<p>Srećko Ernest Berec</p>
Srećko Ernest BerecLinda Vidović
StoryEditor
UOČI ZD PREMIJERE: ERNEST SREĆKO BEREC

O monodrami, bećarskom mjuziklu “Đuka Begović”: Komadić 20. stoljeća i Slavonije na daskama koje život znače...

Ja sam podrijetlom Slavonac i taj me život i rad, i pogotovo u to vrijeme, jako intrigira. Zatim, Đuka Begović je jako izazovan lik, za glumca je to odlična podloga, daje mu zadatak da izvuče iz sebe sav talent, trud i rad, govori Berec...

Uoči premijere predstave, mjuzikla I. Kozarac/E. S. Berec "Đuka Begović" koja će se održati 15. ožujka u 20 sati u Kazalištu lutaka Zadar, razgovarali smo sa svestranim Ernestom Srećkom Berecom koji je tijekom svog četrdesetogodišnjeg profesionalnog rada, u kazalištu, na radiju, televiziji i filmu, ostvario preko 140 kazališnih uloga i igrao 4500, 5000 predstava diljem Hrvatske i inozemstva. Snimao je televizijske serije, radio drame, sapunice i filmove. Rođen je u Virovitici, ali već pet godina živi u Ninu te je 2019. osnovao kazališnu udrugu i produkciju "StudioART" u Zadru u kojoj je i danas, kao osnivač, predsjednik i producent.

Fokus na dijalektu

Ispričao nam je o tome zašto je odabrao baš Kozarca, prisjetio se prethodnih izvedbi i otkrio kako se pripremao za ovu izvedbu.

ZASLUŽNI

Dramatizacija, režija, izbor kostima i scenografija: Ernest Srećko Berec

Glazbu skladao: Nenad Dan Kozig

Izvorna narodna pjesma: Ivo Tjardović ("Milovo sam garave i plave")

Stručni jezični suradnici: Dražen Bliml, Zlatko Albertović- Braca, Kata Kranjčeva - Matija

Glazbena pratnja/matrica: Tamburaški orkestar i Mješoviti pjevački zbor HPD "Rodoljub" Virovitica. Glas na matrici: Zlatko Petrović

Majstor tona: Josip Bakula

Posebni gosti: Tamburaši KUD-a "BRANIMIR" Nin

Igra: Đuka Begović..........................Ernest Srećko Berec

- Još 1984. godine sam prvi put izvodio ne cijeli roman kao monolog, već dijelove. Zatim je iste godine uslijedio veliki projekt, veliki mjuzikl Đuka Begović, tada sam bio u angažmanu Kazališta Virovitice. Bilo je angažirano 50-ak osoba, veliki tamburaški orkestar Hrvatskog pjevačkog društva Rodoljub... To je bila dakle druga verzija. Treću verziju u obliku monologa napravio sam 1998. u angažmanu Vedre scene u Osijeku. Zatim, 2009. bio sam u angažmanu Kazališta mladih iz Splita i ovo je četvrta verzija. Za mene jako značajna. Htio sam se još više približiti djelu pa sam otišao u Vinkovce, kod prijatelja Dražena Blimla, htio sam ih izvorno čuti i staviti monolog u vinkovački dijalekt, priča Berec i naglašava kako je htio postići autentičnost i stavio fokus na dijalekt.

Iako je Kozarac umro od tuberkoloze u dobi od svega 25 godina, smatra se jednim od najvažnijih pripovjedača hrvatske moderne, a glavna mu je tema bila slavonsko selo, kao i buntovni likovi. Psihološki roman Đuka Begović dovršio je 1908. i objavljivao ga u nastavcima u Obzoru 1909., a kao samostalna knjiga objavljen je 1911. godine, nakon autorove smrti.

