Mladen Maraš sa svojom suprugom Anitom stvara i stvorio je prekrasnu priču u svojoj konobi Pjegula u Vrsima. U srednjem, točnije zapadnom dijelu mjesta, konoba se nalazi na nekih 45 metara nadmorske visine, odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli kraj - od Vira, Nina, Privlake, Paga…
Nisu kraj mora, ali je pogled na more prekrasan i znatno je ugodnije nego da su kraj mora. Pjegula je naziv koji je doslovno izmislio Mladenov pokojni djed, a znači kajla odnosno štika, cok, kacot za bačve, ovisno kako ga tko zove. Prostor konobe je relativno malen i zimi može primiti nekih petnaestak ljudi ovisno o konceptu večere, pri tom se misli na to hoće li ona bit na tzv. barski način s nogu ili će biti fina večera sa sljedovima. Vanjska terasa može primiti isti toliki broj gostiju, dakle radi se o jednoj intimnoj, ugodnoj atmosferi koja će vas oduševiti izborom i kvalitetom izrazito domaće hrane, koju ćemo vam predstaviti nešto kasnije...
Samo friško ulovljena riba
U konobu se može doći izričito ukoliko rezervirate stol, a jelovnik se dogovara unaprijed s gostima, koji opet ovisi i o ulovu jer Mladen koristi samo friško ulovljenu ribu i škampe od domaćih ribara. Mladen nam tako kaže:
- Mi hranu spremamo na isključivo tradicionalan način uz neke moderne preinake, kod nekih predjela. Što se tiče ulova,odnosno ponude, ona ovisi o našim ljudima iz Vrsi i Privlake od kojih uglavnom i uzimamo ribu. Mi u ponudi imamo i zubace od tri do deset kila, a nudimo sve što nam je friško iz mora. Forca su nam škampi koji su tu, vrški,domaći, a koje vade braća Stojak i doslovno ih imamo svaki dan friške kad je vrime od njih. Od ribe tu su osim spomenutih zubataca, grdobine, brancini, podlanice, kokoti, škarpine, kovači, dakako da imamo i domaće lignje i hobotnicu, ma sve što je friško u moru tu vam je kod nas na stolu. Što se tiče škampi mi koristimo i male i srednje i velike, ovisno o narudžbi, dakle radi li se buzara u nju idu mali, ako radimo tartar uzmemo srednje, a ako ih spremamo na gradele ili ako ih lešamo, tada koristimo velike škampe. Ribu radimo na naš tradicionalan način, znači na gradele ili ispod cripnja, i za prilog nudimo krumpir i mahune, otkriva Mladen te nastavlja:
Vlastiti i domaći proizvodi
-Što se tiče mesa nudimo domaću teletinu i janjetinu ispod peke, a meso je tu naše domaće, iz Poljica. Osim toga kao predjelo našim gostima nudimo i naš domaći šokol kojeg radimo na starinski način po recepturi od Anitine bake koja nas je to i naučila raditi. Koristimo svinjski vrat koji mora biti u soli tri do četiri dana, ovisno o veličini šokola, tada ih operemo u crnom vinu, i to ih peremo u vrhunskim barik vinima, valjamo ih u klinčić, muškatni oraščić i papar. Stavljamo ih u vrećice vežemo ih i stavljamo se na sušenje, tu na našoj buri. Radimo i naše domaće divenice, koje isto radimo od svinjskog vrata, ručno ih obrađujemo satima, posolimo i popaprimo i zakuhamo u vodi od luka, dobro ih izmiješamo, tako stoje 24 sata i tada se pune u crijeva. Suše se od prilike mjesec do dva, blagodat divenice je što i kad je sirova vrhunska je za gradele, kad je malo osušen odlična je za fritaje, ili lešo sa krumpirima, ili na kraju kad je osušena kao sam narezak. Pršut je također naš obiteljski proizvod, a sir je ovčji poljički sir, kojega radi jedna žena koja godišnje napravi 40 komada, i mi uzmemo veliku većinu jer, kao što vidite sir je izvanredne kvalitete. Dakle sve je domaće, zaključio je Mladen.
Mufa nije mufa
U konobi Pjegula možete probati i vino koje također proizvodi obitelj Maraš pa tako u ponudi imaju Maraštinu, rosé od plavine, Merlot barika zove se Mufa, što je sinonim za loše vino ovdje u Vrsima, a oni su ga tako nazvali jer sve što je najbolje uz malu dozu sarkazma, nazvali su tim imenom. Crno vino odležava u barik bačvama od francuskog hrasta, a napravili su tri varijante maraštine. Mladen je inače školovani somelier koji vam sigurno može ponuditi vrhunska vina. Turiisti su prepoznali domaću spizu, a mnogi su i prepoznali razliku u kvaliteti hrane u nekim restoranima u kojima su jeli u odnosu na ovu u konobi Pjegula. Kako se večere isključivo moraju unaprijed rezervirati, tako je gostima i cijela konoba, odnosno usluga na raspolaganju. Prvo im se ponudi domaće maslinovo ulje, koje se pred njima toči iz bačve, uz topli kruh koji svaki dan peče Mladenova supruga Anita. Ulje je eko, dakle nije niti škropljeno niti zalivano nego što je maslina dala - dala je...
-Svaki dan pripremam naš domaći kruh, kako je radila moja baka Marija, za jedan kruh mi treba gotovo cijeli dan jer par puta se tijesto mora dignuti, i isto tako izmijesiti. Pripremam i svoje slastice kao što su panakote, čokoladne torte uz domaće marmelade i smokvenjak. Kako sam cijeli život praktički živjela s bakom uz nju sam se i naučila kuhati, i dok je ona kuhala u velikoj teć,i ja sam u maloj, tako sam zavoljela kuhanje i tu sam ljubav prema kulinarstvu prenijela i na svog supruga, pa smo se iz tog razloga i odlučili otvoriti konobu s izričito domaćim proizvodima, ispričala nam je Anita Maraš.
Ono što nedostaje
Konoba Pjegula u Vrsima je upravo ono što nedostaje našem ugostiteljstvu. U ambijentu u kojem će vam se bračni par Maraš u potpunosti posvetiti i ponuditi vam proizvode vrhunske kvalitete iz domaće radinosti, friško uhvaćene zubatce, brancine ili grdobinu i škampe ili domaći janjetinu, vjerujte ne možete promašiti. A na kraju krajeva kad Vam domaćin i zapjeva uz čašicu vina doći ćete opet u ovu lijepu konobu čudesnog imena.