<p>Festival Petrovo uho, učenici ŠPUD Zadar oslikavaju klupu u Perivoju Jarula</p>
Festival Petrovo uho, učenici ŠPUD Zadar oslikavaju klupu u Perivoju JarulaUdruga zadarskih pisaca Zapis
StoryEditor
Književni svibanj u Zadru

Petrovo uho i ove godine vraća knjižnevnost u naš grad: na festivalu gostuje i Kristian Novak

Svibanj i ove godine vraća književnost u naš grad! Sljedeći tjedan bit će u znaku književnog festivala Petrovo uho. Festival organizira Udruga zadarskih pisaca Zapis, a odvijat će se od ponedjeljka 15. svibnja o srijede 17. svibnja.

Svibanj i ove godine vraća književnost u naš grad! Sljedeći tjedan bit će u znaku književnog festivala Petrovo uho. Festival organizira Udruga zadarskih pisaca Zapis, a odvijat će se od ponedjeljka 15. svibnja o srijede 17. svibnja.  I ove godine festival će se odvijati na nekoliko lokacija po gradu, a ugostit će velika imena zadarske književne scene, ali i one hrvatske. 

Program započinje u ponedjeljak, 15. svibnja u  18 sati u Zadružnoj pivovari Brlog Pop up izložbom zadarske umjetnice Ane Padovan. Od 18:30 Zapis ugošćuje šibenskog pjesnika Marka Silova koji će Zadranima predstaviti svoj književni prvijenac Šljive koštica ili srndaća košćica. Od 20 sati započinje glazbeni dio programa za koji će se pobrinuti zadarski umjetnici Roberto Vodanović Čopor i Mario Padelin.

U utorak se program nastavlja u 11 sati u Gradskoj knjižnici predstavljanjem Zadarskih klubova čitatelja o kojima će govoriti voditeljice Klubova  Mirta Boban i Slavica Kovač. Razgovor će moderirati predsjednica Zapisa Iva Pejković.

Od 18 sati u Zadružnoj pivovari Brlog svoj rad će predstaviti Književna udruga zadarskih studenata Ludens.

U 20 sati program se seli u Guma bar gdje počinje Talk show oceana i čempresa. Razgovor moderira zadarski književnik  Želimir Periš, a gostuju književnik Kristian Novak i glumica Judita Franković Brdar.  Budući da je ovaj Talk show glavni dio programa, u nastavku teksta donosimo detaljniji opis. 

Domaćin Želimir Periš, povodom objave svoje nove knjige "Gracija od čempresa" ugostit će Kristiana Novaka i Juditu Franković Brdar pa s njima prodivaniti o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju u svojim karijerama, te podijeliti svoja iskustva iz svijeta umjetnosti. Saznat ćemo što se događa iza kulisa spisateljske i glumačke profesije, što se više voli: knjiga ili film i koju stranu gosti zauzimaju u sukobu simbola Gracije i Čempresa ili definicija oceana i mora.

Kristian Novak, književnik je i jezikoslovac, karatist i zborski pjevač. Autor je bezvremenskih romana koji su redefinirali i revitalizirali popularnost hrvatske književnosti: "Črna mati zemlja" iz 2013. i "Ciganin, ali najljepši" iz 2016. Nakon duge pauze, ove godine vraća se s novim romanom o kojem će posjetitelji možda imati priliku čuti riječ ili dvije.

Judita Franković Brdar, kazališna je i filmska glumica, zvijezda filmova i serija: "Sonja i bik", "Izbrisana", "Počivali u miru", još uvijek je se može gledati na velikom platnu u filmovima: "Dnevnik Pauline P." i "Punim plućima". Nezaboravne su njene uloge u kazalištu: "Titon", "Važnije polovice", "Mjesec dana na selu", "Potpuni stranci", te nedavna premijera u kojoj je utjelovila naslovnu junakinju Yermu u drami Federica Garcíje Lorce.

Želimir Periš, domaći je spisatelj, autor "Mladenke kostonoge" iz 2020. godine, romana čija je čitanost i popularnost slomila autora pa se javnosti iskupljuje s novom knjigom "Gracija od čempresa", a posjetitelji će kao poseban čin ljupkosti i milosti (tj. gracije) imati priliku kupiti istu knjigu.

Festival završava u srijedu 17. svibnja, a program posljednjeg dana dijeli se na dva dijela. Prvi dio odvija se u 11 sati u perivoju Jarula gdje će se održati akcija Ostavi stih/citat na književnoj klupi koju su prošle godine u sklopu festivala oslikali učenici ŠPUD Zadar.  U 18 sati održat će se posljednje predstavljanje ovogodišnjeg festivala u Gradskoj knjižnici Zadar, predstavit će se slikovnica Optimist oko Zadra in english, please!

Sve vas pozivamo da dođete uživati u književnosti i podržite zadarske kreativce i autore. 

11.05.2023., 13:08h
19. svibanj 2024 03:00