ZADARSKA ALKAOŠ Zadarski Otoci
StoryEditor
nastupilo 18 alkarskih grupa

Zadarska alka uveličala Noć muzeja u OŠ Zadarski otoci

Alkare, predstavnike svojih razreda, s tribina su bodrili njihovi prijatelji iz razreda te brojni roditelji i mještani Bilog Briga

Naš Muzej u školi u ovogodišnju manifestaciju se uključio kroz temu Zadarske alke - najstarija viteška kopljo-igra na istočnoj obali Jadrana Najstarije hrvatske alke, turnir koji provodimo 8. put za redom i koji postaje svojevrsna tradicija škole i grada.

Manifestacija Noć muzeja je najljepši način za predstaviti naše brojne aktivnosti Muzeja u Školi- projekta koji je poput mosta na zanimljiv i aktualan način povezuje prošla vremena i sadašnjost, kroz aktivnosti ostavljajući mladim naraštajima bogatstvo baštine naših djedova, koja u njima budi ponos i samopouzdanje, snažno izgrađuje samosvjesno, savjesno i odgovorno biće, prema sebi, drugima, baštini i prirodi.

Na alci je nastupilo 18 alkarskih grupa. Alkare, predstavnike svojih razreda, s tribina su bodrili njihovi prijatelji iz razreda te brojni roditelji i mještani Bilog Briga. Ukupno uz alkare, sudionike u programu te publike na viteškom turniru 8. Zadarskoj alci, povodom noći muzeja je posjetilo oko 600 sudionika.

Na početku događanja prisutnima se obratio ravnatelj škole Davor Barić te otvorio događanje.

Ravnatelj je pozdravio nazočne te predao zahvalnicu, počasnom gostu Zadarske alke, bivšem učeniku škole Mateu Škari,

Prezentaciju viteških igara su izveli članovi Vitezova Vranskih pod vodstvom Ante Šarića.

ZADARSKA ALKA

Vojvoda: Ivo Brkić,

Alajčauš: (Slobodan Mijolović) v.d. Ante Boris Magaš, predsjednik Časnog suda: Mile Nimac,

Časni sud u sastavu: Mile Nimac, Mladen Peša, Ivana Čirjak, Kaja Cvetković, Marijan Kamber;

Zapisničari: Ivana Šoše, djeca DFS Donatići, Notar: Dario Tikulin_-Krasopisaac i čuvar bašćine misnih brašćinskih škrivanov (starinim Kukić, vaš kovač i glagolja, Starovarošanac zgolja)

Alkari: djeca osnovnoškolske dobi, pod vodstvom svojih nastavnika

Voditelj programa: Igor Jelenić Toto,

Počasni gost: Mateo Škara, bivši učenik škole, svjetski i europski prvak u tekvandou

Organizacija: Muzej u školi- Dječja folklorna skupina Donatići,

Autorica koncepcije i idejna začetnica:

Anamarija Botica Miljanović;

predsjednik Alkarskog odbora: ravnatelj Davor Barić

image

ZADARSKA ALKA

OŠ Zadarski Otoci

Voditeljica Muzeja u školi je podsjetila na činjenice o Zadarskoj alci, najstarijoj hrvatskoj alci koja datira iz godine 1346. U ime Alkarskog odbora svim alkarima je poželjela Oko sokolovo i junačku desnicu. Bila je to i prilika prisjetit se na zahvalnost muzeologu Vladimiru Alavanji te Romanu Meštroviću koji su na početcima pokretanja alke bili vrlo susretljivi u upućivanju na relevantne povijesne činjenice i izvore. Velika radost je bila pozdraviti nazočne predstavnike NMZ Zadar, nekadašnje i sadašnje djelatnike Jasenku Lulić Štorić, Luciju Sekulu, Vladu Alavanju, Branislava Jelenića, uradnike Muzeja u školi. Prigodne nagrade u vidu muzejskih radionica i izložbi u ime NMZ slavodobitnicima je uručila muzejska pedagoginja Lucija Sekula.

