Suradnja Udruge vinara i TZ Zadarske županije postala je međunarodnaTzzž
StoryEditor
UDRUGA VINARA ZADARSKE ŽUPANIJE UBACILA U PETU BRZINU

Dogovor za prvu zajedničku bocu Zadarske Maraštine i niz manifestacija...

Već dugo preporučeno brendiranje zadarske vinske regije ponudom zajedničke Maraštine je pred realizacijom, a najvljen je čitav niz aktivnosti i manifestacija kojima se cilja učiniti Zadarsku županiju “urbi et orbi” prepoznatljivu kao - vinsku desetinaciju...

Udruga vinara Zadarske županije ubacila je s početkom ove godine u “petu brzinu” zahvaljujući i nizu partnera u čemu se posebno iskazuje Turistička zajednica Zadarske županije s kojom upisuju elitne međunarodne nastupe. Sastavlja se pravi kalendar vinskih događanja, a kao posebno vrijedno ističemo dogovor o jednom zajedničkom vinu, a bila bi to Zadarska Maraština.

Zadarska maraština kao zajednički brend

image

Radoslav Rade Bobanović, vrhunski promotor ekološke proizvodnje...

Velimir BrkiĆ

- Dogovorili smo se da izađemo sa zajedničkom bocom i etiketom Udruge vinara Zadarske županije, uz određivanje kriterija koje svi koji uđu u program moraju poštivati oko sorte i kvalitete vina i okvira cijene. U tijeku je anketa među našim vinarijama i vinarima o ulasku u ovaj program. Dogovoreno je da to vino bude Maraština, štoviše Zadarska Maraština koja i po našem sudu i po preporukama prof. dr. Edija Maletića treba postati naš prepoznatljiv znak kao što je Malvazija Istri ili Graševina Slavoniji. Konačno autohtona je sorta kojoj se sve više posvećuje pažnja, ali i sadnja na ovom području, uz to što je u tradicionalnim obiteljskim vinogradima najzastupljenija. Desetak nas je koji je radimo čistu, a kroz niz godina, od nekadašnjeg zaostajanja u bijelim vinima u odnosu na vhunska naša crna sada smo i s Maraštinom postigli zavidnu razinu i rezultate. Od nekad nemoguće imali smo situacije da Maraština odnese najveće nagrade odnosno šampionske titule na ovdašnjim smotrama pa do zlata na londonskom Decanteru, a imamo je od uobičajenih svježih mladih pa do odležalih na svojim kvascima (sur Lie), kazuje nam Radoslav Bobanović nedavno izabran za predsjednika Udruge gdje je naslijedio Tomislava Glavića koji je kroz godina dao značajan pečat radu Udruge.

- Imat ćemo zajedničku nabavu, a govorimo o mogućnosti i 100.000 botelja što će nam značajno sniziti nabavne cijene u odnosu na pojedinačne kupnje. Naravno da će na etiketama osim oznake Zadarske Maraštine i loga Udruge vinara Zadarske županije svaki vinar naravno dopisivati i svoje oznake i zadržavati svoj identitet, ali će temeljno takvo vino biti prepoznatljivo kao zajedničko odnosno sinergija nas proizvodđača u podizanju regionalne prepoznatljivisti, ističe Bobanović.

Od Milana preko zadaskog Tuna, Sushi & Wine Festivala do bečkog MuseumsQuartiera

Nakon iznimno reprezentativnog predstavljanja u Milanu gdje su s Turisitčkom zajednicom Zadarske županije i drugim proizvođačima vrhunskih autohtonih proizvoda nastupili i naši vinari, manifestacije i prezentacije se rekli bismo “vrtoglavo” nastavljaju.

“Imat ćemo zajedničku nabavu, a govorimo o mogućnosti i 100.000 botelja što će nam značajno sniziti nabavne cijene u odnosu na pojedinačne kupnje" - Radoslav Bobanović...

