PAKOŠTANE, 27.2.2023. Ante Gotovina 22 vitraje za crkvu... Načelnik Milivoj Kurtov i general Ante GotovinaVelimir BrkiĆ
StoryEditor
POVIJESNI DOGAĐAJ- ISPUNJEN ZAVJET

OSLIKANI SVECI NA STAKLENIM PROZORIMA CRKVE Ante Gotovina pakoškoj župi darovao 22 umjetničke vitraje...

General Gotovina, brat pakoštanske bratovštine Sveti Ante, ispunio je zavjet i u ime bratovštine župi darovao 22 vrijedne vitraje s oslikanim svecima - za 22 crkvena prozora...

Veliki događaj u povijesti župe Uzašašća Gospodinova Pakoštane, ustanovljene 1613. Umirovljeni general Ante Gotovina, brat pakoštanske bratovštine-skule Sveti Ante, u ime bratovštine župi je darovao 22 vitraje za 22 prozora crkve u centru Pakoštana.

image

PAKOŠTANE, 27.2.2023. Ante Gotovina 22 vitraje za crkvu... Užitak za oči, blagoslov za dušu

Velimir BrkiĆ

Riječ o vitrajama za crkvu Uzašašće Gospodinovo: bl. Alojzije Stepinac, sv.Ante Padovanski, sv. Ivan apostol i evanđelist, Bezgrešno Srce Marijino, sv. Lucija, sv. Roko, Presveto Srce Isusovo, Gospa od Ružarija, sv. Juština, Duše u čistilištu, Presveti oltarski sakrament, sv. Mihovil, sv.Jeronim, papa sv. Ivan Pavao II, papa sv. Ivan XXIII, papa sv. Pavao VI, sv. Josip, sv. Franjo Ašiski, sv. Majka Tereza..., nabrojio je župnik don Jerolim Lenkić, omiljeni svećenik don Jere.

Obred blagoslova predvodi zadarski nadbiskup

image

PAKOŠTANE, 27.2.2023. Ante Gotovina 22 vitraje za crkvu... Projekt koji traje dvije godine

Velimir BrkiĆ

Ante Gotovina, heroj Domovinskog rata i jedan od najistaknutijih zapovjenika, 2012. godine oslobođen je iz haškog kazamata. Kao brat bratovštine Svetog Ante dao je zavjet koji je sad darivanjem vrijednih vitraja velikodušno i s pregršt ematije i ispunio.

- Tijekom pučke misije na svetoj misi 12. ožujka 2023. vitraje će blagosloviti zadarski nadbiskup mons. Milan Zgablić, najavio je don Jere.

Ante Gotovina članstvo u bratovštini Sveti Ante naslijedio je od djeda, a on opet od svog djeda.

image

PAKOŠTANE, 27.2.2023. Ante Gotovina 22 vitraje za crkvu... Fascinantne vitraje umjetnika Mirka Zubaka

Velimir BrkiĆ

- Ovo je zaista lijepa tradicija ovih vrijednih ljudi našeg mjesta, koji čuvaju naše stoljetne običaje. Bratovštine su žarišta kulture i religioznosti, dio našeg identiteta i nacionalnog bogatstva, u jednom od razgovora rekao je general Gotovina.

Znak susreta čovjeka i Boga

U župi je trenutačno aktivno deset bratovština - skula, od čega su četiri ženske i šest muških, s preko 500 članova.

image

PAKOŠTANE, 27.2.2023. Ante Gotovina 22 vitraje za crkvu... Pakoški župnik don Jerolim Lenkić - Jere

Velimir BrkiĆ

- Od početaka kršćanstva, prva zajednica vjernih sebe je smatrala braćom te se i danas oslovljaju s ‘braćo i sestre‘. To govori o svijesti njihove pripadnosti široj zajednici Božjeg naroda. Svjedoci smo da nam je duhovno sve više potrebno, govore upitana braća iz pakoških bratovština, udruge vjernika koje imaju vjersku i socijalnu svrhu.

Najveće blago bratovštine je pojedinac kao najvažniji nositelj identiteta i rada na duhovnom i materijalnom planu, što je jedan od najočitijih primjera i general Ante Gotovina

- Vitraji su jasan znak susreta čovjeka i Boga koji se ostvaruje u dvorani štovanja, tamo gdje se slave sveta otajstva, navodi župnik.

Na vitrajima su oslikane i vjerske istine, s naglaskom na božansku spoznaju o tome kako je milost ušla u naš svijet.

- Nerijetko, ovisno o veličini crkve, prikazivaju cijelu Bibliju, od Postanka do Otkrivenja, izdvajajući najvažnije dijelove povijesti spasenja, reći će don Jere.

Vitraje, najljepša blaga kršćanskih crkava

image

PAKOŠTANE, 27.2.2023... Župna crkva Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima

Velimir BrkiĆ

Vitraji su poprilično skupi te su se kroz povijest tražili darovatelji, čija su imena uglavnom napisana na njima. Pakoške vitraje u dvije godine rada oslikao je Mirko Zubak, slikarski umjetnik iz Zagreba.

- Oslikani prozori jedno su od najljepših blaga kršćanskih crkava i služe nadahnuću i poučavanju vjernika duhovnim istinama, a i danas su bitan dio crkvene arhitekture, navodi pakoški župnik.

Kršćani su oduvijek posvećivali puno vremena i truda oblikovanju i dizajnu crkvenih prozora. Kroz prozore ulazi sunčeva svjetlost i razgoni tamu i sjene...

OPROST OD SVIH GRIJEHA

Program pučkim misija od 9. ožujka do 12. ožujka 2023. započinje svetom misom u 18:00 sati. U četvrtak, 9. ožujka 20233., je program za mlade, a u petak za obitelj. U subotu 11. ožujka 2023. je program za katolička društva, bratovštine, zborove, športaše, Torcidu, KUD, DVD i ostale udruge, djelatnike Općine…

U nedjelju, 12. ožujka 2023. svetu misu u 10:30 predvodi nadbiskup Zgablić tijekom koje će blagosloviti vitraje. Nakon mise zadarski nadbiskup udjelit će potpuni oprost onima koji su pohađali program pučkih misija.

image

PAKOŠTANE, 27.2.2023. Ante Gotovina 22 vitraje za crkvu... Pakoška crkva ima 22 prozora

Velimir BrkiĆ
27.02.2023., 20:27h
17. travanj 2024 16:21