S voditeljicom i mentoricom Matijom Šango ŠimurinaLinda Vidović
StoryEditor
Dora Vrkić, Luce Slišković, Dora Šimurina

Uz gostovanja i druženja članovi KU ‘Igrajmo se‘ rastu i kao glumci i kao ljudi

Polaznice, mlade glumice ukazale su na važnost suradnje s drugim udrugama radi razmjene pogleda i iskustava te razvijanja kreativnosti i kritičkog razmišljanja

Mladi, talentirani glumci iz Kazališne udruge Igrajmo se Zadar sudjelovali su na 20. Danima mladih Tuzle čime se nastavila uspješna i hvalevrijedna međunarodna suradnja “Igrajmo se” i Pozorišta mladih Tuzle. Podsjetimo, u listopadu je KU Igrajmo se održala trodnevno kazališno događanje međunarodnog karaktera pod nazivom “Kazališni vikend za djecu i mlade’’.

Razgovarali smo s trima polaznicama KU Igrajmo se, Dorom Vrkić (16), Lucom Slišković (15) i Dorom Šimurina (14) kako bismo saznali više o njihovom iskustvu i dojmovima vezanim uz sudjelovanje na ovom značajnom događaju.

Dora Vrkić bavi se glumom već devet godina iskustva, Dora Šimurina osam, dok je Luce Slišković dvije godine u ovoj umjetnosti.

Posebno ih raduje iskustvo izvođenja predstava i trenuci dijeljenja emocija s publikom nakon dugotrajnog procesa rada. Naglašavaju da je proces stvaranja predstave izuzetno poučan te da im omogućuje kontinuirano učenje, kako o umjetnosti glume, tako i o sebi. Gostovanja i druženja s drugim dramskim skupinama također su im izuzetno dragocjena.

image

Mlade nade zadarske kazališne scene

Linda Vidović

Svaka je izvedba jedinstvena

Opisujući svoje iskustvo u Tuzli, ističu da im je bilo izvrsno, osjećale su se itekako dobrodošlo i cijenjeno, a posebno su uživale u raznovrsnim aktivnostima koje su im pripremljene. Predstava “Ljubav Omera i Merime”, koju su gledale, ostavila ih je ganute do suza te su istaknule kako cijene spoj umjetnosti i različitih kultura.

Govoreći o iskustvu izvođenja svoje predstave u drugom gradu, kazale su da je to bilo novo i uzbudljivo iskustvo te da su se morale prilagoditi novim uvjetima. Ipak, naglasile su da je upravo u tome ljepota kazališta - svaka je izvedba jedinstvena i neponovljiva.

Na koncu, ukazale su na važnost suradnje s drugim udrugama radi razmjene pogleda i iskustava te razvijanja kreativnosti i kritičkog razmišljanja, ovakva su im gostovanja prilika ne samo za rast u umjetničkom smislu, već i za osobni razvoj.

Dora Šimurina započela je kazavši da je u glumi posebno raduju izvedbe predstava i trenutci koje nakon dugotrajnog procesa dijele s publikom.

- To je jednostavno neprocjenjiv osjećaj postignuća, ostvarenja. Jednako kao i sam proces rada na predstavi posredstvom kojega učimo uvijek o nečemu novom i drugačijem, ali ponajprije učimo o sebi. Zatim, vesele nas gostovanja i druženja s drugim dramskim skupinama. Osim toga, uživamo u dramskim radionicama i sklapanju novih prijateljstava, govori Dora Šimurina, a Dora Vrkić ispričala nam je doživljaje iz Tuzle.

- U Tuzli nam je bilo izvrsno. Naši prijatelji i domaćini su nas lijepo ugostili, potrudili su se da se osjećamo kao kod kuće. Sve su organizirali tako da smo stigli raditi, a u isto vrijeme uživati. Pobrinuli su se da dašak kulture osjetimo kroz njihove specijalitete i i gledajući predstavu “Ljubav Omera i Merime” redatelja Adnana Mujkića koja nas je ganula do suza. Prekrasan je to spoj drugačijeg kojega ujedinjuje umjetnost i isti cilj, a s obzirom na to da ovo nije prva suradnja, vlada tu neka posebna, bliska atmosfera i nekako govorimo istim jezikom. Kad s nekim dijelite interese, onda se jednostavno razumijete, priča Dora Vrkić.

image

U okviru manifestacije “Zadar čita” izveli su ulomak predstave “Ja ti on mi vi oni”

Linda Vidović

Predstavljaju mlade grada Zadra

Luce Slišković naglasila je da su naučile koliko su ova gostovanja važna, ne samo radi međusobnoga druženja, nego i glumačkog napretka.

- Putovanje možemo poistovjetiti s radom na predstavi, ono je doživljaj, spoznaja, uspomena, budućnost, nesvjesno učenje, naš osobni razvoj. Iz njihove smo predstave mogli jasno vidjeti kolika je razlika između početka i samoga kraja rada na predstavi, dodaje Luce.

No, i KU Igrajmo se odigrala je svoju predstavu “Ja ti on mi vi oni” u Tuzli.

- To je novo iskustvo budući da smo glumili na drugoj sceni, pa smo se morali prilagoditi uvjetima koji su nas dočekali i koliko god bili spremni, novi uvjeti čine novu i drugačiju predstavu, ali u tome i jest ljepota kazališta - taj neponovljiv i poseban trenutak izvedbe. Imali smo osjećaj odgovornosti da se publici koja nas inače nema priliku gledati prikažemo u najboljem svjetlu. U Tuzli nismo isključivo predstavljali nas same kao pojedince, kao grupu “Igrajmo se”, svojim radom predstavljamo mlade grada Zadra i Hrvatsku što je i čast i zadovoljstvo. Također, izloženi smo očima svijeta i različitim mišljenjima koje smo svakako željni čuti, govori Dora Šimurina.

Naravno, nastala su nova prijateljstva, saznajemo od Dore Vrkić, kroz druženja, dramsku igru i karaoke, a već stečena prijateljstva su se dodatno učvrstila.

Na kraju, Luce je istaknula da je itekako važno doživjeti tuđi pogled na umjetnost kojom se bave radi razvijanja kreativnosti i kritičkog razmišljanja.

- Voljeli bismo da se ovakva gostovanja i druženja nastave jer tako ne rastemo samo kao glumci, nego kao i ljudi, zaključila je mlada, zrela glumica.

03.04.2024., 10:51h
16. rujan 2024 21:11