29682
Velimir BrkiĆ
StoryEditor
U četvrtak u 19 sati

Otvara se izložba "Bibinjke" u Bibinjama

Arheološki muzej Zadar i Općina Bibinje imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe Bibinjke u četvrtak, 19.09.2024. u 19 sati u Etno turističkom centru Bigečeva kuća

Izložba u suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Općine Bibinje prikazuje otkrića do kojih su dovela arheološka iskopavanja ostataka crkve svetog Petra na položaju Petrina u bibinjskom polju.

Istraživanja je proveo Arheološki muzej Zadar pod vodstvom dr. sc. Radomira Jurića.

Crkva svetog Petra u Obrovcu prvi se put spominje u oporuci Jelenice, sestre bana Godemira 1028. godine. Položaj na kojem se nalazi u srednjem vijeku se zvao Obrovac.

Sam Obrovac prvi se put spominje u oporuci zadarskog priora Andrije 918. godine. U toj oporuci on zemlju u Obrovcu, koju je naslijedio od svoje majke, ostavlja svojoj djeci Niciforu, Ani, Andriji i Dobroši.

Na temelju rezultata arheoloških istraživanja čini se kako je crkva svetog Petra u Obrovcu sagrađena početkom 10. stoljeća. Prema tome mogla je već postojati u trenutku kada prior Andrija piše svoju oporuku.

Među brojnima zanimljivim nalazima koji su otkriveni tijekom iskopavanja posebno se ističe par zlatnih naušnica. One su otkrivene u grobu koji je bio prislonjen uz apsidu crkve. Datiraju se u vrijeme kraja 9. i prve polovice 10. stoljeća. Pripadale su zasigurno imućnoj ženskoj osobi. Pitanje, da li je ta osoba možda bila majka priora Andrije, ostaje za sada bez odgovora.

17.09.2024., 13:28h
19. rujan 2024 03:51