<p>Pogled na bastion i bivši samostanski kompleks sv. Nikole</p>
Pogled na bastion i bivši samostanski kompleks sv. NikoleZnanstvena Knjižnica
StoryEditor
IZLOŽBA ZNANSTVENE KNJIŽNICE

Što veže bastion sv. Nikole i obližnji bivši samostan sv. Nikole u Zadru?

Povodom obilježavanja sedme godišnjice od upisa serijskog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar te pripadajuće komponente Obrambeni sustav Zadra na Listu svjetske baštine, Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru priređuju izložbu "Bastion i bivša crkva sv. Nikole u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava"

Dio je ovo bogatog programa pod nazivom ‘Zagrli Zadar‘, koji je Grad Zadar priredio za ovu godišnjicu. Autori izložbe su Tomislav Blažević, djelatnik Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru i Luka Bratović, djelatnik Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Tehnička podrška Brajen Dragičević, David Lonić i Marijo Dunat. Otvorenje izložbe je u utorak 9. srpnja 2024. u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

Na izložbi će se moći vidjeti kako prostor bastiona i bivše crkve sv. Nikole, u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava, izgleda danas i kako je izgledao u prošlosti na litografijama, fotografijama, razglednicama, planovima, kartama, vedutama, reprodukcijama, rukopisima, foto albumima, u knjigama, znanstvenim radovima, časopisima, na plakatima te raznim memorabilijama sačuvanim u fondu Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.

05.07.2024., 15:17h
08. srpanj 2024 08:34