Podsjetimo da je u Milanu TZ Zadarske županije s uredom HTZ-a u Italiji i direktoricom predstavništva Vivijanom Vukelić organiziran nastup za medije u prostorijama La Cucina Italiana istaknutog travel izdavača Conde Nest, a odnosila se na svojevrsnu promociju dalmatinskog načina života. Slijedove hrane (dio su i sami novinari učili kuhati) chefa Josipa Vrsaljka pratila su vina sommeliera Renata Todesca iz Falkenstenera. Vinarije koje su dostavile svoja vina bile su Vina Bora, Poljoprivredna zadruga Mas-Vin, Kraljevski vinogradi, Vinarija Degarra i Vinarija Fiolić. Kažimo da su se tamo odazvali predstavnici TV kuća RAI i Mediaset, lifestyle časopisa F, ugledna dnevna izdanja Il Sole 24 Ore i Corriere della Sera, mediji izdanja Condé Nast poput Condé Nast Traveler, La Cucina Italiana, Vanitiy Fair, turistička izdanja Bell’Europa, In Viaggio, B2B časopisi Travel Quotidiano, Trend, TTG, L’Agenzia di Viaggi, specijalizirani magazini za nautiku i kamping Il Giornale della Vela, Caravan e Camper i mnogi drugi koji prate eno-gastro segment.

- Nemamo još izvješće ali iz do sad viđenog i objavljenog bila je to iznimna prezentacija kojoj smo se valjano odazvali nas dio vinara i na čemu zahvaljujemo TZ Županije. Nastavljamo već sad jer pred nama je Tuna, Sushi & Wine Festival otpočet 18. a koji traje i danas i sutra (do 22.04.) na koji smo se s Turističkom zajednicom Grada Zadra dogovorili i nastupili iz: Kraljevskih vinograda, Vina i loikera Fiolič, Vina Dražina, Vina Vinketa, Degarra, Bora, vinarije Velebna i Poljoprivredna zadruga MasVin. Dogovor je točenje vina po 2 dl, te pjenušca po 1 dl po dogovorenoj cijeni, a dio prihoda cijele manifestacija ide za Poljoprivrednu školu Stanka Ožanića. Svaki vinar će u određenom trenutku govoriti o sebi, svojoj kompaniji i vinima s čime se najbolje sljubljuju,.. Brojni Zadrani koji su već bili u programu i gastronomije i zabave i vinskog užitka na Trgu Petra Zoranića su to i vidjeli i probali, a ostaju im još ova dva dana da nam se priključe, zaključuje Bobanović.

No pred našim je vinarima još jedan vrhunski međunarodni događaj. Za razliku predstavljanja u Milanu na koje su išla njihova vina na ovo u Beč idu i oni:

- Turistička zajednica osigurava prijevoz, a mi uzimamo smještaj i dajemo svoja vina. Prijavljeni su i odlaze predstavnici Kraljevskih vinograda, VInarije Škaulj, Bora vina, Vina i likera Fiolić, Degarra, Vinarije Karaba, Vinarije Jokić, Vinarije Figurica, vinarije Velebna i naš PZ MasVin. Događanje je 24.04. u Beču a svaki će od nas dostaviti tri do pet vina pa će velik broj uzvanika novinara, gospodarstvenika, turisitčkih djelatnika,.. uživati u 50-tak ovdašnjih vrunskih vina, uz ovdašnju gastro prezentaciju, najavljuje Bobanović.

Prvi događaj koji bi se trebao organizirati su Dani županije i to uskoro odnsno 28. i 29. travnja gdje bi zajednički menu bio janjetina s bižima ili bobom, uz 4 vina iz programa svake uključene kuće za načelno 20-25 eura po osobi...

