Treatise Krakow DanceArhiva
StoryEditor
OTVORENA 4. PLESNA SEZONA

Theatrea počela izvedbom predstave Treatise Krakow Dance-a

Predstava Treatise nastala je tjelesnom materijalizacijom grafičke partiture Corneliusa Cardewa, napisane šezdesetih godina. Sastoji se od 193 stranice simbola, linija i raznih geometrijskih i apstraktnih oblika. Iako je Cardewova partitura bila namijenjena glazbenom izvođenju, njezina nekonvencionalna i originalna vizualna notacija na neki je način bliža apstraktnoj tipografiji nego glazbenoj partituri

U punom Kazalištu lutaka Zadar izvedbom predstave Treatise Krakow Dance-a, otvorena je Theatrea, četrvrta po redu plesna sezona u Zadru. Ova je predstava produkcijski vrlo zahtjevna, a sufinancirana projektom Kreativna Europa. U suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom i Kazalištem lutaka Zadar, predstavu je u Zadar doveo Hrvatski institut za pokret i ples iz Zagreba. Nakon premijere u ožujku u Krakowu, a zatim u Varšavi, upravo iz Zadra kreće njezina europska turneja u desetak gradova.

Materijalizacija grafičke partiture

Koreograf predstave Milan Tomašik s Hrvatskom i Zadrom povezan je godinama. Njegov vrlo studiozan i predan rad prepoznat je od strane struke i publike u cijeloj Europi. Predstava Treatise nastala je tjelesnom materijalizacijom grafičke partiture Corneliusa Cardewa, napisane šezdesetih godina. Sastoji se od 193 stranice simbola, linija i raznih geometrijskih i apstraktnih oblika. Iako je Cardewova partitura bila namijenjena glazbenom izvođenju, njezina nekonvencionalna i originalna vizualna notacija na neki je način bliža apstraktnoj tipografiji nego glazbenoj partituri. Upravo to vizualno bogatstvo, od jednostavnih isprekidanih linija, krivulja, točaka i spirala do složenih struktura, ponudilo je polazišnu točku koreografu Milanu Tomasiku za plesnu predstavu Treatise. Interpretacija i transformacija glazbene partiture u jezik pokreta i plesa postali su uzbudljiv i izazovan zadatak.

image

Treatise u KLZ-u

Arhiva

Virtuozna izvedba Poljaka

Razigrana predstava nudi jednu od mogućih interpretacija odabranih stranica partiture, kroz istraživanje fizičkog, vizualnog i zvučnog. Bezbroj ostvarenih koreografskih i kompozicijskih mogućnosti u virtuoznoj izvedbi sjajnih poljskih plesača dojmila je brojnu publiku svih generacija. Paralelna događanja iscrtavanja grafičke partiture na bijeloj podlozi, istovremeno oblikujući ih plesom i pokretom, odaje začuđujuću sliku povezanosti ideje, vremena i prostora. Precizna i tehnički čista izvedba, zahtjevnih koreografskih elemenata suvremene plesne partiture, spojila je medij plesa sa zanimljivim apstraktnim konceptom.

Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) gostovanje plesne predstave Treatise u Hrvatskoj realizira u suradnji sa Zadarskim plesnim ansamblom i Kazalištem lutaka Zadar, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.

29.09.2024., 08:57h
29. rujan 2024 11:23