Kneževa palačaLuka Jeličić
StoryEditor
ULAZ JE SLOBODAN ZA SVE POSJETITELJE

U srijedu otvorenje izložbe apstraktne umjetnosti u Kneževoj palači

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar poziva Vas na otvorenje izložbe u srijedu, 14. lipnja 2023. godine u 12 sati u Maloj izložbenoj dvorani i foajeu Kneževe palače

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar poziva Vas na otvorenje izložbe: APSTRAKTNA UMJETNOST/ABSTRACT ART; MIRO I BANKSY; OD IDEJE DO REALIZACIJE SCENSKOG KOSTIMA.

Izložba će se otvoriti u srijedu 14. lipnja 2023. u 12h u Maloj izložbenoj dvorana i foajeu Kneževe palače, a trajat će od 14. do 23. lipnja 2023. godine.

image

Pozivnica za otvorenje

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar

Izložbom se predstavljaju učeničke ideje, koncepti, kreacije, scenski kostimi, modni crteži, crteži i šablone za tehniku zračnog kista i oslikavanje tkanine, plakate i grafike koje su oblikovane na stručnoj radionici u sklopu projekta "Kako nas muzej pokreće; APSTRAKTNA UMJETNOST MIRÓ I BANKSY, EMA 2023.", namijenjenoj učenicima škole Primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. 

Projekt je osmišljen u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, u Dizajnerskom studiju EO- NMZ (u razvoju) i predstavlja samo jedan od brojnih programa i projekata koje Narodni muzej Zadar organizira u sklopu ljetne izložbe Zadar doesBanksy.

Kustosica izložbe: Marija Šarić-Ban

Mentorice ŠPUD: profesorice Kate Prskalo, Marta Tokić, Sandra Bačić, Jelena Franulović, Vlatka Prtenjača, Lea Ljuba Kocijan

Autori izloženih djela: učenici ŠPUD- a, Zadar pod vodstvom mentora.

Odjeli: grafički dizajner, slikarski dizajner, dizajner odjeće, dizajner tekstila, aranžersko-scenografski dizajner

Likovni postav: Marija Šarić-Ban

Tehnički postav: Kate Prskalo, Marta Tokić, Sandra Bačić, Jelena Franulović, Vlatka Prtenjača, Lea Ljuba Kocijan i učenici ŠPUD- a uz tehničare NMZ.

Tema i inspiracija projekta i u njemu stručne radionice je moderna umjetnost, apstraktna umjetnost Joan Miróate, ulična umjetnost Banksyja. Izbor teme i djela navedenih autora omogućio je istraživanje na području likovnih i scenskih umjetnosti. Projekt tematizira kazališni kostim u inscenaciji i u promijenjenoj funkciji, tijelo u pokretu u kostimu u galerijskom prostoru, crtež i kostim kao izložak u galerijama i muzejima. Učenici su prema analizi umjetničkih djela Miróa i Banksyja ostvarili svoju umjetničku interpretaciju, djelo od ideje do realizacije. Krajnji rezultat radionice: idejni koncept, skice, grafike, tisak, šablone, kostimi – odjeća – skulpture...

Likovne tehnike: crtačke, zračni kist, kolaž, asamblaž, reciklaž (različita odjeća, torbe, cipele, karton, papir novinski, pakpapir i dr. otpadni materijal), multimedija. Umjetnički pravci: moderna – postmoderna: pop art, op art, ready- maid, konceptualizam, kubizam, nadrealizam, performans, avangarada....

Rezultat projekta je izložba i modni - performans, kako predstaviti svoje djelo, „ŠTO I KAKO?“

Jedan od ciljeva ovog  izložbeno-edukativnog projekta je i predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi.

10.06.2023., 09:23h
18. svibanj 2024 08:36