Andrej Lamut
StoryEditor
U ponedjeljak, 29. travnja

Predstava "Gran Bolero" španjolskog koreografa Jesusa Rubia Gamoa

Ove godine za Međunarodni dan plesa, Hrvatsko narodno kazalište Zadar u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom za svoje sugrađane i ljubitelje plesne umjetnosti pripremilo je veliki plesni događaj

U ponedjeljak, 29. travnja s početkom u 20 sati na pozornici HNK Zadar, u skolopu Plesne sezone, odigrat će se predstava španjolskog koreografa Jesusa Rubia Gamoa pod nazivom Gran Bolero u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i En-Knap Group iz Ljubljane. Gran Bolero je predstava velikog ansambla koja već dugo nedostaje na hrvatskoj suvremenoj sceni, kako publici tako i plesačima.

Gran Bolero izniman je poduhvat, izvrsno osmišljen i izveden. Povezivanje zagrebačke i ljubljanske suvremene, dakle vaninstitucionalne plesne scene, okupljanje plesača i kapaciteta dvije umjetničke skupine, Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenskog En-Knapa, u zajedničkom i predanom radu plesanja Gamoevog sjajnog Bolera je između ostalog, i vrlo mudar potez. Riječ je još jednom antologijskom djelu na temu Ravelov Bolero, o novom utjelovljenju tog provokativnog, matematički čistog i emotivnog glazbenog djela. Zagrebački plesni ansambl je izašao u posve novoj postavi mladih plesača koji su već privukli pozornost: Luna Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Linda Tarnovski, Karlo Topolovec i Niku Lilek, a za En-Knap će nastupilti Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza i Carolina Alessandra Valentini. U izvedbi je to jedna homogena skupina od dvanaestero snažnih osobnosti, okupljena u zajedničkoj misiji pročišćenja.

image
Andrej Lamut

"Bila je 2009. godina, upravo sam se vratio u svoj rodni grad Madrid nakon nekoliko godina provedenih u Londonu. Bio sam tužan. Osjećao sam da ću izgubiti nešto što mi je bilo od vitalnog značaja: ljubav prema plesu. 2011. imali smo velike demonstracije u Madridu. Bio je to pokret Indignados. Ljudi su izašli na ulice, spavali na trgovima kako bi poručili: Dosta! Htjeli smo obnovu, preporod, htjeli smo zaustaviti sustav koji je bio korumpiran. Bili su to dani puni nade u promjenu. Ravelov Boléro pojavio se otprilike u tom trenutku, usred probe. Bilo je poput impulsa, kao vlak koji se kreće naprijed, pun energije. Dao mi je neku vrstu obećanja: ako uđeš, odvest ću te na neko novo mjesto. Ušao sam", objašnjava Jesús Rubio Gamo.

image
Andrej Lamut
image
Andrej Lamut

Jesús Rubio Gamo (1982.) nezavisni je plesač i koreograf iz Madrida. Nakon studija baleta, suvremenog plesa, kazališta i književnosti, dobio je MAE-AECI stipendiju za studij plesa u inozemstvu. Preselio se u London, gdje je završio magisterij koreografije s pohvalama na London Contemporary Dance School. Završio je i magisterij izvedbenih umjetnosti u Museo Nacional de Arte Reina Sofía u Madridu. Radovi su mu predstavljeni na međunarodnim festivalima kao što su Chantiers d‘Europe, Dancenet Sweeden, Escena Contemporánea (Madrid), The Greenwich and Docklands International Festival (London), FAEL (Lima), Birmingham International Dance Festival, ARC for Dance (Atena), International Theatre Amsterdam, Hay Festival...

Dvije godine zaredom (2017. i 2018.) izabran je za jednog od 20 najznačajnijih mladih koreografa u Europi u okviru međunarodne mreže Aerowaves. Godine 2020. Španjolski nacionalni radio dodijelio mu je nagradu OJO CRÍTICO u području plesa.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK Zadar za vrijeme radnog vremena blagajne. Gostovanje predstave podržali su Grad Zadar, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

image
Andrej Lamut
25.04.2024., 11:22h
04. svibanj 2024 22:06