<p>Festival tolerancije - pozivnica</p>
Festival tolerancije - pozivnicaFtz
StoryEditor
FESTIVAL TOLERANCIJE

Poznat program za sva 4 dana Festivala tolerancije

U susret novom izdanju Festivala tolerancije koji će se sljedeći tjedan od 26. - 29. rujna održati premijerno u Zadru, u II PALAČE - Providurovoj i Kneževoj te u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar objavljen je detaljan program i satnica za sve tri lokacije održavanja festivala

Festival počinje već u 10:00 u četvtak 26. rujna programom Edukacijsko jutro u Polivalentnoj dvorani Providurove palače te ima za cilj educirati mlade o tragediji Holokausta na njima razumljiv način. Nakon filma Jedan život (One life), učenici će imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy, a program se odvija u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj.

Protokol svečanog otvorenja predviđen je isti dan u četvrtak 26. rujna u 19:30 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru gdje će publiku i goste pozdraviti gradonačelnik grada Zadra i predstavnik generalnog pokrovitelja festivala, dr. Branko Dukić, zatim predstavnici organizatora: direktorica udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba Nataša Popović i voditelj Centra nezavisne kulture (Kino Zona) iz Zadra Andrej Fric, te selektori filmskog programa Snježana Tribuson, Boško Picula i programska voditeljica Dina Pokrajac. U 20:00 festival započinje projekcijom filma Ljubavi (Loveable, 2024.) redateljice Lilje Ingolfsdottir iz Norveške, koji je na festivalu u Karlovym Varyma dobio posebnu nagradu žirija i nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje.

PROVIDUROVA PALAČA

Kroz sljedeće dane festivala (petak 27.09., subotu 28.09. i nedjelju 29.09.) u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u 11:00 počinju edukacijski programi za djecu i mlade koji počinju s filmovima te se nastavljaju raspravama koje su tematski vezani na filmove. Poslijepodne od 18:30 program se usmjerava na filmove koje prate Tolerance Talk rasprave uz relevantne stručnjake. U raspravama sudjeluje i publika, kao važan faktor u kreiranju javnog mijenja, kroz poticanje kulturne komunikacije, a sve u svrhu izgradnje otvorenijeg i tolerantnijeg društva. Ove godine pokrećemo teme Integracije izbjeglica i prevencije vršnjačkog nasilja.

Među filmovima koje će publika moći pogledati u Providurovoj palači su za Oscara nominirani filmovi Crven, bijeli, plavi (Red, White and Blue) o pitanju pobačaja, Abeceda zabrane knjiga (ABC’s of Book Banning) o izbacivanju pojedinih naslova iz knjižnica, U Retrovizoru (In The Rearview) o izbjeglicama, Sestrinstvo (Sisterhood), film koji potiče temu prevencije vršnjačkog nasilja, dokumentarac o institucionalnom zlostavljanju djece nagrađen na Sundance Film Festivalu Šećerna trska (Sugarcane) i drugi naslovi vrijedni gledanja.

KNEŽEVA PALAČA

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači tijekom petka i subote prikazivat će se favoriti publike poput animiranog filma koji je oduševio publiku na Festivalu u Annecyju Memoari jednog puža (Memoir of a Snail) te, primjerice, s pet francuskih nagrada César nagrađena znanstveno- fantastična alegorija Životinjsko kraljevstvo (Animal Kingdom) ali i kompleksna drama Proljeće, jesen (December May) u kojoj briljiraju oskarovke Natalie Portman i Julianne Moore. Festival u nedjelju donosi i britanski film U nepoznatu zemlju (To a Land Unknown) o palestinskim izbjeglicama na njihovom teškom putu u nepoznato te film 999 - Zaboravljene djevojke (999 The Forgotten Girls) koji donosi priču iz ženske perspektive o 999 djevojaka u prvom vlaku za Auschwitz. Uz kratke i efektne hrvatske filmove Žarko, razmazit ćeš dite i Niska trava prikazuje se i film U tranzitu (In Transit), o migrantima na njihovom putovanju i neizvjesnoj budućnosti.

U multimedijalnoj dvorani u Kneževoj dvorani od 17:00 u subotu (28.09.) i nedjelju (29.09.) odvijat će se Festival Market - program posvećen drugim filmskim festivalima, povezivanju i razmjeni mišljenja. Predstavit će se inovativni danski filmski festival za edukacije Salaam Film Festival te jedan od najmlađih, izuzetno uspješnih domaćih festivala, RAFF - Rab film festival.

Kao novitet uvodi se i nagrada publike za najbolji film festivala, tako će svi posjetitelji imati mogućnost odabrati svojeg favorita.

- Ponosni smo što možemo predstaviti ovaj festival kao platformu za dijalog, kritičko mišljenje i jačanje zajednice. Borba za ljudska prava je globalno putovanje—putovanje koje ovdje, u Zadru, s bogatom poviješću otpornosti i otvorenosti prema svijetu, snažno odjekuje. Pripremili smo program koji odražava raznolikost ljudskog iskustva. U četiri festivalska dana predstavljamo vam filmove, Tolerance Talk rasprave, edukacijske programe i Festival Market. Svi segmenti zajedno imaju transformativnu moć koja povezuje kulture i epohe, povezujući nas i podsjećajući nas na zajedničku prošlost, sadašnjost, na humanost i na toleranciju – istaknuli su organizatori festivala Nataša Popović i Andrej Fric.

Za one koji prvi put dolaze na Festival, vrijedi istaknuti da je Festival namijenjen svim generacijama i svi programi su besplatni za publiku i posjetitelje. Sve detalje o filmovima i programima možete pronaći na službenoj stranici i društvenim mrežama festivala.

 

23.09.2024., 13:25h
24. rujan 2024 06:47