Kad spomenemo Bruschette u naravi mislimo na fete seljačkog kruha poprženog u pećnici, ili na roštilju. Naziv je podrijetlom iz srednje Italije, a kruh mora biti dobro natrljan češnjakom, ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Bruschette se mogu začiniti rajčicom, slaninom ali i ostalim raznim sastojcima koje smo vam danas predstavili, kao predjela s kruhom koje i sami vrlo lako i jednostavno možete napraviti.
Bruschetta sa slaninom
Sastojci: 8 feta kruha, 2 češnja češnjaka, 150 g slanine, 4 žlice maslinovog ulja, sol, papar.
Češnjak očistite, naribajte ga po fetama kruha i poškropite ga s 3 žlice maslinovog ulja, dodajte prstohvat soli.
Na 4 kriške kruha posložite nekoliko komada slanine, popaprite mljevenim paprom i na njih položite ostale fete kruha da budu u obliku sendviča. Bruschette prepecite nekoliko minuta s obje strane u pećnici na 200 stupnjeva, premažite ih uljem i odmah poslužite.
Bruschetta s vongolama i dagnjama
Sastojci: 8 feta kruha, 300g očišćenih vongola, 300 g očišćenih daganja, 4 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, struk peršina, komadić ljute papričice, 1 dl bijelog vina.
Peršin isjeckajte na sitno, češnjak očistite i lagano ga zgnječite...
Dagnje i vongole stavite u dvije odvojene tave, stavite malo ulja, u svaku tavu dodajte pola češnjaka, malo peršina i bijelog vina, poklopite i ostavite da se školjke otvore. Tave povremeno protresite. Vongole i dagnje izvadite iz školjaka, stavite ih u dublju zdjelu i procijedite temeljac te ga odložite sa strane...
Preostalo ulje ugrijte na tavi, popržite ostatak češnjaka i papričicu, pa ih izvadite. Dodajte dagnje i vongole, polijte temeljcom, pustite da ispari i pospite peršinom.
Kriške kruha prepecite u pećnici na 220 stupnjeva na njih rasporedite morske plodove i poslužite toplo.
Bruschetta s tunom i lukom
Sastojci: 4 fete kruha, 2 manja crvena luka, 160 g tune u ulju, 4 rajčice, maslinovo ulje, origano, sol.
Luk očistite, izrežite ga na kolutiće i pustite ga da odstoji u vodi oko 30 minuta. Rajčice operite, poparite ih, ogulite im kožu, izvadite sjemenke i i izrežite na kockice.
Tunu usitnite pa dodajte kockice rajčica i ocijeđeni luk.
Posolite, začinite uljem i origanom.
Fete kruha prepecite u pećnici na 200 stupnjeva, na njih rasporedite smjesu tune i luka i poslužite.
Bruschetta s feferonima i rajčicom
Sastojci: 4 fete kruha, 1 žuti feferon, 3 rajčice, 1/ 2 žlice usoljenih kapara, 40 g crnih maslina bez koštica, 4 žlice maslinovog ulja, sol.
Rajčice operite i blanširajte ih, ogulite kožu i sjemenke i narežite ih na kockice. Feferon operite izvadite mu peteljku, sjemenke i vlakna. Izrežite ga kockice, kao i isprane i osušene kapare. Na 2 žlice ulja u tavi oko 5 minuta popržite feferon, kapare i malo soli u pokrivenoj posudi s povremenim miješanjem. Dodajte rajčice i kuhajte 2 minute. Zatim poklopac skinite i kuhajte još 2 minute. Tavu maknite s vatre, začinite po potrebi i pustite da odstoji par minuta.
Fete kruha popržite sa svake strane na 200 stupnjeva oko 4 minute, izvadite ih iz pećnice, stavite na tanjur i na njih stavite smjesu povrća. Poslužite odmah.
Bruschetta s radičem
Sastojci: 4 fete kruha, 1 češanj češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, 1 stručak radiča, 100 g parmezana, sol, papar
Radič očistite i operite, osušite ga i izrežite na tanke listiće.
Preselite ga u zdjelu te ga začinite uljem popaprite i posolite. Parmezan izrežite na listiće i pomiješajte sa salatom.
Fete kruha prepecite kratko na 200 stupnjeva u pećnici pa ih natrljajte oguljenim češnjakom.
Fete prepečenog kruha poškropite maslinovim uljem, pokrijte sa salatom od radiča i parmezana i zatim poslužite...
Andrej Plenković: Nema novih momenata u pregovorima s DP-om