40458
Arheološki Muzej Zadar
StoryEditor
26. lipnja u 19:30

U Arheološkom muzeju Zadar otvorenje izložbe "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija"

Izložba "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija" svojevrsni je hommage izložbi "Ispričat ću ti priču" koja je od 2016. do 2024. gostovala u dvadeset gradova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pri postavljanju u različitim muzejskim i galerijskim prostorima izložba je doživljavala transformacije

Zbog interesa drugih muzeja koji su željeli ugostiti izložbu "Ispričat ću ti priču", ona je, u odnosu na prvo postavljanje u Arheološkom muzeju Zadar 2015. godine obogaćena sa 130 reprezentativnih grobnih priloga od stakla, keramike, jantara, zlata, bjelokosti itd. te kopijama nadgrobnih ploča. Uz audio-zapis izložbi je dodan i kratki film o arheološkim istraživanjima dijela antičke nekropole u Zadru te fotografije izloženog materijala. Takav novi postav izložbe upotpunio je i prošireni katalog.

Zašto izložba o izložbi?

Jedan je od razloga što prošireni postav izložbe "Ispričat ću ti priču" nikad nije bio prezentiran u Arheološkom muzeju Zadar, odnosno zadarskoj javnosti. Nadalje, gostujući u drugim gradovima, postav izložbe prilagođavao se prostorima i nadopunjavao prezentacijom antičkog groba iz fundusa muzeja domaćina.

Okosnicu izložbe "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija" činit će prošireni postav izložbe "Ispričat ću ti priču", a s pomoću plakata bit će predstavljeni svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva te u kolikoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije, Mezije.

Naravno, bilo je gostovanja i u muzejima koji u svom fundusu nemaju antičke grobove, ali i oni donose svoju priču jer u vremenu vladavine careva od Augusta do Konstantina, pa i dalje, svagdje se rađalo, živjelo, radilo, gradilo, trgovalo, robovalo i, naposljetku, umiralo.

Stoga neka izložba "Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija" bude poticaj za buduću međumuzejsku suradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se pokapalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od 1. st. prije Krista do 5. st. poslije Krista.

21.06.2024., 11:22h
08. rujan 2024 05:33