Ivo PervanOsobni Album
StoryEditor
U 20 sati

U Zavičajnom muzeju Biograd sutra otvorenje izložbe fotografa Ive Pervana

U Zavičajnom muzeju Biograd sutra u 20 sati održati će se otvorenje izložbe našeg poznatog fotografa Ive Pervana., pod nazivom “ Boje Hrvatske “.

Izložbom se ujedno i obilježava 25- ta obljetnica početka djelovanja Gradske galerije Biograd, kada je isti umjetnik nastupio sa svojim radovima u sklopu njerne prve izložbene sezone.

Ivo Pervan rođen je u Splitu 1947. godine. Studirao je pravo i ekonomiju, a na kraju diplomirao je na studiju Vanjske trgovine. Fotografijom se bavi od srednje škole da bi mu to kasnije postala profesija, u kojoj je bio većinom samouk.

Osobina njegovog stila je gotovo slikarski doživljaj motiva (većinom pejzaža), sfumatozna (maglovita) atmosfera i smisao za detalje.

Na mnogim njegovim fotografijama prevladavaju motivi Hrvatske, snimljene od sjevera do juga te njene ljepote, ljepote zemlje kojoj tepamo da je “ Lijepa Naša “, zbog čega je popularan kod domaće publike, a i stranci iz njegovih radova mogu shvatiti prirodne raznolikosti krajeva kroz koje prolaze.

Tako on zauvijek ovjekovječuje plavetnilo našeg mora, zelenilo naših šuma i livada, zlatno žute boje oranica i i bjelinu krša.

Njima on povremeno dodaje likove ljudi, životinje i ptica poput fotografskog A. G. Matoša koji razumije naše ljude i krajeve.

Mnogi motivi njegovih fotografija su i na razglednicama (od 1995.) čime pridonosi i turističkoj promociji Hrvatske.

Ovo je možda i najbolja pozivnica za kraj ovog vrućeg ljeta, kad smo svi željni predaha od gužve i mira u prirodi, kako nam sugerira naslov izložbe.

Nju će otvoriti Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd i Tonči Jeličić,, voditelj Gradske galerije Biograd.

Glazbeni gost biti će Tomislav Milačić na saksofonu.

“ Boje Hrvatske “ ostaju otvorene do početka listopada.

06.09.2024., 16:21h
16. rujan 2024 11:21