<p>Naslovnice slikovnica</p>
Naslovnice slikovnicaMarin Franić
StoryEditor
Mirjana Mrkela i Marin Franić

U slikovnicu “Optimist na hrvatskim vodama" uloženi sati rada, istraživanja i neprospavanih noći

Optimist je sad već pomalo odrastao i nalazi se na maloj jedrilici koja plovi morem, rijekama, jezerima, potocima, diljem Hrvatske, a ostalo ćete morati otkriti sami, ali Vam jamčim uzbudljivo i poučno putovanje, govori Mirjana

U povodu izlaska slikovnice “Optimist na hrvatskim vodama” i skorašnje promocije, razgovarali smo sa zadarskom spisateljicom Mirjanom Mrkelom i ilustratorom Marinom Franićem. Ovoj slikovnici prethodi “Optimist oko Zadra”, prva uspješnica kreativnog dvojca i nakladnika kojom su na originalan način čitateljima približili poznate i nepoznate zanimljivosti zadarskih znamenitosti.

Mirjana Mrkela

Mirjana Mrkela članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca) te udruge ZaPis. Piše priče, pjesme, romane i drame. Tekstovi su joj objavljeni u mnogim časopisima, ali i nekim udžbenicima. Također je i stalna suradnica dvomjesečnika “Riječ slijepih” te internetskog časopisa Kvaka. Do sada je objavila devet naslova, od kojih je roman “Dragi Olivere” ovjenčan Nagradom Grigor Vitez, za najbolji književni tekst u 2012. godini, a 2013. godine Mirjana je objavila zbirku poezije “Ljubavne pjesme”, a 2016. godine zbirku priča za djecu “Vrabac” i zbirku poetičnih priča za djecu “U zemlji Plaviji”.

Odlična i uspješna suradnja

Marin je, započinje, od Mirjane naučio puno - od stvaranja slikovnica do onih životnih situacija, primjerice kako se slijepe osobe vode preko ulice.

- Ona je za mene ponajprije velik čovjek, od nje sam naučio neke životne lekcije, kako da budem čvršći u nekim životnim situacijama i stvarno sam bogatiji za to iskustvo. Jako sam sretan što se naša suradnja pretvorila u prijateljstvo i što surađujemo i dalje, govori Marin, dok nam je Mirjana ispričala kako je došlo do njihove suradnje.

- Priča, odnosno pjesme za slikovnicu bile su napisane već odavno, u međuvremenu sam godinama tražila izdavača i onda se dogodila suradnja s Franom Herendom koji je pristao biti nakladnik, na moje veliko zadovoljstvo. Za ilustratora sam htjela da to bude netko iz Zadra i dobila sam od više ljudi preporuke za Marina. Taj se izbor pokazao kao pun pogodak jer je Marin zanimljiv, pristupačan i njegove ilustracije su vrlo maštovite i ono najvažnije - djeca ga vole. Odradili smo zajedno Optimista oko Zadra i Optimist around Zadar (engleski prijevod slikovnice) i nastavak Optimista, govori Mirjana i ističe da je suradnje bila odlična i itekako uspješna.

Nastavak “Optimist na hrvatskim vodama”, otkriva nam Marin, puno je detaljniji, stoga je trebalo uložiti više sati rada, puno neprospavanih noći, istraživanja i učenja, a budući da je puno više likova (životinjica), bilo je i izazovnije za ilustraciju.

- Koliko god mi je bilo izazovno, ovaj novi Optimist je odrastao, pa mi je još draži, jer je postao zanimljiviji i puno je dublji, kaže Marin kojem je najdraži lik Paško (patak) jer ga podsjeća na njegovog sina i jer obožava crtati ptice.

Marin Franić

Marin je podrijetlom iz Lukorana s otoka Ugljana, a živi u Zadru. Sebe je prozvao “Blind artist”, a svoju umjetničku radionicu “Tvornica mašte”. Ostvario je nekoliko zajedničkih i samostalnih izložbi. Piše priče, kao i pjesme na dijalektu i književnom jeziku. Crta za djecu i sve one odrasle koji su sačuvali dijete u sebi. Sve što stvara u “Tvornici mašte” odražava njega; nepresušno maštovitog, inspirativnog i dječački razigranog umjetnika.

Uzbudljivo i poučno putovanje

Zahvaljujući Optimistu, između ostalih suradnji, ostvarila se i suradnja s DV Latica.

- Na promociji slikovnice primijetio sam, a meni uvijek srce prepozna ono nešto, jednog dječaka i zamolio ravnateljicu da se nađem s njim i da mu dam svoje bojice i papire kako bih ga potaknuo za crtanje i stvaranje. Iz toga se izrodila suradnja s tim vrtićem i napravili smo zajedničku slikovnicu, ponosan je Marin koji se nada da će se i na skorašnju promociju odazvati što više djece, ali i odraslih, da se, kako kaže, opušteno podruže u prijateljskoj, neformalnoj atmosferi, zajedno putuju i uživaju u optimizmu.

Mirjana je, kako kaže, nakon izlaska Optimista doživjela neku vrstu slave, smatra da je, usprkos godinama pisanja, tek tada postala prepoznata kao spisateljica u Zadru.

- Smatram da je jako malo pisaca posvećeno u tolikoj mjeri pisanju za djecu kao ja. Drugi pišu povremeno, prave izlete u dječju književnost ili objave pokoju slikovnicu. Nema mi ništa ljepše nego kad sjednem na kavu i dođe mi konobarica i kaže da mi je krasna slikovnica, to je za mene velika radost, kaže Mirjana koja poziva sve na promociju za desetak dana.

- Optimist je sad već pomalo odrastao i nalazi se na maloj jedrilici koja plovi morem, rijekama, jezerima, potocima, diljem Hrvatske, a ostalo ćete morati otkriti sami, ali Vam jamčim uzbudljivo i poučno putovanje, govori Mirjana i poručuje čitateljima da čitaju, da čitaju uvijek i različite teme.

08.05.2024., 13:25h
MARINA KNEŽEVIĆ
19. svibanj 2024 20:23