<p>U knjizi daje primjere stvarnih iskustava osoba koje su prošle ”raj i pakao” s narcisom</p>
U knjizi daje primjere stvarnih iskustava osoba koje su prošle ”raj i pakao” s narcisomOsobni Album
StoryEditor
U 19 SATI

Josipa Pavičić sutra u Caffe baru Lovre predstavlja svoju knjigu o narcisoidnosti

Na jesen je krenula s promocijama, odabrala je 60 gradova i mjesta koja će posjetiti tijekom godinu dana i vjeruje da će uspjeti barem malo doprinijeti podizanju svijesti o narcisima i narcioidnosti

Josipa Pavičić, Zadranka sa zagrebačkom adresom, je spisateljica, poučavateljica tehnika za samorazvoj, televizijska voditeljica i majka, a životne prilike natjerale su je, ističe, da stane, udahne i odluči kako želi nastaviti živjeti.

Nakon uspješnih knjiga “Promatrači u zrcalu” i “Šest milimetara”, nedavno je objavila knjigu “Ja, pa ja i opet ja” s podnaslovom Vodič za preživljavanje manipulatora. Na jesen je krenula s promocijama, odabrala je 60 gradova i mjesta koja će posjetiti tijekom godinu dana i vjeruje da će uspjeti barem malo doprinijeti podizanju svijesti o narcisima i narcioidnosti. Promocija ove knjige u Zadru održat će se u srijedu, 22. studenoga u 19 sati u Caffe baru Lovre.

Pogledajte što je Josipa Pavičić eksluzivno za Zadarski tjednik početkom srpnja otkrila o svojoj knjizi "Ja, pa ja i opet ja".

Ovo je era narcisoidnosti, okruženi smo narcisima, posvuda su oko nas, a svjedočila je i kako su takvi odnosi mnoge osobe potpuno uništili, psihički i fizički. I to je glavni razlog zbog kojeg je odlučila ozbiljno se pozabaviti tom temom i napisati ovu knjigu.

- Jer da bismo se znali s nečim nositi, važno je da dobro znamo o čemu je riječ. Moja bi nova knjiga trebala pomoći čitatelju da otkrije je li njegov partner narcis, da pronađe rješenje ako je u vezi s narcisom i ohrabrenje i podršku ako je napustio narcisa ili ako ga planira napustiti. Možda ćemo prestati čekati vlak tamo gdje nema pruge jer veze s narcisima opstaju zahvaljujući našoj nadi i vjeri u bolje sutra, iako i sami intuitivno znamo da to bolje sutra nikad neće doći, govori Josipa koja je godinama istraživala narcise i poremećaje osobnosti, odlazila na seminare i radionice, vodila višesatne intervjue s žrtvama narcisa.

- U knjizi sam navela i objasnila 21 osobinu koju posjeduju narcisi i uz svaku sam stavila stvarni primjer iz života. Potaknuta i osobnom boli, jednom sam imala mučno iskustvo s narcisom, odlučila sam naučiti sve o njima kako mi se više nikad ne bi dogodili i kako bih mogla pomoći drugima. A pomažući drugima, uvijek pomažemo i sebi, naglašava Josipa i otkriva da su glavne karakteristike narcisa nedostatak empatije, izljevi bijesa, paranoja, manipulacija, uživanje u tuđoj nesreći, zavist, iskorištavanje drugih, laganje, ljubomora, škrtost, projekcija, potreba za kontrolom...

Primjeri stvarnih iskustava

U knjizi daje primjere stvarnih iskustava osoba koje su prošle “raj i pakao” s narcisom kako bi čitatelji dobili realnu sliku o tome što mogu očekivati u vezi i nakon veze s narcisom.

- Pojasnila sam im kako se postaje narcisov plijen, kako ga preživjeti, kako prestati okrivljavati sebe i kako prestati sumnjati u sebe. Narcisi su ljudi koji ne znaju za empatiju, oni se samo prave da je imaju. Nije im važno ponašaju li se loše prema Vama sve dok od Vas imaju neku korist. Narcisu je važan vanjski izgled jer njega ne zanimaju vlastiti osjećaji – njemu je važnije kako izgleda. A svaki osjećaj koji nije u skladu sa slikom koju je stvorio, on će poricati. Narcis voli svoju sliku, a ne stvarnog sebe. Osim izražene egocentričnosti, narcise obilježava još mnogo toga: govore samo o sebi, imaju nerealno mišljenje o sebi, sebe uvijek promoviraju kao najbolje i misle da su posebni i jedinstveni te da imaju pravo na najbolje, da za njih pravila ne vrijede. Arogantni su i oholi, kritiziraju i osuđuju druge, no s druge su strane vrlo osjetljivi na kritiku. Na sumnju uzvraćaju agresijom. Dvolični su, manipulativni, cijene moć i slavu i gladni su priznanja. Sve su to osnovna obilježja narcizma i mogu nam pomoći da sami procijenimo svoju okolinu, objasnila je Josipa.

17.07.2023., 13:43h
11. prosinac 2023 13:18