Kažimo da je austrijsko odnosno germansko tržište Turistička zajednica odabrala “alfa i omega” vinarstva i gastra za Germane, Agenciju Falstaff s kojom je najavljen i ovaj nastup u Beču. Falstaff je osnovan 1980. kao vinski časopis u Austriji. Falstaff je sada etablirana medijska platforma u njemačkom govornom području Europe s vodećim publikacijama i web stranicama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Tiskani i e-časopisi Falstaff, uključujući proširenja linija, čine Falstaff najvećim časopisom o vinu, hrani i putovanjima u njemačkom govornom području Europe s ukupnom nakladom od oko 150.000 primjeraka i milijunskom ukupnom publikom. O mjestu održavanja recimo da se MuseumQuartir prostire na više od 90.000 m2 u središtu Beča i obuhvaćajući 60 kulturnih institucija te je jedan je od najvećih okruga suvremene umjetnosti i kulture u svijetu.

Dani otvorenih vrata, Wine&Bike Ravni kotari tour i Vinfest Benkovac

Vinari pred gostima kruzera u Gaženici

- Osam je naših vinarija iskazalo interes za prodaju svojih vina u Gaženici u prostoru za kruzere nakon dogovora s gđom. Rebekom Pevec odnosno tvrtkom Zadar International Port Operation (ZIPO) koncesionara kruzerske luke s kojom je i potpisan ugovor. Nositelj su Vina i likeri Fiolić, a nudit će se i vina PZ MasVina, Vina Biograd, KerVin, Vina Velebna, Vina Vinketa, Degarra i Bora. Naš je dogovor da će se vina nuditi po turnusima, odnosno svaka od vinarija uzet će određene termine dolazaka kruzera, a čime želimo približiti ponudu ovdašnjih vina i vinara ovoj publici, informira nas Bobanović...

- S gradonačelnikom Benkovca i TZ Ravnih kotara upravo je dogovoren niz detalja oko Vinfesta Benkovac. Vinfest kao naša najznačajnija smotra zrelih vina i vina na tržištu održat će se prvog petka u srpnju dakle 7. srpnja kao i uvijek na Kaštelu Benković, gdje stane određen broj uzvanika, a sutra je masovna javna priredba u središtu Benkovca - Bukara Fest. Također smo u okvirnim dogovorima s Ilirijom d.d. iz Biograda i TZ Ravnih kotara o našoj tradicionalnoj manifestaciji Wine&Bike tura Ravni kotari koja će se održati 14. svibnja. I krećemo sa serijom Dana otvorenih vrata kroz cijelu godinu, a što vezujemo uz određene datume. U dogovorima smo sa svim našim članovima koji imaju prostor za primiti određen broj gostiju a prijam vršiti po telefonskom ili email dogovoru, a nakon što bi smo u medjima dali javne objave za te dane. Prvi događaj koji bi se trebao organizirati su Dani županije i to uskoro odnsno 28. i 29. travnja gdje bi zajednički menu bio janjetina s bižima ili bobom, uz 4 vina iz programa svake uključene kuće za načelno 20-25 eura po osobi, uz to da bi prodajne cijene naših proizvoda bile niže za 20%. Na sličan način dogovaramo se da bi valjalo imati otvorena vrata i za Martinje (11.11. subota), a kada bi sugerirani meni bio maneštra sa svinjskim rebarcima uz 4 mlada vina po izboru kuće opet 20-25 eura po osobi, i popust za sve proizvode 20%. Isto bi držali i za Vinkovo 2024. što je 20 siječnja, za kada bi meni bio djevenice-pečenice na bijelom vinu uz kiseli kupus uz 4 vina po istoj cijeni i popusti na naše proizvode. To bismo napravili dogodine i za Valentinovo (14. veljače 2024.) uz teleći rižoto kao zadano jelo. Naravno da mimo dogovora o ovim zajedničkim istupima i danima vinarije mogu slobodno imati svoje dane i najaviti svoj program. Ovo još usklađujemo, ali uz dobru volju za dogovor. Svjesni smo da ne mogu sve vinarije, a one koje mogu će davati okvirne brojeve prihvata i kontakte, zadnja je najava koju nam prenosi Radoslav Bobanović.

image

Vina iz Zadarske županije

Picasa
24.04.2023., 10:34h
DAMIR MARIČIĆ
19. travanj 2024 21:17