<p>Predstava 1518.</p>
Predstava 1518.Hnk Zadar
StoryEditor
S POČETKOM OD 20 H

U utorak pogledajte plesnu predstavu ‘1518.‘ u HNK Zadar

Predstava je nadahnuta povijesnim događajem poznatim kao "plesna kuga"

U utorak, 23. siječnja u 20 sati pogledajte plesnu predstavu "1518." nastalu u koprodukciji Zadarskog plesnog ansambla i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Koreografiju potpisuje Matea Bilosnić.

Premijerno izvedena 8. srpnja 2023. u sklopu 29. Zadarskog kazališnog ljeta, nova plesna predstava Zadarskog plesnog ansambla oduševila je zadarsku publiku te dobila izuzetno dobre kritike.

Nadahnuta je događajem zabilježenim u povijesnim izvorima i različitim dokumentima kada je jedna žena započela "bezrazložno" i nezaustavljivo plesati na ulici u Starsbourgu te joj se postupno pridružilo i nekoliko stotina drugih "plesača", mahom žena pri čemu su mnogi plesali do iznemoglosti, a neki i do konačne smrti, sveukupno dva mjeseca.

Unatoč različitim zapisima i pokušajima tumačenja taj povijesni događaj do danas nije jasnije proučen niti razjašnjen te je ostao svojevrsna povijesna enigma, neka vrsta misterija ili upamćen, kako se katkada popularno naziva, kao svojevrsna "plesna kuga".

Koreografkinja Matea Bilosnić u suradnji s članicama ansambla uzima navedeni događaj kao svojevrsno nadahnuće za izgradnju energičnih,dinamičnih i brzo izmjenjujućih koreografskih slika koje se odvijaju na praznoj pozornici s povremenim promjenama svjetla i uz intezivno prisustvo elektroničke glazbe autora Stefana Koševića.

Fokusirajući se na neprekidan puls tijela, izvođačice prenose na publiku svojevrsnu deliričnost, zanos i agoniju iscrpljujućeg plesa, ali i njegovu oslobađajaću moć.

Predstava ostavlja snažan dojam, pokreće niz asocijativnih pitanja te predstavlja sam ples kao jednu od enigmi ljudskog postojanja.

Ulaznice po cijeni od 8 eura u prodaji su u prodaji na blagajni HNK Zadar.

17.01.2024., 12:20h
05. srpanj 2024 16:27