<p>Back to black</p>
Back to blackKino Zona
StoryEditor
kino zona

U ponedjeljak u Kino Zoni ukrajinska akcijska komedija i biografski film o Amy Winehouse

‘‘Back to Black‘‘ je na rasporedu u ponedjeljak 15. travnja s početkom od 18:00 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače

Zbog izuzetnog interesa i rasprodane projekcije prošlog petka, donosimo vam još jednu priliku pogledati biografski film o jednoj od najutjecajnijih pjevačica ovog tisućljeća, neprežaljenoj i neponovljivoj Amy Winehouse.

Film prati život i glazbu Amy Winehouse kroz njezino putovanje od adolescencije do odrasle dobi i stvaranje jednog od najprodavanijih albuma našeg vremena. Prikazujući živopisnu sliku ulica Camdena koje je nazivala domom i bilježeći borbe za globalnu slavu, ‘‘Back to Black‘‘ odaje počast Amynoj umjetnosti, duhovitosti i poštenju, kao i pokušaju razumijevanja njezinih demona. Nepokolebljiv pogled na moderni stroj slavnih i moćna počast talentu koji se pojavljuje jednom u generaciji.

Za režiju filma zaslužna je Sam Taylor-Johnson, londonska redateljica zaslužna za niz zapaženih glazbenih videospotova Eltona Johna, R.E.M.-a i The Weeknda, ali i hvaljenu i nagrađivanu biografsku glazbenu dramu o ranim danima, kasnije će se pokazati, jednog od najznačajnijih glazbenika svih vremena, Johna Lenona, film ‘‘Nowhere Boy‘‘.

Amy Winehouse ovdje tumači mlada i perspektivna britanska glumica Marisa Abela, njezinog oca svima znani Eddie Marsan, a baku Lesley Manville, dok je zahtjevna uloga Amynog problematičnog dečka Blakea Fielder-Civila dodijeljena uvijek pouzdanom Jacku O‘Connellu.

‘‘Back to Black‘‘ je na rasporedu u ponedjeljak 15. travnja s početkom od 18:00 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

U 20.15 na rasporedu je posebni događaj - treći ukrajinsko hrvatski susret kroz film. Nakon projekcija ukrajinskih filmova "Pleme", o Ukrajini nakon raspada Sovjetskog saveza te animiranog filma "Mavka: Čuvarica šume" inspirianog slavenskom mitologijom donosimo urnebesnu komediju koja je osvojila srca publike i kritike "Luxembourg, Luksemburg"!

Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti. Luksemburg nije među njima. Na stranu ljepota, umiranje je u Luksemburgu skup posao. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njime posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju?...

Za režiju i scenarij filma zaslužan je Antonio Lukich, talentirani redatelj kojeg su mnogi usporedili s ni manje ni više već legendarnim Martinom Scorseseom. Njegov ‘‘Luxembourg, Luksemburg‘‘ je humoristični i britak film o očevima i sinovima koji je među ostalom prikazan i u programu Horizonti u Veneciji, Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, Tallinn Black Nights Film Festivalu i brojnim drugima, a uz režiju i priču, posebne pohvale je dobio i glumački ansambl predvođen blizancima Amilom i Ramilom Nasirov.

Film je osvojio "Nagradu publike" za najbolji film "Mreže festivala Jadranske regije" (Adriatic Audience Award). Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma, Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani (LIFFe) i Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Projekcija filma se odvija u suradnji s Volonterskim centrom Zadar u sklopu projekta "Izgradnja društva dobrodošlice" koji Udruga "MI" – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu – potencijalne sredine za prihvat i integraciju.

‘‘Luxembourg, Luksemburg‘‘ je na rasporedu u ponedjeljak, 15. travnja s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaz je besplatan.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

15.04.2024., 08:33h
29. travanj 2024 21:30