<p>Ninski šokol</p>
Ninski šokolMarija Dejanović
StoryEditor
ČUVARI TRADICIJE

Do kraja mjeseca prijave za 22. Ninsku šokolijadu

Svakom izrađivaču šokola-natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje na Šokolijadi 2024., dodjeljuje se novčana potpora u iznosu od 100 eura

Turistička zajednica grada Nina krenula je s pripremama za 22. Ninsku šokolijadu i poziva sve čuvare ove tradicionalne kulturne baštine da se prijave do 31. siječnja 2024. godine za sudjelovanje na ovogodišnjoj Šokolijadi sa svojim šokolima.

Svi zainteresirani šokolari - čuvari ove jedinstvene kulturne baštine mogu se prijaviti kao natjecatelj za ovogodišnju Ninsku šokolijadu osobno u Turističkom uredu grada Nina ili na telefon 023 264 280.

Ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju: Grbama, Ninskim Stanovima, Zatonu, Vrsima, Privlaci, Viru, Žeravi, Petrčanima i ostalim mjestima, a kojima je Nin tijekom povijesnih mijena bio središte. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola po nekim etnolozima sežu u 17. stoljeće, dok ga drugi smještaju u srednji vijek jer su putevi mirodija lako dolazili do samostanskih ninskih kuhinja. Zahvaljujući Ninskoj šokolijadi, a zbog svojeg izuzetnog ukusa danas se priprema šokola proširila u mnoge obitelji izvan Nina.

Šokol je izvorni suhomesnati proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima od mesa svinjske vratine. Priprema se slično kao većina mesa za sušenje što znači da se otkoštena vratina tri do pet dana ostavlja u pacu od krupne morske soli, zatim se stavlja u kuhano kvalitetno crno vino i na kraju se meso oblaže i "špikuje" raznim začinima među koje spadaju: papar, klinčić, muškatni oraščić i drugi.

Tako pripremljeno meso stavlja se u poseban ovitak i vezuje na poseban način sa špagom. Nakon toga šokol se stavlja nekoliko dana na dim koji mora biti hladan, a nakon dimljenja na vjetar - buru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja u prozračnoj prostoriji šokol je spreman za degustaciju. Svaki šokol je drugačiji ne samo po izgledu već i okusu što ovisi o tajnama obrade mesa i omjeru začina koje obitelj primjenjuje. Bura koja u zimskim mjesecima zna dostići olujne razmjere je presudan čimbenik za kvalitetu šokola.

Odluka o provođenju Ninske šokolijade 2024.

Da bi se i ove godine nastavila tradicionalna Ninska šokolijada Turističko vijeće TZ Grada Nina donijelo je Odluku o načinu provođenja natjecateljskog programa Ninske šokolijade 2024.

Svakom izrađivaču šokola-natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje na Šokolijadi 2024. dodjeljuje se novčana potpora od 100,00 eura, na način da će se 50 % novca isplatiti u siječnju za potrebe nabavke mesa i mirodija, a 50 % isplatit će se u srpnju kod donošenja pripremljenog šokola u ocjenjivački program.

Osim toga donesena je Odluka o nagrađivanju pobjednika 22. Ninske šokolijade, a pobjednici će biti proglašeni na Fešti od šokola koja će se održati 21. srpnja 2024. godine:

Nagrada za prva mjesta i to u dvije kategorije - Ninski šokolari i šokolari iz ostalih mjesta bit će u iznosu od 1.000,00 eura.

Nagrada za drugo mjesto također u dvije kategorije - Ninski šokolari i šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 600,00 eura.

Nagrada za treća mjesta u navedene dvije kategorije - Ninski šokolari i šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 400,00 eura.

Ninska šokolijada jedinstvena je gastronomska priča jer slične manifestacije nema na području Hrvatske:

-      Pokrenuta je zbog očuvanja jedinstvene gastronomske delicije od zaborava još prije 22 godine,

-      Lokalna turistička zajednica nosi manifestaciju na način da se osiguravaju financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija onim šokolarima -natjecateljima koji svoje obiteljsko znanje i nasljeđe unose u manifestaciju prepoznajući da je vrijednost šokola nemjerljiva na polju gastronomije,

-      Proširio se običaj izrade šokola i u onim obiteljima koje nikada nisu imale običaj raditi taj proizvod,

-      Potaknuta je izrada šokola i u onim obiteljima koje su na kratko ili već duže vrijeme bile prestale raditi taj proizvod,

-      Uveden je gastronomski proizvod Šokol na meni ninskih restorana,

-      Pokrenuta je proizvodnja Šokola kroz mali broj OPG-ova,

-      Ninski šokol postao je prepoznatljiv gastronomski brend na području Zadarske županije i dr.

05.01.2024., 09:55h
24. travanj 2024 10:54