KUD Zadarski tanacZadarski Tanac
StoryEditor
KONCERT “GRADU NA DAR”

Putovanje KUD-a Zadarski tanac kroz glazbenu i plesnu priču Lijepe Naše

Rad KUD-a Zadarski tanac značajan je doprinos očuvanju i promicanju kulturne raznolikosti našeg područja

KUD Zadarski tanac osnovan je prije devet godina s jasnim ciljem da putem folklornog izričaja naglašava i promiče svoj kulturno-povijesni te tradicijski identitet. Ovim aktivnostima ne samo da čuva bogatu kulturnu baštinu, već i pridonosi obogaćivanju turističke ponude te kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije. Na čelu Društva je predsjednik Boris Dizdar, dok umjetničku stranu programa vodi voditeljica Matea Sikirić. Njihov rad predstavlja značajan doprinos očuvanju i promicanju kulturne raznolikosti našeg područja.

Od Zadra do Međimurja

Ove je godine, u sklopu adventskih događanja, organiziran već tradicionalni koncert pod nazivom “Gradu na dar”, koji je održan 15. prosinca u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a program je vješto, riječju i srcem vodila Valentina Cindori. Članovi KUD-a Zadarski tanac jednako tako vješto su provodili dragocjene goste kroz glazbenu i plesnu priču Lijepe naše, započevši od Zadra i otoka Ugljana, preko Murtera, Poljičkog kraja i Like, pa sve do Silbe, Splita, Ravnih kotara, Iža, te do Međimurja.

Na samom početku koncerta, KUD Zadarski tanac predstavio je svoj prepoznatljivi ples pod nazivom Zadarski tanac. Ovaj tradicionalni ples, izveden uz zvukove pjesme “Lipšega tanca ne viđoh”, prikazuje živopisno druženje i udvaranje djevojaka i mladića tijekom zajedničkog plesa kola. Koreografiju za Zadarski tanac potpisuju Miroslav Cindori i Ivan Baričić.

Na otoku Silbi, glazba je oduvijek bila neodvojivi pratitelj, posebice u životu žena. Neke pjesme izvodile su se uz tradicionalne plesove kao što su Silbenski tanac, Boem i Postolina, a sve su ove izvedbe detaljno prikazane u koreografiji Miroslava Cindorija.

Plesači KUD-a Zadarski tanac, izvanredno su prikazali i Stare splitske plesove u koreografiji Branka Šegovića. Ovi plesovi poznati su po svojoj elegantnosti pokreta, profinjenom držanju i mekoći koraka, reflektirajući utjecaj zapadnog dijela Mediterana.

Na završetku “putovanja” po Hrvatskoj s članovima KUD-a Zadarski tanac, majstorski prikazani Plesovi i pjesme iz međimurskog kraja, a scenski, glazbeni i koreografski doživljaj priredio je prof. Ivica Ivanković.

image

Umjetnička voditeljica Matea Sikirić

Zadarski Tanac

Brojni gosti uveličali koncert

Koncert je dodatno obogatio nastup mnogobrojnih gostiju. Mandolinski sastav MOBA, utemeljen 1982., uz voditelja Ivicu Kindu, izveo je glazbenu pratnju KUD-a Zadarski tanac za istoimeni ples.

Ansambl Ars Cantabile, koji je prošle godine proslavio 10 godina svog umjetničkog rada, svojim je izvedbama tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama dodatno obogatio glazbeni spektar večeri, pružajući publici dojmljiv uvid u bogatstvo hrvatske glazbene baštine.

U okviru svojeg kulturnog djelovanja, KUD Koledišće iz Jezera ne samo da njeguje običaje, pjesme i ples, već kroz dramsku grupu također pridonosi očuvanju starog jezerskog govora. KUD Koledišće izveo je dio plesova i pjesama Blagdanskog Koledišća i Jezerskog mornarskog bala, čiju je pripremu odradio Nenad Milin.

Kulturno-umjetnička udruga Mosor iz Gata osnovana je 1954. godine, a danas njihova folklorna sekcija broji više od stotinu aktivnih članova. Na koncertu su izveli Gatsko gluvo kolo, specifičan podtip dalmatinskog nijemog kola karakterističan za Dalmatinsku zagoru. Prikazali su i tradicionalno Ličko kolo, koje se često izvodi bez glazbene pratnje.

Ženska klapa Dalmatika prisutna je na kulturnoj sceni već četiri godine, posvećujući se interpretaciji tradicijskog vokalnog izričaja Dinarske kulturološke zone. Klapa Dalmatika izvela je pjesme iz Ravnih kotara, s otoka Iža te Vinišku kolendu.

image

Predsjednik Društva Boris Dizdar i voditeljica programa Valentina Cindori

Zadarski Tanac

Priznanja i zahvalnice

Na kraju koncerta ispunjenog pozitivnom atmosferom i dobrom zabavom, dodijeljena su zaslužena priznanja i zahvalnice gostima koji su aktivno sudjelovali u programu koncerta te podržavateljima rada KUD-a Zadarski tanac. Među dobitnicima bili su voditeljica programa koncerta Valentina Cindori, Grad Zadar, Maraska d.d., Kneževa i Providurova palača, Muzej antičkog stakla, te obrt za krojenje i šivanje Lukrecija.

22.12.2023., 10:28h

ANDREA KRŠLOVIĆ
18. listopad 2024 10:00