<p>Otvorenje izložbe</p>
Otvorenje izložbeDržavni Arhiv U Zadru
StoryEditor
Dani europske baštine

Otvara se izložba Državnog arhiva u ‘staroj Tehničkoj školi‘

Državni arhiv u Zadru priredio je izložbu "Škola za umjetnost i obrt financirana sredstvima donacije Pasqualea Bakmaza: od izgradnje 1910. do obnove 2023." autora Denisa Martinovića i Edija Modrinića

Manifestacija Dani europske baštine i ove se godine tradicionalno održava u rujnu i listopadu sa središnjom temom pod nazivom Živa baština kojom se želi naglasiti važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda. Ministarstvo kulture i medija također obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

U prigodi te manifestacije, a koju ove godine možemo pratiti na čak pedesetak lokacija diljem Hrvatske, naš Arhiv je priredio izložbu "Škola za umjetnost i obrt financirana sredstvima donacije Pasqualea Bakmaza: od izgradnje 1910. do obnove 2023." autora naših kolega Denisa Martinovića i Edija Modrinića.

Izložba prikazuje različito arhivsko gradivo o izgradnji i djelovanju Škole za umjetnost i obrt i njezinih pravnih sljednika. Škola je izgrađena 1910. godine sredstvima koje je za tu svrhu oporučno ostavio bogati zadarski trgovac Pasquale (Paško) Bakmaz rodom iz Mratova, između Drniša i Knina. Izložbom je obuhvaćena i temeljita rekonstrukcija zgrade u okviru programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, a u svrhu realizacije znanstveno-nastavne infrastrukture Sveučilišta u Zadru.

Izložba se otvara danas, u srijedu 27. rujna 2023. u 13 sati u samoj školi poznatoj po kolokvijalnom nazivu "Stara tehnička škola" i ostaje otvorena sve do 5. studenog 2023. i može se pogledati svakim radnim danom od 8 do 19 sati.

27.09.2023., 13:07h
15. svibanj 2024 09:26