Ante Skazlić iz PoličnikuVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
KOD PRIDRAŠKOG ROTORA

Multimedijalni izričaj na okupljanju umjetnika i umjetnica u pridraškom Studio-Atelieru

Održana je četvrta izložba slika, grafika, fotografija i objekata umjetnika koji se osobno ili sa svojim djelima druže i komuniciraju razmjenjujući znanja i iskustva, surađujući na dobrobit svakoga ponaosob kao i kulturne zajednice odnosno kraja u kojem stvaraju

Nakon već dva Susreta S-AT Arta u Pridrazi te jednog u Knjižnici i čitaonici Novigrad, u Studi-Atelieru održan je četvrti Susret prijatelja i kolega/kolegica, umjetnika i umjetnica Slika, Riječi i Tona, većinom slikara i pjesnika iz mjesta našeg zavičaja pa i iz inozemstva, koji se osobno ili sa svojim djelima druže i komuniciraju razmjenjujući znanja i iskustva, surađujući na dobrobit svakoga ponaosob kao i kulturne zajednice odnosno kraja u kojem stvaraju...

image

Zvonko Čulina, pjesnik i slikar

VELIMIR BRKIĆ

Studio - Atelier i Family ART Group

Susret kod pridraškog rotora, stare Karaule ili Gaja, gdje se umjetnost prožima, diše i piše je ostvaren inicijativom voditelja S-AT-a (Studio – Ateliera), pjesnika i slikara Zvonka Čuline te njegove “Family ART Group” u suradnji s Gradskom knjižnicom Benkovac u kojoj bi se do kraja ove godine trebalo održati sljedeće okupljanje ovih kreativaca.

- I ovom prigodom je upriličena izložba slika, grafika, fotografija i objekata na kojoj izlaže 19-oro umjetnika i umjetnica; Marin Bralić, Ana Čulina, Lucija Čulina, Zvonko Čulina, Marija Čulina Maroja, Miljana Ćavar Radić, Achim Farys, Anđelo Jurlina, Ankica Karačić, Ante Karačić Karas, Karolina Kulier Čulina, Margit Megyeri Zubčić, Marija Pedić, Ante Skazlić, Josipa Smojver, Tomislav Šikić, Mario Tomas, Stipe Zrilić i Boris Žuža, dok su u poetskoj interpretaciji i recitalu sudjelovali Mladen Baraba Cvitić, opet Marin Bralić i Z. Čulina, Slavko Klapan Ćave, Nikola Marinović, Ante Sikirić Krivin i Jela Skazlić, nabrojio je Čulina.

Svoje nove priče čitao je Ante Skazlić iz Poličnika, suprug Jele Skazlić, a Zvonko Bralić iz Bibinja je uz legendarnog sumještanina Ante Sikirića Krivina susretu doprinio i skečevima i humoreskama.

image

Dio izloženih umjetničkih slika

VELIMIR BRKIĆ

Dobrota ovakvih druženja

-Nazočni su u opuštenoj atmosferi sve začinili zajedničkom pjesmom, pjevajući sve što uzdiže i hvali, smisao i dobrotu ovakvih druženja, ponosno će Čulina.

Glazbeno je sve popratila mlada Ivana Barjašić iz Poličnika na violini dok je kroz program Susreta nadahnuto vodio ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić koji je ujedno prezentirao pjesme Mile Marića i Ante Gune Čuline.

- Evo nas na četvrtom po redu Susretu sa zanosnim kulturnim bilom mnogih umjetničkih sfera, tema i dilema širokog spektra kreacije koja plijeni i osvaja svojim mogućnostima i nijansama u nekom od naziva kao što su PUK, S-AT Art ili kompleksnije ali i kompletnije ART Total, u “điru” i hiru tako potrebitih stvaralačke bliskosti i prijateljstva. Da, onog što ne otuđuje već zbližava i sve usmjerava na Dobro te zaokružuje i cjeliva u kompromisu tj. toleranciji drugog i drugačijeg po liku i obliku, odnosno po smjerokazu i vokaciji; drugačije, po nenadmašnom Stvoritelju/Stvaratelju kojeg u sinusoidama i turbulencijama vremena i prostora uporno kreativno slijedimo, u znakovitoj zahvali i poruci ovom lijepom umjetničkom skupu rekao je Čulina, predstavljajući pritom katalog izložbe.

image

Ante Sikirić Krivin, bibinjski pjesnik

VELIMIR BRKIĆ

Smisleno, zanosno, ponosno

Zahvala ide, kaže on, svima s željom da se opet ponovi i slijedi ovdje ili na nekom drugom bliskom kulturnom mjestu koje odiše i zrači onim što slične po kulturnom izričaju spaja i čini još prisnijim i uspješnijim; u razumijevanju onog što još više oplemenjuje; u onom čemu su se životno i slobodno opredijelili i posvetili.

- Stoga, nek’ lijepa kreacija i dalje živi, nek’ kreativci zaokupljeno stvaraju, nek’ se druže i slave ono što najljepše pokreće humanost i inspiraciju koje dodatno uzvisuju prostor i vrijeme u kojem se stvara, djeluje, te smisleno, zanosno i ponosno surađuje i bliži, poručio je Zvonko Čulina.

09.11.2023., 13:17h
VELIMIR BRKIĆ
05. svibanj 2024 04:32