Kroz program alkarskog turnira prisutne na oduševljenje djece i odrasle publike, nadahnuto je vodio Igor Jelenić Toto. Najočekivaniji trenutak večeri svakako je turnir Zadarska alka koji je krenuo svečanim postrojavanjem alkarske povorke. Na čelu povorke su krenule povijesne postrojbe Knezovi serdari Posedarski, Vitezovi Vranski, članovi Kuda Kamen Bukovica. Na začelju je alaj čauš.

Alkarsku povorku ritmom na dobošu i bubnju prate članovi Gradske glazbe Zadar, pod ravnanjem Ivana Ouseneka. Događanje se provelo u 3 dijela.

U Prvom dijelu za titulu slavodobitnika su se borili učenici 6., 7. i 8. razreda. Slavodobitnici su 7.c(mentorica Martina Matić Čakić) i 6.b(mentorica Ivana Šoše). Drugo mjesto je pripalo 7.d(mentorica Irina Kozličić Juraga), a treće mjesto 8.d(mentorica Marija Lovrin). U sridu je pogodio Emanuel Pavlović, alkar 6.b razreda.

U drugom dijelu u vještini gađanja kopljem alke okušali su se učenici 4. i 5. razreda. Slavodobitnici su 4.e(ment. Kata Milin i Lenka Radić). Drugo mjesto 4.c(ment. Marina Bucić), a 3. mjeto 4.d (ment. Emilija Werthaim). U sridu je pogodio alkar 4.d razreda Antonio Martinov.

Zatim je slijedilo alkarsko nadmetanje učenika od 1. do 3. razreda. Slavodobitnici su 3.c(ment. Anamarija Botica Miljanović). Drugo mjesto 3.b(ment. Željka Diklan), a trće mjesto dijele 3.a(ment. Renata Andrović) i 3.d(ment. Anđelina Grancarić). U sridu su pogodili alkari Matej Perkunić 3.c razred, Val Jurković 3.c razred te Roko Ukalović 3.b razred.

image

ZADARSKA ALKA

OŠ Zadarski Otoci

Organizacijski odbor:

Ravnatelj škole: Davor Barić

Koordinatorica, voditeljica Muzeja u školi: Anamarija Botica Miljanović, suradnica Lenka Radić,

v.d.ravnateljica NMZ Zadra Vesna Sabolić

Muzejska pedagoginja NMZ Zadar: Lucija Sekula

Slobodan Mijolović, Tomislav Klarica, Igor Jelenić, Mile Nimac

Po kategorijama ekipe koje su se plasirale na prva 3 mjesta dobivaju Slavodobitničke diplome i diplome te nagradu NMZ.

Na proglašenju pobjedničke ekipe su se slikale sa svojim razredima.

Službeni fotograf 8. Zadarske alke je Ante Nimac, dugogodišnji suradnik Muzeja u Školi.

Diplome slavodobitnicima uručio je ravnatelj škole Davor Barić.

Djeca članovi DFS "Donatići", organizatori i koordinatori alke su na sebi imali pučku nošnju iz 1820.godine. Inače DFS Donatići djeluje pri Muzeju u školi u OŠ Zadarski otoci Zadar. Iza sebe imaju brojne nastupe i događanja, 2 016. sudjelovali su na Vinkovačkim jesenima s plesom Zadarski tanac.

Voditeljice skupine su Lenka Radić i Anamarija Botica Miljanović.

Događanje povodom Noći muzeja prijatelja Zadarske alke završeno je razgledanjem izložbe posvećene Zadarkoj alci, te druženjem sudionika programa i djelatnika škole.

U sklopu događanja posjetitelji su mogli ponijeti suvenir sa događanja - selfie u liku viteza- alkara, rad prof. likovne kulture Sunčice Ivin-Mikulić.

30.01.2024., 14:48h
02. svibanj 2024 09:57