Vinari sastanakDamir Maričić
StoryEditor
SJEDNICA UDRUGE VINARA ZADARSKE ŽUPANIJE

Izbori i bogat program suradnje sa županijom i TZ županije

Rezimiran je rad Udruge u drugom kvartalu 2022. godine koja je obilovala aktivnostima

Udurga vinara Zadarske županije pod predsjedanjem Tomislava Glavića održala je prošireni sastanak na kojem su bili i predstavnik Zadarske županije Daniel Segarić, i uime Turističke zajednice ZD županije Mihaela Kadija, kao instiucije koje su apsolutna podrška radu udruge, te Manuela Plohl kao suradnica i istaknuta vinska edukatorica i incijatorica.

Rezimiran je rad Udruge u drugom kvartalu 2022. godine a koja je obilovala aktivnostima, te po općem mišljenju učesnika označila iskorak i doprinjea prepoznatljivosti Udruge.

Vratiti Martinje...

image

Vinari sastanak

Damir Maričić

Među događanjima istaknut je Svečani početak berbe u Kraljevskim vinogradima, Vinfest Benkovac, niz stručnih predavanja, učešće dijela vinara u manifestaciji Meet Me TZ Zadra, učešće u Susretu hrvatskih gradonačelika i poduzetnika u Kneževoj palači uz domaćinstvo Zadra, pa do Degustacije mladih vina i ulja u Nadinu. Uz iskorake i zadovoljstva istaknuta je tijesna suradnja sa Zadarskom županijom i TZ županije kao jedinom isitnski “pruženom rukom” odnosno financijskom podrškom Udrugi, a zbog lošeg odziva većeg dijela lokalnih samouprava i TZ-a pa i činjenice nepomirivanja dogovorenih iznosa kod nekih događanja je uvijek kreativan Radoslav Bobanović njih same nazvao “radodajkama”, uz konstataciju da je neophodno vijdeti gdje se uključiti i sudjelovati srazmjerno intersima i koristima za Udrugu i članove. Bili su i samokritični, od neodazivanja dijela članova na manifestacije, propuštenog organiziranja Martinja, kojeg žele “vratiti”, propušenog formiranja “Kalendara događanja”... No uspjesi i iskoraci su bili bitniji, a okrunjeni i vrijednom nagradom Turističke zajednice Zadarske županije za doprinos prepoznatljivosti autohtonih vrijednosti.

Bilo je i osvrta na probleme plasmana na ovom prostoru u kojem i dalje većina ugostitelja cijeni samo najjeftinija vina, a mnogima je Graševina vino kuće te je spomento da iako nitko ne može drugom određivati cijene i postupke, kako uobičajeno formiranje cijena u ugostitelstvu množenjm za 3 (300%) ne pogoduje potrošnji vina.

Izbori za novo vodstvo

Dogovoreno je krajem mjeseca održati godišnju i izbornu skupštinu za novo vodstvo udruge.

Iznijet je okvirni plan i program rada za 2023. koji će se dopuniti nakon izbora.

Istaknuta suradnja sa županijom i posebno TZ Zadarske županije razlog je dolaska i Mihaele Kadije, uz recimo redovito učešće Danijela Segarića.

Ponovo zajedno na londonskom Decanteru

Iz prethodene prakse organiziranog slanja uzoraka na najpoznatije vinsko ocjenjivanje u London na Decanter, uz pokriće dijela troškova od strane županije i sufinanciranje prethodnog stručnog kušavanja i selektiranje što slati od strane istaknutog našeg somelijera, dogovren je nastavak i ove godine. Vina upravo treba pripremati za slanje. Kažimo da otkako je ove prakse ovdašnja vina su značajo pozicinirana sa 17 medalja preklani odnosno 12 lani ali među njima i četvrtina osvojenih hrvatskih zlata.

Direktorica TZ županije Kadija iznijela je potom obiman plan događanja i manifestacija u kojima se računa na suradnju s vinarima a prva je već 10. veljače kada se organiziraju 2. Dani vina i gastronomije Zadarske županije, s ciljem okupljanja vinara i proizvođača drugih autohtonih proizvoda visoke kvalitete s ugostiteljima, a održat će se u kongresnom centru Falkenstainer Punta Skala s nizom dodataka od master class kuhanja, predavnja, glazbe... Lani su upravo vinari bili najsnažniji partner manifestacije u Kneževoj palači. Stižu istiaknuti chefovi kao i najsitaknutiji vinski stručnjaci i popularizatori. Vinari se očekuju kao partneri i sudionici i na predstavljanju na sajmu u Milanu i Beču gdje će organizator biti “alfa i omega” vinarstva Austrije Agencija Falstaff, a u dogovorima je i Ljubljana, a potom i sajam F.r.e.e. u Muchenu gdje je Hrvatska zemlja partner. Planira se kao svojevrsan road show set vikand food festivala po susjednim zemljama gdje bi naša jela i vina privlačila publiku na dolazak. Planova je još mnogo sve do najvećeg poslovnog turističkog sajma u Berlinu pa je iz svega vidljivo da je Turistička zajednica Zadarske županije u jedan od epicentara stavila promociju Zadarske županije kao istainute vinsko gastronomske desetinacije i da to misli ozbiljno.

Paški sir i ovdašnja vina

Manuela Plohl istaknuti vinski stručnjak, edukator, prezenter i predavač izložila je i predložila partnerstvo u projektu koji zajedno s Udrugom proizvođača Paškog sira radi i ovu godinu. Riječ je o slubljivnaju ovog istaknutog i prepoznatljivog našeg proizvoda s vinima, a prijedlog je da se to odrađuje u nizu sredina u zemlji (izvan Zadarske županije) s ovdašnjim vinima, dok bi se dogodine krenulo i u inozemstvo.

Vinari su dali podršku svim inicijativama i čekaju konkretne inpute za svaku od akcija a prva kako navodimo počinje već 10. veljače...

image

Vinari sastanak

Damir Maričić
08.02.2023., 13:07h
DAMIR MARIČIĆ
26. travanj 2024 11:19