Konoba Rafaelo - Vanjska teracaLuka Jeličić
StoryEditor

Konoba Rafaelo, mjesto koje su Zadrani prepoznali kao svoj kutak za uživanje u hrani!

Konoba Rafaelo u vlasništvu Natalije Smolić na Boriku dobro je poznata Zadranima, a sve više, čini se, i stranim gostima. Njihova ponuda prepoznatljivih hrvatskih i mediteranskih kulinarskih specijaliteta je već uobličila svoj status. Prepoznati su i kvalitetnim jelima, pristupačnim cijenama i obilatim porcijama. Stol je potrebno rezervirati, a na predivnoj terasi uz lijepo uređen vrt možete uživati, osim u dobroj spizi i u velikom izboru vina i deserata. Dakako tik uz more. Uskoro se sele na novu lokaciju, u svima poznatu konobu Galeb na Boriku, pa ćemo i tamo moći uživati u njihovim kulinarskim umijećima.

”Za desert uglavnom nudimo kolače raznih vrsta tako imamo tiramisu, kolače od lješnjaka, Snickers, kolače od kave, bajama, šumsko voće itd. uglavnom, gosti su, posebice oni mlađi, prezadovoljni našom ponudom

Mislav Marušić

Svakodnevno svježe namirnice

Josip Bolić, glavni kuhar u konobi Rafaelo kaže nam kako gosti iznimno često traže za izbor jela biftek s domaćim pljukancima. I mi smo ga "kušali", vjerujte, porcija za jednu osobu je obilata, takp da gladni sigurno nećete ostati, Biftek je svijež, a domaći pljukanci s ribanim sirom daju ovom jelu onu potrebnu šarolikost, koja uzbuđuje nepce. Svakako probajte. Iako je restoran Rafaelo uglavnom poznat kao restoran koji služi obilata mesna jela po pristupačnim cijenama, gosti im također često traže i rižote i paštu od svježih kozica, torteline, raviole. Namirnice su, kaže nam kuhar Josip, svakodnevno svježe, a kvaliteta i izbor jela su na posebnoj razini, što se vidi po tome da se stol mora rezervirati danima unaprijed, naročito za večeru. Meso i ostale namirnice se svježe uzimaju svaki dan, pripremaju se do podneva, a nakon toga se poslužuje a la carte.

image

Konoba Rafaelo - Kuhar Josip Bolić

Luka Jeličić

U konobi Rafaelo imaju i velik izbor deserata, o kojima nam je više kazao Mislav Marušić, jedan od konobara.

-Mi za desert uglavnom nudimo kolače raznih vrsta tako imamo tiramisu, kolače od lješnjaka, Snickers, kolače od kave, bajama, šumsko voće itd. uglavnom, gosti su, posebice oni mlađi, prezadovoljni našom ponudom.

image

Konoba Rafaelo - Član osoblja Mislav Marušić

Luka Jeličić

Bogati izbor vina

Ponuda vina je također izvrsna, tako u Konobi Rafaelo nakon lijepo serviranog i ukusnog obroka možete probati Graševinu Adžić, Malvaziju Veronicu, Žlahtinu Gospoju, Graševinu Krauthaker, Pošip Matošević, a od otvorenih vina nude se kutjevačka graševina i malvazija Dešković. Velik je izbor i crnih vina tako se nude Nadinska rana, Korlat Cabernet sauvignon, Shiraz i Merlot, a od otvorenih vina nude se Merlot iz Lagune i Merlot iz Nadina. Vina nam je predstavio Alen Žilić koji je u restoranu –konobi Rafaelo punih 17 godina, dakle skoro pa od kad se restoran i otvorio. Kaže da mu nije naporno raditi, jer ima vrhunsku ekipu, iako ih trenutačno ima čak devetnaest. U svakom slučaju, iako sumnjam kako već niste posjetili, konobu Rafaelo, ukoliko niste probali navedeni biftek sa pljukancima, kušajte, oduševit ćete se...

BIFTEK S DOMAĆIM PLJUKANCIMA

Na zagrijano ulje poprži se kapula i oko 200 g bifteka isječenog na trakice, kad se biftek zaprži u tavu ubacimo crvenu papriku i oko 100 g tikvica. Sve kratko zapržimo, ulijemo bijelo vino, dodamo češnjaka, dodamo vegete, soli i papra, dodoamo passate i zalijemo sa temeljcom. Kad sve namirnice prokuhaju, ubacimo predhodno kuhane domaće pljukance, mješamo nekih pet minuta dok se namirnice ne sjedine, serviramo i dekorirarmo sa svježim peršinom, rikolom, chery rajčicom, poslužimo sa sirom Grana Padano sa strane. Inače biftek odleži barem 14 dan na temperaturi od 3-4 stupnja.

image

Konoba Rafaelo - Eksterijer

Luka Jeličić
10.08.2022., 07:00h
KREŠIMIR VASILJ
02. prosinac 2024 09:14