<p>Plesna predstava Dvije žene, pet žena</p>
Plesna predstava Dvije žene, pet ženaBojan Bogdanić/Adrijana Vidić
StoryEditor
Suradnja Zadarskog plesnog ansambla i HNK Zadra

Plesna predstava Dvije žene, pet žena na sceni zadarskog HNK-a oživjet će brojne ženske likove Ivane Brlić Mažuranić

Predstava se održava u utorak, 9. svibnja u 20 sati u HNK Zadar

U utorak, 9. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru održat će se plesna predstava pod nazivom Dvije žene, pet žena u koprodukciji Zadarskog plesnog ansambla i HNK Zadar. Predstava će se izvesti u tri termina: u 11, 17 i 20 sati. Jutarnji i popodnevni termini namijenjeni su učenicima srednjih škola, a večerni je otvoren za javnost.

Plesna predstava Zadarskog plesnog ansambla premijerno izvedena na Zadarskom kazališnom ljetu prošle godine, produkt je interakcije i istraživanja kroz zajednički rad sedam plesačica, prijateljica, s njihovom dugogodišnjom i dobro poznatom koreografkinjom Sanjom Petrovski. Tema su ženski likovi iz zbirke pripovijedaka Priče iz davnina autorice Ivane Brlić Mažuranić, koji su ujedno i arhetipovi žena koji se javljaju u svim pripovijetkama svijeta, a česti su sudionici obiteljskih konstelacija. Na scenu se donose drugačiji pogledi na karaktere likova žena koji su izvedbena tijela u sukobu s tradicijom i uvriježenim poimanjima moralnosti bajki Ivane Brlić Mažuranić. Pokret i ples, povremeno razuzdan i slobodan, ukazuje na ženinu potrebu za slobodom, za strašću, na potrebu da se bude u ravnoteži i skladu sa svojim unutarnjim bićem. Predstava podcrtava zajedništvo, ali i osobnost različitih individua koje do cilja dolaze preispitivanjem, poticanjem kreativnosti, predanim radom, ali i s lakoćom.

Koncept, koreografija: Sanja Petrovski

Izvođači, sukoreografi: Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Nataša Kustura, Natali Mahmić,

Anđela Matulić, Korina Oltran, Ljupka Petrovski

Glazba: Aleš Zorec, Lada Petrovski Ternovšek, Putokazi

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski

Oblikovanje zvuka: Tomislav Shome Kraljević

Izrada kostima: Vernarda Stipanićev

Savjetnik za glas: Silvia Magdalena Šimić

Savjetnik za govor: Žana Bumber

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić

Fotograf: Bojan Bogdanić, Adrijana Vidić

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zadar, Zaklada Kultura nova U suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Etnološki odjel (Dizajnerski studio EO–NMZ u razvoju)

05.05.2023., 11:47h
06. listopad 2024 20:24