<p>Javno predavanje i otvorenje izložbe</p>
Javno predavanje i otvorenje izložbeDaz
StoryEditor
ARHIVSKO SPREMIŠTE

U petak otvorenje izložbe Državnog arhiva u Zadru povodom 400. godina kontinuiranog djelovanja

Priredili su izložbu reprezentativnih i ilustrativnih primjeraka arhivskih dokumenata koji su nastali u rasponu većem od tisuću godina

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva 2024. godine Državni arhiv u Zadru u suradnji s Planinarskim društvom "Paklenica" organizira javno predavanje "O zadarskom planinarstvu" u četvrtak, 13. lipnja u 12:00 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru. Predavač Mladen Masar prikazat će svoje iskustvo korištenja arhivskog gradiva za potrebe izrade monografije s temom razvoja organiziranog planinarstva na području Zadra: od samih početaka krajem 19. stoljeća, kroz cijelo 20. stoljeće – do današnjeg, suvremenog planinarstva.

U godini u kojoj Državni arhiv u Zadru obilježava 400 godina kontinuiranog djelovanja priredili smo izložbu reprezentativnih i ilustrativnih primjeraka arhivskih dokumenata koji su nastali u rasponu većem od tisuću godina.

Otvorenje izložbe "Državni arhiv u Zadru - pogled u arhivsko spremište" održat će se u petak, 14. lipnja u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

Sadržaj 15 plakata govori o tradiciji čuvanja dokumenata i osnivanju Arhiva, a zatim kronološki prati razdoblja dalmatinske povijesti od srednjeg vijeka do 20. stoljeća. Nadalje, predstavljene su pojedine važne skupine gradiva kao što su samostanski spisi, bilježnički spisi, osobni i obiteljski fondovi, matične knjige i spisi bratovština, arhivske zbirke te skupina izložaka koju smo nazvali Kazalište, glazba i slikarstvo. Gradivo Arhiva Zadarske nadbiskupije koji je odjel Državnog arhiva u Zadru, predstavljeno je posebno, kao i Odjel arhivske knjižnice te odjel DAZD-a u kojem se provode postupci restauracije, konzervacije i digitalizacije.

Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja radnim danom od 10:00 do 13:00 sati.

10.06.2024., 10:41h
08. srpanj 2024 22:18