Krešimir Sorić
StoryEditor
Premijera filma “Samo kad se smijem” u Zadru

Tihana Lazović: Bavim se glumom upravo kako bih progovarala o demonima našeg društva

Put do tragičnog završetka popločan je nereagiranjem - majka savjetuje da bude strpljiva, prijateljica Luce da stoji doma dok rane ne zacijele, “da je ‘ko ne vidi”, svećenik tvrdi da je zavjet zavjet...

Film “Samo kad se smijem” redateljice Vanje Juranić puni kino dvorane diljem Hrvatske, a prošlog je tjedna i zadarska publika, zahvaljujući Kino Zoni, imala priliku pogledati ovaj odličan film o itekako važnoj temi - obilteljskom nasilju i izostanku potpore i društva, i obitelji, i institucija, i prijatelja...

Sniman je u Zadru, glavnu ulogu utjelovljuje izvrsna zadarska glumica Tihana Lazović, a valja napomenuti da je uloga kćerke pripala Elodie Paleka iz Drame Plus, a Nadine Mičić i Iva Jerković igraju uloge prijateljica, dok je Tamara Šoletić odigrala “tetu iz referade”.

image

Prve tri projekcije filma bile su rasprodane

Krešimir Sorić

Put do tragedije popločan nereagiranjem društva

Ljepota našeg grada i opuštenost življenja oštro je suprotstavljena drami unutar četiri zida. Naime, radnja prati Tinu (28) koja živi u naizgled idiličnom braku. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane (32) zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže, primjerice bacanje posuđenih skripti. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Pratimo gradaciju nasilja - od svađe zbog kupnje avokada i propitivanja zašto se Tina smije, mrkih pogleda do grubog fizičkog nasilja. Silno su važne i komponente psihičkog nasilja, odnosno dijelovi kada nasilnik izigrava žrtvu koja “sve u ovoj kući mora”, “ostaje doma dok žena ide vanka” i kada manipulira uvjeravajući žrtvu da je silno nezahvalna i “da joj ništa ne fali”.

Put do tragičnog završetka popločan je nereagiranjem - Tinina majka savjetuje joj da samo bude strpljiva, prijateljica Luce da stoji doma dok rane ne zacijele, “da je ‘ko ne vidi”, svećenik tvrdi da je zavjet zavjet usprkos patnji i krvi...

image

O inspiraciji i ciljevima

Krešimir Sorić

Razgovor s redateljicom i glavnom glumicom

Nakon projekcije filma producent Kino Zone i filmski kritičar Ivica Perinović i Mario Županović, filmolog, razgovarali su s redateljicom Vanjom Juranić i glumicom Tihanom Lazović koja je bila posebno dirnuta odazivom u svom rodnom gradu.

Najprije, premda se u javnosti nerijetko ističe kako je film inspiriran slučajem Ane Magaš, redateljica Juranić naglasila je da je film potaknut brojnim slučajevima koji pune retke crne kronike i da je dugo radila na filmu, vođena željom da ispravdi nepravdu i stigme koje zlostavljanim ženama nameću društvo i institucije.

Lazović je naglasila da se bavi glumom upravo radi toga da bi progovarala o temama koje nas muče, o demonima našeg društva.

- Neravnopravnost, diskriminacija i zlostavljanje žena svakako je jedna od tih tema. Kad sam pristala biti glumica, pristala sam raditi na društveno-angažiranim filmovima. Nemam ništa protiv zabavnog sadržaja, naravno, no vjerujem da, ako ne pričamo o ovakvim temama, umjetnost nema nikakvog smisla, kazala je Lazović.

S obzirom na brojne nagrade, posebice Nagradu za najbolji film “Priznanje mladih grada Vinkovaca”, dodao je Perinović, film je pronašao svoj put i došao do onih kojima treba.

- Mislim da bi ovaj film trebao ući u kurikulum za srednje škole, neke stvari u društvu moramo ispravljati, zaključio je.

Ako niste uspjeli uhvatiti kartu za prve dvije projekcije, imate priliku pogledati film sutra, u subotu, 9. prosinca 2023., u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Plejada zadarskih glumica

Impresivan niz glumačkih ostvarenja naša Tihana Lazović ovdje uzdiže na poseban nivo kvalitete, jednako joj parira i Slavko Sobin u ulozi supruga zlostavljača, a krajnje realističan i direktan redateljski pristup Vanje Juranić involvira gledatelja u svaki aspekt priče. Uz spomenuti glumački dvojac, casting upotpunjuje čitava plejada zadarskih glumica, dok grad Zadar nakon više desetljeća postaje prava filmska kulisa

07.12.2023., 09:00h
08. rujan 2024 02:07