Predstavljanje kazališne sezone u HNK 2023/2024Linda Vidović
StoryEditor
Nova kazališna sezona HNK Zadar

Na daskama koje život znače dvije premijerne i sedam gostujućih predstava

Jedna od pretplatnica posebno je pohvalila predstavu Meso koja se svidjela čak i njezinoj kćeri tinejdžerici koja je na predstavu nevoljko otišla, a na kraju je iz kazališta izašla očarana

Jutros je predstavljena nova kazališna sezona HNK Zadar. Druženje i ugodan razgovor s prisutnima otvorio je ravnatelj HNK Renato Švornić, ostatak je moderirala producentica Jadranka Svaguša, a imali smo priliku čuti i redatelja Zorana Mužića, redatelja Vinka Radovčića te glumicu Žanu Bumber.

Na konferenciji su bili prisutni i pretplatnici koji su također imali priliku dati svoj komentar.

Svaguša je za početak kazala kako su "pojačali" studentsku pretplatu te tako odlučili izaći ususret mladima i onima koji se tako osjećaju pa se sada može uzeti Paket 1 u kojem je ponuđeno 6 naslova te Paket 2 koji omogućuje 6 naslova po vlastitom odabiru.

image

Ravnatelj Renato Švorinić

Linda Vidović

U iščekivanju Lolite

HNK Zadar ove je godine publici odlučio predstaviti dvije primjerne predstave i 7 gostujućih.

Jedna od premijernih predstava jest Tata, temeljena na dramskom opusu Mate Matišića kojeg je ovom prilikom ukratko komentirao i režiser navedene predstave, Zoran Mužić. Istaknuo je kako Matešić piše komade koji su komentari vremena u kojem živimo, no naslov Tata ne postoji u njegovu opusu, već je, kazuje nam, predstava kombinacija nekoliko Matešićevih tekstova i pritom ujedinjuje njegov centralni motiv, a to je sudbina obitelji. Pri realizaciji predstave, kazuje Mužić, kvalitetnu je zadaću obavio i dramaturg Filip Jurjević, koji ovom prilikom nije bio prisutan. Predstavu, u čijem je središtu odnos oca i kćeri, imat ćemo priliku gledati već ove godine pa nam zasad ostaje samo željeno iščekivati što nam je to Mužić pripremio.

U travnju 2024. publika će uživati i u Loliti koju će na kazališne daske postaviti Vinko Radovčić. Još ne znamo koja je, no Radovčić nam je dao naslutiti da postoji poveznica između ove dvije premijere. Na dramatizaciji Lolite radi Zadranka, nedavno diplomirana na zagrebačkoj ADU, Antonela Tošić. Radovčić kazuje da njega i Tošić zanima gdje prestaje fikcija, a počinje stvarnost, a to će pokušati otkriti prilikom rada na ovoj predstavi u kojoj će na svoj način uprizoriti Nabokovu Lolitu.

image

Žana Bumber i redatelj Vinko Radovčić

Linda Vidović

Rad s djecom i mladima

Imali smo priliku čuti i Žanu Bumber koja nam je ponešto kazala i o svome radu s djecom i mladima. Ove godine radi s tri grupe (1. – 5. razreda, od 6. razreda do mature i 18+). Posebno se osvrnula i na studente pa tako u studiju ima tri brucoša - Ivanu iz Đakova, Mariju iz Dubrovnika i Patrika koji se i u Sloveniji bavio glumom. Navodi kako u svibnju s tinejdžerima izlaze s kompilacijom Shakespearea, točnije pet njegovih djela, no sve se to odvija kroz šalu pa će tako primjerice Julija biti transrodna. S najstarijom grupom izlazi s Danetom, a sve to kako bi ga mladi u konačnici rado čitali. S najmlađom grupom uprizorit će Andersena i njegovu Snježnu kraljicu. Za kraj je kazala kako ju rad s djecom i mladima ispunjava, a sve to vješto uspijeva uklopiti u raspored pretrpan probama i radom u kazalištu. Ipak, Bumber to nije opterećenje jer, kako nam i sama kaže, radi ono što voli.

image

Producentica Jadranka Svaguša

Linda Vidović

Riječ pretplatnika

Na ovoj smo konferenciji mogli čuti i pokoju riječ od vjernih pretplatnika. Jedna od njih bila je i gospođa Stanka koja je kazala kako je večer u kazalištu uvijek dobro iskorištena večer i da iz kazališta uvijek ide puna srca. Odgleda sve jer, zaključuje, ako ne cijeni onu predstavu koja joj se ne sviđa, ne može cijeniti ni onu koja joj se sviđa.

Poneki od pretplatnika imali su prigovor na pokoju predstavu iz prošle sezone. Miljenko Duela osvrnuo se na to kako mu se nije svidjelo što su se neke od predstava temeljile isključivo na psovkama, s čime su se složili i ostali prisutni pretplatnici.

Jedna od pretplatnica je posebno pohvalila predstavu Meso koja se svidjela čak i njezinoj kćeri tinejdžerici koja je na predstavu nevoljko otišla, a na kraju je iz kazališta izašla očarana.

image

Pretplatnica Stanka

Linda Vidović
11.10.2023., 15:56h
06. listopad 2024 19:23