- Kozarčev lik i djelo zanimljivi su srednjim školama i gimnazijama, Đuka Begović stalno je prisutan u kurikulumima pa sam, u razgovoru s profesorima i ravnateljima, osmislio monolog u trajanju od 45 minuta. Dakle, kao gost dolazim u škole, izvodim predstavu i na taj se način učenici upoznaju s romanom i Kozarcem, kazuje Berec koji je igrao i u zadarskim srednjim školama i gimnazijama, diljem Lijepe Naše, u BiH, u Mađarskoj...

Dubok i upečatljiv trag

Osim toga, dodaje, odabrao je Kozarca jer je ostavio dubok i upečatljiv trag u književnosti, ali i jer je oslikao svojim riječima Slavoniju.

- Ja sam podrijetlom Slavonac i taj me život i rad, i pogotovo u to vrijeme, jako intrigira. Zatim, Đuka Begović je jako izazovan lik, za glumca je to odlična podloga, daje mu zadatak da izvuče iz sebe sav talent, trud i rad, govori Berec.

Budući da je htio da Đuka bude "komadić vremena početka 20. stoljeća", predložak nije prilagođavao suvremenosti.

- To je jedna slika, jedan komad, otrgnut iz vremena. Scenografija ovdje nije bitna. Radnja se događa u jednoj birtiji kamo dolazi Đuka nakon četiri godine robije i priča svoju priču... Kopka ga savjest, ali nije mu žao, on je naprosto takav, ništa mu nije sveto. Koliko to sve utječe na nas, kao pojedince? Prema prethodnom iskustvu i reakcijama, mislim da će se svatko preispitati, odgovara Berec o tome što publika može očekivati.

Gostovao je Berec često u Zadru sa svojim matičnim kazalištem, ali ovo je prvi put da se na ovakav način predstavlja zadarskoj publici.

- Zadarska publika je odgojena publika. Nadam se dobrom odazivu i lijepim reakcijama, zaključuje Berec.

Također, zahvaljuje generalnom pokrovitelju Zadarskoj županiji na prilici, kao i sponzorima zahvaljujući kojima će nakon predstave biti organiziran domjenak - Iločkim podrumima, Hotelu Kolovare, Solani Nin te medijskim pokroviteljima.

 

ERNEST SREĆKO BEREC

Rođen 1960. godine u Virovitici. Osnovnu i srednju školu (elektro-metal) također završava u Virovitici. 1977. godine upisuje ADU, kao i Filozofski fakultet u Zagrebu. Na poziv tadašnjeg direktora Gradskog kazalište Virovitica Stjepana Redera dobiva pripravnički, a zatim stalni angažman u kazalištu Virovitica. U Kazalištu Virovitica ostaje do 2005. godine kada sporazumno raskida angažman te s obitelji doseljava u Vodice, a 2004. godine dobiva angažman u šibenskom kazalištu (sada HNK Šibenik) koji je tada vodio ravnatelj Dragan Zlatović. 2008/09. zapošljava se u “Narodnom listu” Zadar na radnom mjestu novinara gdje ostaje godinu dana. 2009. godine osniva Kazališnu udrugu i produkciju “Daska i maska”. Iste godine dobiva angažman u GKM Split.
U svom četrdesetogodišnjem profesionalnom radu ostvaruje preko 140 kazališnih uloga i 4500, 5000 predstava diljem Hrvatske i inozemstva. Snima televizijske serije, radio drame, sapunice, filmove.... Osim matičnog kazališta u Virovitici, bio je u angažmanu u kazalištima: HNK Varaždin, “Vedra scena” Osijek, Pečuh (Mađarska), HNK Šibenik, GKM Split. Od 1996. do 2001. godine bio je počasni “kapetan” grada Đurđevca u poznatoj “Legendi o Picokima” koju i režira 2001. godine. U 2018. doseljava u Nin, a 2019. godine osniva drugu kazališnu udrugu i produkciju “StudioART” u Zadru, u kojoj je i danas, kao osnivač, predsjednik i producent. Član je: Hrvatskog Društva Dramskih Umjetnika od samog početka, tj. od 1982. godine. Nekoliko godina i član Hrvatskog Sabora Kulture kao i Assiteja.

11.03.2023., 12:48h
17. svibanj 2024 02:16