<p>Otvorenje izložbe</p>
Otvorenje izložbeNm Zd
StoryEditor
NARODNI MUZEJ

U utorak otvorenje izložbe ‘Ružičasto‘ Zorana Šimunovića u Gradskoj loži

Zoran Šimunović inspiraciju pronalazi u prostorima u kojima živi i stvara, kao i u običnim i uobičajenim predmetima: igračkama, voću, namještaju, biljkama…

Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel poziva Vas na otvorenje izložbe "Ružičasto; priče o svakodnevnim predmetima i igračkama Akademskog slikara Zorana Šimunovića". Izložba je organizirana u sklopu dana Zadarske županije 2024.

Otvorenje izložbe bit će u utorak, 16. travnja 2024. godine s početkom od 12 sati u Gradskoj loži.

Simboličke i narativne kompozicije

Zoran Šimunović inspiraciju pronalazi u prostorima u kojima živi i stvara, kao i u običnim i uobičajenim predmetima: igračkama, voću, namještaju, biljkama…, svim sitnicama koje se čine banalnima, a koje su za njegovu priču i vlastiti identitet neprocjenjive. Uključivanjem ovih predmeta na platno umjetnik konstruira imaginarni prostor povezan sa svojim iskustvom, sjećanjem i snovima: Neke stvari koje slikam potječu iz mog djetinjstva, druge su novijeg datuma. Nije važno kako su datirani, to je emocija koja živi u meni.

Ulja na platnu velikog formata hrvatskog umjetnika Zorana Šimunovića stvaraju simbolične svjetove pune sjećanja i osjećaja, likovnim jezikom živih boja, na pola puta između apstrakcije i figuracije. Kroz poznavanje ovih svakodnevnih predmeta, jedinstveni i introspektivni svjetovi koje je stvorio umjetnik postaju razumljivi promatračima. Motivi koje Zoran Šimunović odabire nadovezuju se na platno, sugerirajući tajanstvene i simbolične međuodnose koje treba odgonetnuti. Čini se da gotovo lebde u kompoziciji, koncentrirajući se u središtu slike i dopuštajući bojama da u potpunosti zauzmu rubove platna. Umjetnikove suvremene slike, imaju snažan narativni karakter i pričaju priče s malo humora i puno poezije.

Popis izložaka: Trebaju li astronauti umjetnost, 180 x 150, 2021. Trebaju li astronauti umjetnost 1, 180 x 150, 2022. Trebaju li astronauti umjetnost 2, 180 x 150, 2022. Odrastanje 1, 2, 3, 4, 5, 180 x 150, 2022. Odrastanje 6, 7, 180 x 290, 2024. Odrastanje 8, 100 x 100, 2023. (11 slika)

Zoran Šimunović (1984., Nuštar) hrvatski je umjetnik koji živi i radi u Osijeku, Hrvatska.

2008. godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a diplomirao 2013. godine u klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka. Potom dobiva mjesto kustosa Gradskog muzeja Vukovar, za koji razvija razigrani kulturni program namijenjen mladoj publici. Rad u muzeju omogućuje Zoranu Šimunoviću širu perspektivu umjetnosti. Danas radi kao kustos u Galeriji Slavko Kopač pri Gradskom muzeju Vinkovci.

O postojećim međuodnosima između svoje dvije uloge umjetnika i kustosa, umjetnik priznaje: Moj rad kao kustosa Galerije Slavko Kopač pri Gradskom muzeju Vinkovci najljepši je na svijetu. Surađujem s mnogim umjetnicima, institucijama, muzejima, veleposlanstvima i to mi je puno pomoglo. Želio bih priznati da je ovaj rad utjecao na razvoj moje umjetničke karijere. Umjetnik i muzej trebaju jedno drugo, a Zoran Šimunović ostvaruje savršenu sintezu obojega. Zoran Šimunović optimističan je čovjek: kaže da na svijet gleda ‘s ružičastim naočalama i svojim slikama želi izazvati pozitivne emocije, poput radosti ili vedrine, ili prizvati radosna osobna sjećanja. Ružičasta je njegova omiljena boja, često prisutna na njegovim slikama.

Talent, naporan rad i odlučnost, recept za rastući uspjeh

Sa svojim djelima i izložbama hvaljenim od kritike, Zoran Šimunović danas je jedan od najpriznatijih i najtraženijih suvremenih hrvatskih umjetnika. Izlagao je u galerijama i muzejima u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Mađarskoj; djela mu se nalaze u javnim zbirkama četiri hrvatska muzeja. Godine 2012. osvojio je nagradu Sony s koredateljem Svetislavom Cvetkovićem za kratki film Knjiga. Godine 2019. bio je jedini vizualni umjetnik kojeg je prestižni američki časopis za dizajn Regard Magazine odabrao za prilog Hrvatska puna života. Umjetnik svoj uspjeh pripisuje motivaciji i odlučnosti koji su vodili njegov rad i trud posljednjih godina. (Kustosica, dr. art. Marija Šarić-Ban)

10.04.2024., 13:35h
11. svibanj 2024 19:13