Zadarski tjednikZt
StoryEditor
NA KIOSCIMA I DRUGIM PRODAJNIM MJESTIMA

Novi broj Zadarskog tjednika!

Obilje dobrog štiva, zanimljivih priča i tema, na 48 stranica...

NOVI BROJ ZADARSKOG TJEDNIKA DONOSI NAM:

RAZGOVARALI SMO

U razgovoru s Davorom Škibolom, ravnateljem Županijske lučke uprave, doznali smo o u ulaganjima u lučku infrastrukturu na području Zadarske županije. Naime, ŽLU Zadar u ovoj je godini nastavila sa značajnim ulaganjima u županiji kako u otočku, tako i u priobalnu infrastrukturu. Sveobuhvatni rashodi planirani u 2022. godini za ulaganja u lučku infrastrukturu iznose 80.390.340 kuna.

ISTRAŽILI SMO

Uz upravo završen 24. Biograd Boat Show kao vodeći nautički sajam u Hrvatskoj i Srednjoj Europi, na kojem se, osim hvale domaćinu Iliriji, čulo i jako puno pohvala hrvatskoj nautici, osvrnuli smo se i na nautički turizam u Zadarskoj županiji u kojoj je do sad ostvareno 98.358 stranih dolazaka prijavljenih charter gostiju, odnosno ukupno s (malobrojnim) domaćim njih 103.899...

POSJETILI SMO

Zadarska Udruga osoba oštećenog sluha nastavlja sa svojim brojnim aktivnostima, pa će tako sutra, 5. studenoga u Muzeju antičkog stakla predstaviti fotomonografiju pod nazivom "Zadar na razglednici, u košarci i fotoobjektivu". Riječ je, doznajemo od dugogodišnjeg tajnika Udruge osoba oštećenog sluha Zadar Mikija Savića o knjizi u kojoj se naracija vrši fotografijama.

UPOZNALI SMO

Brojni su hrvatski književni velikani koje je Radomir Jurić kao mladi arheolog vodio po Zadru i upoznavao ih sa zadarskom kulturnom i povijesnom baštinom. Od Dobriše Cesarića, Jure Kaštelana do Luke Paljetka, a Cesarićeva razglednica iz Nina doputovala je i s Jurićevim potpisom Miroslavu Krleži. Dragutina Tadijanovića dva je puta susreo u Udbini.

DOZNALI SMO

Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije i Joško Gatara, predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Zadar komentirali su značaj energetskog dodatka, dostatnost za troškove te kako umirovljenici preživljavaju inflaciju, poskupljenja i ostale nedaće današnjice...

-Oni s primanjima do 2.350 dobit će 900 kuna i moći nešto zakrpati, a oni s primanjima do 3.350 morat će se zadovoljiti s dodatkom od 600 kuna. E, oni koji imaju mirovinu do 4.360 dobit će 400 kuna, taman toliko da mogu kupiti par toplih cipela, komentira nam Gatara!

PITALI SMO

Anketa: Treba li ukinuti rad nedjeljom?

POPRIČALI SMO

Jadranka Čikić, dipl. učiteljica razredne nastave u zvanju savjetnice tridesetogodišnji staž u učionici ostvarila je radeći u brojnim školama na zamjenama, između ostalih i u Područnoj školi Kukljica, u ratnim godinama, dok se nije zaposlila na neodređeno vrijeme u OŠ Šime Budinića u Zadru, gdje radi i danas. U učionicu ulazi s radošću i zadovoljstvom koje joj pružaju vesela i nasmijana dječja lica.

OBIŠLI SMO

Filipijanske ​gerontodomaćice već pet godina u domovima i srcima korisnika;

U tijeku je 3. faza projekta Zaželi, kazao je Darko Mikas, voditelj projekta, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti općine Sveti Filip i Jakov.

ČESTITALI SMO

Projekt "SOS – surađuj i ostvari sebe" proglašen je najboljim EU projektom, a njegov nositelj je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA uz partnere na projektu Zadarskom županijom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područni ured Zadar.

PROŠETALI SMO

Za otoke kažu da su preko lita – krasota puna života, a da su preko zime zapravo – lipota bez života.

- Otok je naš život, sudbina i sloboda, tvrdi vitalna 85-godišnja Ljubica Ljuba Kuštera iz Kraja na otoku Pašmanu, koja je do pandemije korone na mega popularnom Škrapingu bila najstarija sudionica među oko 1.500 škrapera iz 10-ak zemalja.

NAUČILI SMO

Dane Šuletić prenosi nam svoja iskustva i preporuke sa korištenjem europskih poticaja za vinarstvo (Mjera 3.1.) kao i nepoljo­privre­dne aktivnosti u ruralnom prostru (mjera 6.2.)

PREDAHNULI SMO

Privlaku krase dugačke plaže i šetnice, uvale i čisto more. Najpoznatija je po ribarima i pomorcima, posebice po sabunjarima.

A u ugostiteljskoj lepezi restorana, konoba i kafića, krasi ga i popularni caffe bar Tonći.

PROČITALI SMO

Tu je s novom pričom i naša Mirjana Mrkela: NJEGOVE SMEĐE MOKASINE...

EDUCIRANI SMO

Svatko tko voli ribolov, bilo profesionalac, sportski ili rekreativni ribolovac mora znati da je za svaki način ribolova važan pravilan i pravi odabir ješke za ribolov, u svakom slučaju ovisno o mjestu i terenu ribolova, te o vrsti ulova za kojeg smo se pripremili.- Joško Gatara...

UGOSTLI SMO

Trener badmintona Arundeep Singh iz Indije došao je prije sedam godina turistički u Zadar i toliko ga je oduševio da tu živi već pet godina.

POSJETILI SMO

Leonarda Vego tehničarka nutricionizma i pravilne prehrane pomaže ljudima kako bi što lakše došli do svog što boljeg fizičkog rezultata na području prehrane i treninga općenito. U kratkom razgovoru Leonarada nam objašnjava svoj pristup pravilnoj prehrani i životu...

RAZGLEDALI SMO

Novigrad je zasigurno jedno od najslikovitijih mjesta na širem prostoru Sjeverne Dalmacije a, kako se obično kaže, i šire, izletnici mogu tu naći dosta toga za obići, no mi smo se ovoga puta uputili na Forticu, tvrđavu koja stražari nad Novigradom i Novigradskim morem...

SPREMALI SMO

Zagrepčanin Mladen Križanović samostalni sushi chef više od dvije godine surađuje i radi s tvrtkom Cromaris. Između ostalog bavi se edukacijama i konzultacijama za kuhinju, kulinarskim radionicama, organizira privatne večere, a nama kaže što nam je potrebno za kvalitetan sushi...

KUŠALI SMO

Mikrozelenje ili mikrobilje je izuzetno popularno i uvršteno je u jela mnogih svjetskih kuhara, sve više i u domaćinstvima koja žele živjeti zdravo.

- Ima dobar ukus, a uz to mikrozelenje je prebogato vitaminima i mineralima potrebnih za sveobuhvatno zdravlje našeg organizma, kazao je Marin Banović, profesor kulinarstva u Srednjoj školi Biograd na Moru, vlasnik OPG Maslina, jedan od rijetkih proizvođača mikrozelenja u RH.

Tu su i Modni sud, filmska preporuka, enigmatika...

ZADARSKI TJEDNIK U PRODAJI JE IDUĆIH SEDAM DANA... (PL)

image

Zadarski tjednik

Zt

04.11.2022., 19:59h
ZADARSKI TJEDNIK
02. siječanj 2025 16:10