Vido Bagur i Joso KlapanVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
PRIDRAGA

KUD Luzarica proslavlja 25-godišnjicu osnivanja

Pridraški KUD osnovan je 1998. godine, a ime je dobio po ovdašnjoj crkvi Gospe Luzarice

KUD Luzarica iz Pridrage obilježava 25-godišnjicu osnivanja i rada. Tim povodom u kripti crkve Gospe Luzarice upriličio je impresivnu izložbu fotografija te prikaz filma “Badnja veče”, koji prikazuje ovdašnje starinske božićne običaje kako bi ih istrgnula iz zaborava.

KUD Luzaruca osnovan je 1998. godine, a ime je dobio po crkvi Gospe Luzarice, u Domovinskom ratu srušene, a obnovljene i posvećene 2002. godine.

Dalmacijo, Pridragu ti ljubim

- Sjećam se kao dijete kola koji su se stari hvatali ispred crkve. Kao mladić i ja sam igrao kolo, a ovo je danas vrlo slično, kazao je 70-godišnji Slavko Kokić, novi predsjednik KUD-a.

Slavko Kokić je bio i prvi predsjednik KUD-a, čak 12 godina. Ivana Zubčić bila je jednu godinu, Branko Narančić – Baćo četiri godine, a Mirjana Zubčić – Bjonda posljednjih osam godina.

- Osim što nastupamo na folklornim manifestacijama diljem Lijepe Naše i imamo plodonosnu suradnju s brojnim KUD-ovima, na svim smo općinskim događanjima a već 25 godina organiziramo međunarodnu smotru folklora “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, ponosno će Mirjana Zubčić – Bjonda.

“Ja divojka, prava Pridražanka, iz Pridrage otac mi i majka, udado se i postado žena, sitit ću se curskoga imena”, stihovi su koje KUD Luzarica složno i moćno pjeva.

Baština, dio naših života

- U promicanju baštinskog blaga KUD Luzarica predstavlja svijetlu točku našeg mjesta. Kao što je obitelj čvrsti oslonac, tako je i baština dio nas, poručio je Joso Klapan iz Pridrage, načelnik Općine Novigrad.

Na proslavi je nazočio i legendarni hrvatski folklorni stručnjak, etnograf i koreograf, prof. Vidoslav Vido Bagur.

- Kulturna baština dio je naših života, a njezina obnova, čuvanje i prenošenje običaja i znanja na nove generacije oblikuju budućnost svijeta, reći će Bagur.

Proslava se nastavila uz bogat stol i milozvučne domaće pisme.

23.12.2023., 08:11h
VELIMIR BRKIĆ
05. svibanj 2024 12:56