ANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
BOGATI OKUSI JESENI

Neodoljiva osvježavajuća biskvitna torta od mandarina

Zaronite u jesenski ugođaj s ovim divnim desertom, koji savršeno kombinira bogatstvo svježeg jesenskog voća s jednostavnom pripremom

Sezona mandarina u punom je jeku, na vrhuncu su zrelosti te trenutno pružaju svoj najbolji okus i hranjivu vrijednost. Osim što su ukusne same po sebi, mandarine su često omiljene i kao sastojak u raznim desertima, salatama ili kao svježe iscijeđen sok, a bogate su vitaminom C, vlaknima i antioksidansima.

Donosimo Vam recept za ukusnu tortu od mandarina, koja se, iako je biskvitna, ističe svojom iznimnom sočnošću i osvježavajućim notama zahvaljujući upravo mandarinama. Biskvitno tijesto pruža savršenu podlogu, dok je svaki zalogaj obogaćen osjećajem svježine i slatkoće. Ova kombinacija čini ovu tortu neodoljivom poslasticom koja istinski zadovoljava sve ljubitelje slastica. Bili smo inspirirani Coolinarika receptom za tortu od naranče.

Sastojci

6 mandarina

3 jaja

300 g šećera

250 g glatkog brašna

100 g maslaca

1 vrećica praška za pecivo

1 vrećica vanilinog šećera

image

Sastojci za tortu od mandarina

ANDREA KRŠLOVIĆ

Početak priprema

Dok se pripremamo za pečenje torte, pećnicu zagrijavamo na 200 stupnjeva Celzijevih kako bismo postigli savršenu temperaturu za pripremu jela. Započinjemo s pripremom voćne komponente recepta tako što pažljivo oljuštimo mandarine. Nakon što smo odvojili mandarine od kore, stavljamo ih u blender kako bismo dobili gušći voćni sok.

Ako nam blender nije dostupan, možemo koristiti štapni mikser kao zamjenu. Alternativno, umjesto mandarina, možemo koristiti tri sočne naranče kako bismo postigli sličan voćni okus i bogatstvo arome. Sada smo spremni započeti s kulinarskim čarolijama.

Priprema smjese za tortu

Cijelo vrijeme koristimo mikser kako bismo postigli savršenu teksturu smjese. Jaja miksamo dok se ne zapjene. Nakon postizanja pjenaste konzistencije, dodajemo šećer i nastavljamo miksanje sve dok se smjesa ne ujednači u kremastu cjelinu. Maslac rastapamo ili na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici. Kada je potpuno rastopljen, dodajemo ga smjesi od jaja i šećera. Pažljivo na manjoj brzini miksamo ove sastojke kako bismo postigli homogenu smjesu, stvarajući temelj za ukusan i bogat kulinarski doživljaj.

Nakon što smo postigli kremastu konzistenciju jaja, šećera i maslaca, postupno dodajemo brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Ovaj korak zahtijeva pozornost, kako bismo osigurali da se svi suhi sastojci ravnomjerno sjedine s mokrima, kako bismo izbjegli grudice i osigurali glatko tijesto.

Još mandarine pa pečenje

image

Na koncu dodajemo izblendane mandarine

ANDREA KRŠLOVIĆ

Kada smo postigli homogenu bazu, dolazimo do završnog dodira - umiješamo prethodno blendanu smjesu od mandarina. Ovaj voćni dodatak unosi svježinu i aromu u našu smjesu, stvarajući neodoljivu kombinaciju okusa. Pažljivo miksamo kako bismo ravnomjerno rasporedili mandarine kroz tijesto, pripremajući se za pečenje.

Kalup za tortu veličine 26 cm pripremamo tako da ga obložimo papirom za pečenje, tako osiguravajući jednostavno vađenje torte nakon pečenja. Zatim pažljivo izlijevamo pripremljenu smjesu u kalup, ravnomjerno raspoređujući tijesto.

Kalup sa smjesom stavljamo u prethodno zagrijanu pećnicu. Tortu pečemo otprilike 30 minuta, no uvijek je preporučljivo nakon određenog vremena provjeriti kojom se brzinom torta peče. To možemo učiniti pomoću čačkalice - umetnemo je u sredinu torte, a ako izađe suha ili s minimalno mrvica, to znači da je torta pečena. Ova jednostavna metoda osigurava da uživamo u sočnoj i ukusnoj torti, spremnoj za posluživanje odmah nakon što se ohladi.

Uživanje u slastici

image

Po želji pospemo šećerom u prahu

ANDREA KRŠLOVIĆ

Nakon što je torta ispečena, pažljivo je izvadimo iz pećnice i strpljivo pričekamo da se ohladi u kalupu - naravno, ukoliko uspijemo odoljeti primamljivom mirisu koji se širi po našem domu. Kada se torta malo prohladi, možemo je dodatno obogatiti i ukrasiti prema vlastitim željama. Po ukusu, posipamo je šećerom u prahu, dodajemo sloj tamne ili bijele čokolade, prilagođavajući se osobnim preferencijama i stvarajući vizualni ugođaj.

Nakon što smo zadovoljili svoje kulinarske sklonosti, slijedi trenutak uživanja. Izrežemo komad torte, poslužimo ga uz šalicu toplog čaja i predamo se užitku jesenskog okusa. Dobar Vam tek!

05.12.2023., 10:36h
ANDREA KRŠLOVIĆ
21. listopad 2024 13:29