<p>Stefan Kagl u sv. Stošiji</p>
Stefan Kagl u sv. StošijiZadar Organ Festival
StoryEditor
SVEČANE OBLJETNICE

Koncert Stefana Kagla na orguljama zadarske katedrale

Kako ove godine Stefan Kagl slavi svoj 60. rođendan, tako je za Zadar odlučio pripremiti program koji se sastoji od djela skladatelja koji 2023. također "slave" okruglu obljetnicu rođenja ili smrti

Danas, 17. rujna 2023. u 20 sati, zadarska će prvostolnica ugostiti renomiranog njemačkog orguljaša Stefana Kagla. To je pretposljednji koncert u sklopu ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala, koji u Zadar dovodi najveća međunarodna glazbena imena, oživljavajući orgulje diljem županije i potičući građane na njegovanje umjetnosti.

Tako i ovoga puta u Zadar stiže glazbenik čije školovanje uključuje studij kod najvećih svjetskih orguljaških imena, poput Jeana Langlaisa i Marie-Louise Langlais. Stefan Kagl, kao višestruko nagrađivani glazbenik, nastupao je dosad u katedralama, crkvama i koncertnim dvoranama diljem Europe, SAD-a i Rusije, uključujući zvučne glazbene lokacije poput Gewandhausa u Leipzigu i Marijanskog teatra Sankt Petersburga. Osim kao koncertni orguljaš, aktivno djeluje i kao skladatelj i dirigent, a već gotovo 20 godina svoje znanje prenosi studentima na Sveučilištu za crkvenu glazbu u Herfordu. Taj neumorni glazbenik redovito snima za velike diskografske kuće na području klasične glazbe, a vjerujemo da će ga velike zadarske orgulje svojim moćnim zvukom u veličanstvenom okruženju ugodno iznenaditi.

Kako ove godine Stefan Kagl slavi svoj 60. rođendan, tako je za Zadar odlučio pripremiti program koji se sastoji od djela skladatelja koji 2023. također "slave" okruglu obljetnicu rođenja ili smrti. To su Sergej Rahmanjinov (1873.-1943.), GeorgMuffat (1653.-1704.), Jaques Nicolas Lemmens (1823.-1881.), Joseph Jongen (1873.-1953.), William Walton (1902.-1983.) i Percy Whitlock (1903.-1946.). Ovaj slavljenički program sastavljen je od redom atraktivnih i zahtjevnih orguljaških djela, uključujući i njegovo vlastito djelo, koja će na orguljama zadarske katedrale grmjeti, slaviti te veličati glazbu i život. Koncert će se prenositi na video zaslonu, što će publici omogućiti vizualni doživljaj s kora i pogled na fantastične tromanualne Eisenbarth orgulje.

Koncert počinje u 20 sati. Ulaz je besplatan, uz mogućnost donacije. Program 5. Zadar Organ Festivala je ostvaren uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice grada Zadra, te uz pomoć sponzora i donatora. Više o umjetnicima i programu možete pronaći na službenoj stranici Festivala.

17.09.2023., 08:30h
22. srpanj 2024 01:01