Vještičji nabujakANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
OKUSI JESENI NA STOLU

Aromatični vještičji nabujak od buče i šampinjona

Bez obzira na to što mislite o Halloweenu ili općenito vješticama, naziv ovog jela ne bi Vas trebao obeshrabriti. Vještičji nabujak nije ništa zastrašujuće niti začarano, već izuzetno ukusno jelo koje će zasigurno oduševiti Vaše najmilije

Stigla je jesen i vrijeme je da se prepustimo čarima bundeva i buča pripremajući različita jela - bilo da su to slana jela ili slastice. Iako su guste juhe od bundeve i pumpkin pie vjerojatno najpoznatija jela od ovih jesenskih plodova, ovaj put Vam predstavljamo nešto potpuno drugačije - aromatično jelo pod nazivom Vještičji nabujak. Bez obzira na to što mislite o Halloweenu ili općenito vješticama, naziv ovog jela ne bi Vas trebao obeshrabriti. Vještičji nabujak nije ništa zastrašujuće niti začarano, već izuzetno ukusno jelo koje će zasigurno oduševiti Vaše najmilije.

Buča i bundeva izvanredni su izvori vitamina i minerala i bogate su antioksidansima. Obiluju vlaknima, koja potiču zdravu probavu te pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Niske su kalorijske vrijednosti, a da pritom doprinose osjećaju sitosti. Izuzetno su prilagodljive namirnice u kuhinji koje se mogu koristiti za pripremu raznih jela, od juha do slastica, pružajući bogatstvo okusa i tekstura.

Sastojci

1000 g bundeve ili buče

150 g šampinjona

150 g maslaca

100 g kapule

3 režnja bijeloga luka

3 jaja

2 dl kiseloga vrhnja

image

Sastojci za Vještičji nabujak

ANDREA KRŠLOVIĆ

Pečenje bundeve ili buče

Upalimo pećnicu na 200 stupnjeva. Kada se pećnica ugrije, spustimo temperaturu na 180 stupnjeva. Narežemo bundevu na krupne komade, premažemo je maslinovim uljem i malo je posolimo prije negoli je stavimo u pećnicu. Ako se odlučimo koristiti buču, prepolovimo je po dužini, začinimo na isti način i stavimo je peći, što će trajati otprilike 45 minuta.

Kada bundeva ili buča postanu mekane i možemo vilicom probosti meso, to je znak da su pečene. Izvadimo buču iz pećnice, zatim odvojimo meso od kore, što se najlakše radi uz pomoć žlice. Meso stavimo u zasebnu posudu i ispasiramo ga. Možemo koristiti štapni mikser ili blender, ovisno o preferencijama i opremi koju imamo.

Priprema smjese

image

Smjesi od gljiva dodajemo propasiranu buču

ANDREA KRŠLOVIĆ

Maslac narežemo na kockice i stavimo ga u tavu koja se zagrijava. Nakon što se maslac počeo topiti, tanko narežemo kapulu i šampinjone, potom ih dodajemo u tavu kako bismo ih propirjali na maslacu. Uz to, također dodajemo usitnjeni luk u tavu, doprinoseći bogatijem okusu. Kada su svi sastojci dobro povezani i gljive omekšale, vrijeme je da dodamo pasiranu buču u tavu.

Po želji i ukusu, posolimo i popaprimo smjesu kako bismo istaknuli okuse. Nastavljamo pirjati sastojke na maslacu kako bi se sve dobro izmiješalo i kako bi se svi sastojci sjedinili u ukusnu kombinaciju. Kada sve postane jednolično i dobro sjedinjeno, skidamo tavu s vatre.

Odvojimo žumanjke od bjelanjaka. Nakon što smo odvojili bjelanjke, miksamo ih dok ne dobijemo snijeg, stvarajući čvrstu i pjenastu teksturu. Sada, u smjesu koju smo ranije pripremili dodajemo tri žumanjka i snijeg od tri bjelanjka. Ručno miješamo nježno i polako kako bismo osigurali pjenastu konzistenciju snijega od bjelanjaka. Kao finalni dodatak, ubacujemo kiselo vrhnje u smjesu. Ponovno miješamo smjesu kako bismo osigurali da se svi sastojci sjedine.

image

Spremno za degustaciju

ANDREA KRŠLOVIĆ

Pečenje nabujka

Kalup pripremimo tako da ga pažljivo premažemo maslacem i pospemo prezlom, kako bi se nabujak kasnije lakše izvadio iz kalupa. Zatim, smjesu nabujka ulijemo u pripremljeni kalup, ravnomjerno je raspoređujući po površini. Kalup s napunjenom smjesom stavljamo u prethodno zagrijanu pećnicu.

Nabujak se peče otprilike 30-40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijusa. No, preporučljivo je nakon 30 minuta provjeriti stanje, budući da vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici. Bitno je napomenuti da će sredina nabujka nakon pečenja biti malo mekša i prozračnije konzistencije, no to će se promijeniti kada se jelo ohladi.

Nabujak je prava poslastica - ukusan, bogat okusom i aromatičan. Savršen je odabir za obrok tijekom jeseni i može se pripremiti za različite prigode. Ovo jelo izvrsno je kao glavno jelo, ali također možete poslužiti nabujak kao dodatak nekom mesnom ili povrtnom jelu kako biste dodatno obogatili okuse na stolu. Dobar tek i neka Vam svaki zalogaj donese mirisne note jeseni!

31.10.2023., 16:27h
ANDREA KRŠLOVIĆ
14. svibanj 2024 03:50