<p>Glazbene večeri u sv. Donatu</p>
Glazbene večeri u sv. DonatuTzg Zadar
StoryEditor
Svečano otvorenje 7. srpnja

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a počinju 64. Glazbene večeri u sv. Donatu

Koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pavla Zajceva, uz solista Vedrana Kocelja na trubi, u nedjelju navečer na Forumu u Zadru svečano će biti otvorene 64. Glazbene večeri u sv. Donatu

Uz Mozartovu uvertiru operi "Otmica iz saraja" i "Haffner-simfoniju", vrhunac večeri bit će izvedba Pop-koncerta Igora Kuljerića, recentni projekt Simfonijskog orkestra HRT-a i njihovog solo trubača Vedrana Kocelja koji je taj koncert snimio upravo s dirigentom Pavlom Zajcevom i za to osvojio nagradu Porin.

Nova umjetnička ravnateljica festivala Ivana Kuljerić osmislila je program koji spaja različite vidove umjetnosti s glazbom, naglašavajući tradiciju.

Ističe važnost Zadarskoga komornog orkestra, koji će nastupiti na festivalu, kao i renomirane ansamble poput Zagrebačkog kvarteta i Hrvatskoga gitarističkog kvarteta.

"Novost ovogodišnjega festivala su dodatni koncerti u 23 sata s ležernijom tematikom kako bi se publika zadržala u druženju cijelu večer. Ti su koncerti povezani s ranijim izvedbama, a donose različite stilske presjeke, uključujući jazz i svjetsku glazbu", istaknula je Kuljerić te najavila i prijepodnevni program za najmlađe, tri radionice pod nazivom “Tvornica snova”, koje će voditi vrhunski glazbenici.

Program 64. Glazbenih večeri u sv. Donatu donosi i dva koncerta rane glazbe. La Lyra, ansambl koji okuplja projekte pod vodstvom lutnjista Bora Zuljana, nastupit će 8. srpnja u Crkvi sv. Donata, a drugi koncert u Crkvi sv. Donata 11. srpnja održat će glazbena skupina Gli Incogniti, predvođena violinisticom Amandine Beyer.

Festival će ugostiti i Zagrebački kvartet te Hrvatski gitarski kvartet, a jedna večer bit će posvećena spoju glazbe i plesa. Flautistica Ana Batinica i plesačica Matea Bilosnić predstavit će glazbu Marina Maraisa kroz igru zvuka, pokreta i svjetla.

Pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića, Zadarski komorni orkestar 25. srpnja održat će koncert u Crkvi sv. Krševana, a na repertoaru će biti Šesta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog i Beethovenov “Koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar”, uz soliste Romana Simovića, Katju Repušić i Uladzimira Sinkevicha.

Ukupno će na programu 64. Glazbenih večeri u sv. Donatu biti 16 koncerata, koji će se održati u Crkvi sv. Nikole, Providurovoj palači, Crkvi sv. Krševana i Crkvi sv. Donata.

Svečano otvorenje 7. srpnja u 21 sat izravno će se prenositi na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije. (Hina)

05.07.2024., 12:23h
08. srpanj 2024 11:44