Atelje slikarice Ane JagićOsobni album/Alexander Laurent Rubalcava
StoryEditor
Slikarica Ana Jagić

Zadrani su specifična publika, ali ako im date kvalitetnog materijala, njihova znatiželja uvijek ispliva

Umjetnost je poziv što znači da je ona i posao i hobi i sve između. Ona zahtijeva svu Vašu pažnju i ako joj se posvetite, vratit će Vam i podariti puno više, kaže Ana

Svaki umjetnik ima svoju priču - inspirativnu i jedinstvenu, stoga smo razgovarajući sa zadarskom slikaricom Anom Jagić zavirili u njen svijet kreativnosti i stvaralaštva. Ispričala nam je kako se zaljubila u umjetnost, otkrila je što je pokreće i inspirira, kao i postoji li netko tko je posebno obilježio njen put.

Nakon Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru upisala je preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom na to da je jedan semestar provela na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu, u Belgiji, podijelila je s nama iskustvo studiranja u inozemstvu. Valja istaknuti da joj je dodijeljena nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za uspješan rad tijekom studija i diplomskog rada te da je iza nje već velik broj kako samostalnih, tako i grupnih izložbi.

image

S izložbe Kozmospisi

Osobni album

Moć umjetnosti

Fascinacija umjetnošću oduvijek je bila prisutna, započinje Ana, no sjeća se jednog trenutka koji je bio upečatljiviji od svih prethodnih.

- U srednjoj školi išli smo na izlet u Rim i među mnogim znamenitostima koje smo obišli bila je i Sikstinska kapela. Tada sam shvatila da svi ti poznati umjetnici iz enciklopedija zaista jesu postojali i da to nisu nikakva mitska bića. Također, tada vidjeh da niti jedna reprodukcija umjetničkog djela nije ni do nožnog prsta izvornom djelu te da se moć umjetnosti ne može opisati nego se mora doživjeti, govori Ana čiji su put obilježili njeni roditelji, a naročito otac.

- Kao vrsni pedagog i obožavatelj umjetnosti on je bio prvi koji je primijetio moj talent i uvijek me usmjeravao i upoznavao s novim ljudima. Preko njega sam upoznala razne ljude, pa tako i iz područja umjetnosti i kulture. S njim nije nikad bilo dosadno, a i uvijek bih nešto novo naučila. Naravno, i majka još uvijek bodri i podržava sav moj rad. Našlo bi se još znakovitih likova na mom putu, ali sve je počelo od njih dvoje, ističe Ana.

Najviše je, otkriva nam, pokreće i inspirira pomisao o trenutku susreta promatrača s umjetničkim djelom.

- Kada stupite u kontakt s umjetničkim djelom koje Vas dira, doživite vrlo snažan osjećaj koji prodire duboko u Vaše biće. Želja da nekome možete podariti taj osjećaj uvijek je prisutna. Ideja da postoji netko tko može vidjeti ono što ste pomogli posaditi u djelo je toliko uzbudljiva da teško da se ijedno drugo uzbuđenje može usporediti s time, a kamo li mu parirati, kazuje.

Imajući na umu jaku želju za stvaranjem, odnosno darivanjem svijetu oko sebe, ne čudi da je Ani jako teško fokusirati se na jedan projekt i da uvijek ima potrebu raditi na tri do pet različitih projekata.

- Bilo bi super kad bih se mogla replicirati u isto toliko Ana pa da mogu malo brže sve radove pozavršavati, dodaje simpatično.

image

Izložba “Samo more II”

Juraj Vuglac

Stranci nisu talentiraniji od nas

Studiranje u inozemstvu preporučuje svakom studentu jer je to izvrsna prilika za steći praktična svakodnevna iskustva, upoznati drugu kulturu i njihov način života te druge sustave.

- Osim toga, morate se snaći u potpuno novim situacijama i izazovima koje nikad ne biste imali prilike kod kuće. Ali najbitnije od svega je to što sam shvatila da stranci nisu ništa talentiraniji ni bolji od nas, jedino što u bogatijim zemljama imaju malo više novca, pa tako i nešto bolju opremu, kaže Ana kojoj je uvijek najdraža izložba ona na kojoj trenutačno radi.

No ipak, izdvojila je ovom prilikom “Konstante” (2023. godine) u sklopu 19. Plavog salona u Kneževoj palači u Zadru i “Samo more II” (2020. godine) u Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu kao dvije izložbe koje su joj obilježile značajan umjetnički pomak u području klasičnog slikarstva i intermedijalne umjetnosti te su joj puno toga otkrile o publici.

Ana je 2021. godine otvorila svoj obrt, atelje pa smo provjerili što je bio cilj i je li ideja već zaživjela, kakva je recepcija te kakav je, prema njenom mišljenju, generalno interes Zadrana za umjetnost.

- Cilj je ispunjavanje ljudskih želja i želja umjetnosti. Umjetnost je poziv što znači da je ona i posao i hobi i sve između. Ona zahtijeva svu Vašu pažnju i ako joj se posvetite, vratit će Vam i podariti puno više. Zadrani su specifična publika, ali ako im date kvalitetnog materijala, njihova znatiželja uvijek ispliva. Svašta kažu i razgovor bude uglavnom zanimljiv. Ponekad im se teško opustiti i previše se opterećuju tuđim mišljenjima, zato im volim dati prostora za igru, zagolicati njihovu maštu i pozvati ih da ostvare svoje najdublje i najbolje želje te ih malo ispipati po duši, objašnjava Ana.

Na kraju, kazala nam je da trenutačno radi na izložbi koja se zove “Stvarnost postojanja” i jedva čeka predstaviti ju publici.

- Ona je kolaž misli i osjećaja, situacija i mjesta te uvjerenja i istina koje proživljavah tijekom zadnjih pet godina. Držim fige da ju zadarska publika prva vidi i jako sam znatiželjna oko njihovih reakcija, zaključuje ova divna slikarica.

image

Nick Cave

Ana Jagić
12.03.2024., 14:45h
30. travanj 2024 06:14