Beštija predstava
StoryEditor

Otvorenje i prvi dan festivala Monoplay u utorak, 23. 8.

Četrnaesto po redu izdanje međunarodnog festivala suvremenog plesa Monoplay odvijat će se u večernjim satima svakim danom od utorka, 23. do subote, 27. kolovoza u prostoru Kazališta lutaka Zadar.

Organizator Zadarski plesni ansambl sa svojim suradnicima kroz svoju viziju, interese i promišljanja, upravo u Monoplayu – festivalu solo forme, razvija referentno mjesto izvedbene plesne umjetnosti i značajnu festivalsku destinaciju. Potreba strateške povezanosti nezavisne i institucionalne kulturne scene na primjeru ovog festivala jasno se očituje. Prve dvije godine trajanja festivala prostor izvedbe bio je u legendarnom kinu Pobjeda pod okriljem Artikulture, a već dvanaestu godinu za redom festival se udomaćio u infrastrukturno snažnom i funkcionalnom, usred grada smještenom prostoru Kazališta lutaka Zadar koje ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina postojanja.

Autorski solo je forma na kojoj je izgrađen suvremeni ples početkom prošlog stoljeća kao izraz individualizma i odmaka od zadanih normi. I danas je vrhunac plesačke karijere u kojeg se upušta tek zreo plesač. Monoplay donosi kroz pet festivalskih dana šest cjelovečernjih predstava, šest potpuno različitih pristupa plesnoj i izvedbenoj umjetnosti, sedamnaest izvođača, izložbe, razgovore, koncerte, a u off programu aktivira se nanovo i MonoStage.

Ovaj festival pokreće kreativni proces i samim tim pozitivno pridonosi razvoju kulture življenja grada ne samo s prezentacijom radova iskusnih plesnih umjetnika, već i s umjetničkom platformom gdje mladi umjetnici, učenici, studenti, imaju mogućnost prikazati svoje radove. Monoplay je 2009. godine tako i započeo: kao kompilacija zrelih umjetnika i početaka, onih koji su tek startali baviti se najzahtjevnijom i najzačudnijom umjetnosti – umjetnosti tijela. Svi hrvatski izvođači koji sudjeluju ove godine kroz pet monoplayskih dana, duboko su i suštinski povezani sa zadarskom nezavisnom izvedbenom scenom: Štulić, Kustura, Bilosnić, Petrovski – Ternovšek, Zrinski, Kadin. Također od četiri studentske prezentacije kraćih solo formi, tri plesačice dolaze iz Zadra, a biti će predstavljeno još i pet minijatura mladih Zadranki. Sjeme je posijano prije 14 godina, a rezultati su prisutni danas i ovdje. Plesna scena je u Zadru razvijena, budna, kreativna i bogata.

image

Monoplay plakat

Otvorenje započinje u 20 sati prezentacijom polaznika radionice Call and Response slovenske kazališne umjetnice Maše Kagao Knez na poljani Branka Stojakovića, a nastavlja se otvorenjem izložbe fotografija dugogodišnjih suradnika Monoplaya "Pomaci i odmaci" autora Ane Gospić Županović i Marija Županovića.

Premijera plesnog autorskog sola Josipe Štulić nazvanog Beštija započinje u 21 sat u velikoj dvorani KLZ.

Beštija je fikcija nastala po istinitim događajima, a govori o animalnom u ljudima. Beštija je hibrid žene i životinje. Ona simbolizira dualnosti ljudske psihe; pasivno bivanje, ali nagone i akciju. Boji se ponekad sama sebe, te iako zavodljiva i snažna, istovremeno je plaha i nježna. Brojne tradicije iz svih krajeva svijeta sadrže mitološka bića koja imaju određene životinjske osobine ili posebne karakteristike koje su najčešće bile odgovor na strahove ili pojavnosti nerazumljive ljudima. Autorica progovara o vlastitoj definiciji takvog bića koje čuči u svakom čovjeku.

Josipa Štulić je plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja posljednjih godina svoj umjetnički rad bazira u rodnom Zadru. Nakon studija u Austriji na Salzburg Experimental Academy of Dance sudjeluje u brojnim predstavama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu kao plesač, gdje se izlaže i inspirira različitim koreografskim i tjelesnim praksama.Trenutno djelovanje veže uz Zadarski plesni ansambl gdje je angažirana u plesnim predstavama, video uradcima, zatim kao koreograf i plesni pedagog. U posljednjim autorskim radovima koristi glas i tekst, a vokalnu tehniku prakticira pjevajući u zboru Fige. Surađuje s lokalnim video umjetnicima te često staje ispred kamere kao izvođač i sukreator. Svoj primarni medij plesa povezan s glasom i videom želi smjestiti u svakodnevni kontekst pa je tako i autorica projekta Radionice plesa i pokreta za ne-plesače te zadarskog flash moba.

Radi sa slijepim osobama kroz radionice osvještavanja pokreta, u sklopu suradnje s Udrugom slijepih i slabovidnih Zadarske županije te je autorica scenskog pokreta za nekoliko kazališnih ostvarenja. Predaje jogu nakon završene obuke u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nakon predstave, u dnevnom boravku festivala razgovor s umjetnicom i publikom moderirat će Mario Županović. Večer će završiti glazbenica i dugogodišnja radijska urednica Maja Milin Kosa ovog puta u funkciji dj-a koja posebnu pozornost posvećuje domaćoj i regionalnoj nezavisnoj sceni. Zadružna pivovara Brlog zadužena je za ugodnu i domaću atmosferu dnevnog boravka festivala.

Pokrovitelji festivala Monoplay su Grad Zadar, Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra, Kazalište lutaka Zadar i HNK Zadar. Partner festivala je Brlog, zadružna pivovara, a medijski pokrovitelj je HRT3.

 

22.08.2022., 10:23h
19. rujan 2024 18:45