Svečano otvorenjeZvonko Kucelin/hina
StoryEditor
otvorenje kompleksa

Obuljen Koržinek: Obnova zadarske kulturne baštine od životnog je značaja za Hrvatsku

U obnovu kompleksa uloženo je pet milijuna eura, od toga je 85 posto osigurano iz europskih fondova, a ostatak iz proračuna Ministarstva kulture i medija

Nakon trogodišnje obnove, u Zadru je otvoren obnovljeni kompleks crkve i samostana sv. Nikole i novi Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA).

U obnovu kompleksa uloženo je pet milijuna eura, od toga je 85 posto osigurano iz europskih fondova, a ostatak iz proračuna Ministarstva kulture i medija.

image

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija

Zvonko Kucelin/hina

Identitetsko tkivo

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić podsjetio je da je stručni tim MCPA na svojim leđima, uz potporu Grada Zadra i resornog ministarstva, zdušno radio na tome da prebrode svaku krizu kako bi projekt priveli kraju.

- Ovo je jedan od strateških projekata za Zadar koji pokazuje kako Grad brine o svojoj kulturnoj baštini. ITU mehanizam tu se našao kao savršena prilika da se ovom kolosalnom projektu omogući potreban novac. Poluotok, srce zadarskoga urbanog identitetskog tkiva, u samo nekoliko godina transformiran je i obnovljen. Promijenjena je percepcija grada i dodana vrijednost njegovu urbanom okolišu jer ulaganje u kulturnu baštinu ulaganje je u nas same i ono što kao društvo vrednujemo, naglasio je Erlić.

Desetljećima uništena, zapuštena i zaboravljena crkva, koja je u prošlosti bila opatija, vojarna, vojna bolnica, skladište i arhiv pretvorena je u jedinstvenu ustanovu na ovim prostorima.

- Stojimo u baroknoj crkvi iz druge polovine 18. stoljeća koja zapravo nikad nije do kraja ni završena. Crkva je godinama, nakon desakralizacije, bila vojni objekt, što znamo iz povijesnih izvora i arheoloških podataka. Nakon što ju je djelomično sanirala Tankerska plovidba potkraj 20. stoljeća, imali smo golemi zadatak dovesti je u današnje stanje, rekao je ravnatelj MCPA Mladen Pešić.

Istaknuo je da je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju UNESCO-ov centar druge kategorije, a cilj obnove cijeloga kompleksa nije samo valorizacija kulturne baštine, nego i turističke ponude grada.

- Ministarstvo kulture i medija nas je, unatoč porastu troškova i probijanju rokova, odlučilo pratiti do kraja. Kompletno su obnovljeni crkva sa zvonikom, okoliš i prijemna zgrada s paviljonom za radionice i tri dormitorija za stručnjake i posjetitelje. Centar koji je dugo godina aktivan na međunarodnom planu sada napokon ima i svoj stalni, reprezentativni dom u Zadru, zaključio je Pešić.

image

Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju

Zvonko Kucelin/hina

Važno kulturno-povijesno središte

Edukacijski centar ima multifunkcionalni prostor za izložbe, koncerte i konferencije, a dvije gornje galerije posvećene su podvodnoj arheologiji.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je da je revitalizacija i obnova zadarske kulturne baštine od životnog značaja za Hrvatsku.

Posjetila je da se prije 25 godina u pregovorima o donošenju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne arheologije Hrvatska snažno politički zalagala za tu konvenciju kako bi se zaštita podvodne arheologije digla na novu razinu, što je kasnije potvrđeno brzom ratifikacijom konvencije i osnivanjem MCPA.

Ministrica je dodala da podvodna arheologija, osim znanstveno-stručnog dijela, obuhvaća i brojne entuzijaste, ronioce i ljubitelje povijesti i prirode.

Govoreći o važnosti UNESCO-ove kategorizacije, Siniša Šešum, šef sarajevskog UNESCO-ovog Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi, istaknuo je da je Zadar važno kulturno-povijesno središte svjetske važnosti.

- Obnova ovog kompleksa jedan je od najsvjetlijih primjera promocije konvencije UNESCO-a o zaštiti te arheološke grane. Drago nam je zato priznati da smo jedan od ‘krivaca‘ za realizaciju projekta, jer od samog smo početka partner Ministarstvu kulture i medija. Uživajmo zato u novim otkrićima i prezentaciji bogate podmorske kulturne baštine Hrvatske, poručio je Šešum.

Na godišnjicu smrti velikana zadarske i hrvatske glazbe, violončelista i pedagoga Valtera Dešpalja, Koncertni ured Zadar priredio je koncert u novoobnovljenom kompleksu sv. Nikole. (Hina)

10.04.2024., 08:29h
20. rujan 2024 04:39