<p>sibenski tanac</p>
sibenski tanacNmzd
StoryEditor
ETNO DANI 2023.

Prijavite se na besplatnu plesnu radionicu Sibenskog tanca

Radionica će započeti predavanjem uz video projekciju Sibenskog tanca i analizom pojedinih plesnih figura i nastaviti će se tijekom mjeseca svibnja i lipnja, svakog ponedjeljka

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva na radionicu Sibenskog tanca koja će se održati 20. svibnja od 16 h do 18 h u prostoru atrija Kneževe palače.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar organizira tijekom svibnja i lipnja plesnu radionicu Sibenskog tanca. Umijeće Sibenskog tanca zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Sibenski tanac jedinstven je i najstariji ples na otoku Silbi. Na otoku se kaže tancati, balati ili igrati za plesati.

Prema kazivanjima Sibenski tanac igrao se na plesnim priredbama, osobito nedjeljama, na crkvene blagdane te poslije mise, prigodom ženidbe, u kući mlade ili u seoskoj dvorani; na pokladni utorak, na otvorenom, na mjesnom trgu, oko slamnatog karnevala.

Prema strukturi prostornog oblikovanja, odnosno, kretanju izvođača, Sibenski tanac sastoji se od dva dijela. U prvome se u parovima obilazi prostor uz promjene smjera kretanja, a u drugom dijelu pleše se u dva reda, muškarci nasuprot žena. Stil se odlikuje gracioznošću te finim i dostojanstvenim, mirnim plesanjem.

Nositelji Sibenskog tanca stanovnici su otoka Silbe. Organizirano djeluju u Izvornoj folklornoj skupini (IFS) Silba.

Sibenski tanac osobita je lokalna suvrstica parovnih otočnih tanaca, stariji sloj žive plesne tradicije i važan simbol identiteta stanovnika Silbe. Njegovim učenjem i prenošenjem na mlađe potaknula se rekonstrukcija nošnji, a svojim je osobitim stilom izvedbe poticajan i višeslojan izričaj za okupljanje bez ograničenja čime u potpunosti opravdava želju za daljnjim očuvanjem i javnim prepoznavanjem kulturnoga dobra na nacionalnoj razini.

Radionicu Sibenskog tanca održati će Matilda Sindičić članica IFS, Silba. Radionica će započeti predavanjem uz video projekciju Sibenskog tanca i analizom pojedinih plesnih figura i nastaviti će se tijekom mjeseca svibnja i lipnja, svaki ponedjeljak.

Trajanje radionice: 6 susreta po 2 sata tijekom mjeseca svibnja i lipnja 2023. (po dogovoru)

Prijave za radionicu: Etnološki odjel NMZ (od 9 – 13h), na broj 023/211 – 198 ili putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

15.05.2024., 08:35h
24. svibanj 2024 00:30