Izložba Otok I More
StoryEditor
od 2.9. - 14.9.

U Gradskoj knjižnici Zadar otvorena međunarodna izložba Otok i more

Izabrana djela za Otok i more 29. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 123 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport

Posebno se ističu autori iz Zadarskog područja: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Baričević Helena, Belić Tanja, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Blaslov Matej, Breulj Jadranka, Dešpoja Maja, Dražević Đani, Frka Ante, Frka-Petešić Nives, Gržinčić Tihomir, Jaša Ante, Kačan Boris, Kasal Božidar, Kiš Krešimir, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Longin Marko, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Maras Marin, Marcelić Jasna, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Mišlov Noa, Mustapić Katica, Panović Silvio, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Skoblar Ivana, Sutlović Saša, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Švorinić Ingrid, Tomulić Aleksandar, Varenina Mladen, Vitlov Slavko i Vulić Jerolim.

U proslovu kataloga o ovogodišnjoj izložbi publicist i majstor fotografije Ante Jaša Ekscelencija i Artist FIAP-a kaže: „Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Borisa Kačana za svjetlopis „Usmjerena plovidba“. Autor je snimio usamljenu barku u plovidbi morem za vrijeme potpune utihe.  Na tamnoj modrini mora povi brodica s dva ribara iz donjeg lijevog kuta u gornji desni kut  na slici. Uz barku streličarski se šire valići osvijetljeni žarkim večernjim svjetlom.

Željko Krnčević nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Kapetan Đuro“. Autor je snimio kapetana Đuru koji nas gleda kroz brodsko okno. Lice kapetana ocrtava se na tami unutrašnjosti broda i osebujan izgled lica je odraz mnoštvo živopisnih zbivanja pomorca.

Slavka Pavić nagrađena je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Kompozicija“. Autorica je snimila scenu na ulici, dio zgrade i ljestve. Oštre sjenke rubova zgrade i ljestve čine dinamiku na slici i likovni sklad.

image
Izložba Otok I More
image
Izložba Otok I More
image
Izložba Otok I More
image
Izložba Otok I More
image
Izložba Otok I More

Robert Ravnić nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Trbuhom za kruhom“. Snimak čovjeka koji vuče kolica s osobnim stvarima je njegov svagdanji život. Prizor prolaznika na ulici uz valovitu metalnu ogradu dinamično pojačava sjena iz koje izlazi čovjek.

Čedomil Gros nagrađen je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Graditeljsko rješenje A“. Autor je snimio detalj drvene gradnje rešetkastog oblika. Uočivši dvije koso položene grede u obliku slova „A“ snimatelj je sliku učinio dinamičnom i zanimljivom gledatelju.

Ivana Skoblar nagrađena je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „U ritmu valova“. Autorica je snimila detalj morske površine s usidrenim plutačama i pticu koja se odmara. Sliku ispresijecaju odrazi jarbola brodica, a po valovima razliježu se odrazi boja usidrenih brodica.

Željko Jerneić  nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Mediterraneo“. Autor je snimio pročelje zgrade s tri prozora. Kroz prozore nas gledaju dvije starice i starac zamišljenih izraza lica, a ispod desnog prozora suši se kupaći kostim. Sve ovo čini priču o njihovoj svakodnevnici.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne eksperimente.

Snimljene prirodne ljepote i detalje diljem svijeta, te ljude u njihovom radnom i životnom okružju posjetitelji izložbe vidjevši slike biti će potaknuti na razmišljanje o kreativnom snimanju.

Posjetitelji mogu pogledati fotografije do 14. rujna, a vidjeti će snimljene prirodne ljepote diljem svijeta i ljude u njihovom životnom okružju.

Fotografije:

Boris Kačan; Usmjerena plovidba
Dorotea Maretić; Fish delish
Marin Maras; Brodica i ribar
Marko Buntić; Little Photographer Girl
Nives Kocijan; Smisao
Robbie Šangulin; Otok Kornat, Modri bok
Vlasta Gorup; Polja
Željko Krnčević; Kapetan Đuro

 

 

03.09.2024., 10:33h
16. rujan 2024 07:21