NOVI BROJ ZADARSKOG TJEDNIKA DONOSI NAM:
RAZGOVARALI SMO
U razgovoru s Davorom Škibolom, ravnateljem Županijske lučke uprave, doznali smo o u ulaganjima u lučku infrastrukturu na području Zadarske županije. Naime, ŽLU Zadar u ovoj je godini nastavila sa značajnim ulaganjima u županiji kako u otočku, tako i u priobalnu infrastrukturu. Sveobuhvatni rashodi planirani u 2022. godini za ulaganja u lučku infrastrukturu iznose 80.390.340 kuna.
ISTRAŽILI SMO
Uz upravo završen 24. Biograd Boat Show kao vodeći nautički sajam u Hrvatskoj i Srednjoj Europi, na kojem se, osim hvale domaćinu Iliriji, čulo i jako puno pohvala hrvatskoj nautici, osvrnuli smo se i na nautički turizam u Zadarskoj županiji u kojoj je do sad ostvareno 98.358 stranih dolazaka prijavljenih charter gostiju, odnosno ukupno s (malobrojnim) domaćim njih 103.899...
POSJETILI SMO
Zadarska Udruga osoba oštećenog sluha nastavlja sa svojim brojnim aktivnostima, pa će tako sutra, 5. studenoga u Muzeju antičkog stakla predstaviti fotomonografiju pod nazivom "Zadar na razglednici, u košarci i fotoobjektivu". Riječ je, doznajemo od dugogodišnjeg tajnika Udruge osoba oštećenog sluha Zadar Mikija Savića o knjizi u kojoj se naracija vrši fotografijama.
UPOZNALI SMO
Brojni su hrvatski književni velikani koje je Radomir Jurić kao mladi arheolog vodio po Zadru i upoznavao ih sa zadarskom kulturnom i povijesnom baštinom. Od Dobriše Cesarića, Jure Kaštelana do Luke Paljetka, a Cesarićeva razglednica iz Nina doputovala je i s Jurićevim potpisom Miroslavu Krleži. Dragutina Tadijanovića dva je puta susreo u Udbini.
DOZNALI SMO
Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije i Joško Gatara, predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Zadar komentirali su značaj energetskog dodatka, dostatnost za troškove te kako umirovljenici preživljavaju inflaciju, poskupljenja i ostale nedaće današnjice...
-Oni s primanjima do 2.350 dobit će 900 kuna i moći nešto zakrpati, a oni s primanjima do 3.350 morat će se zadovoljiti s dodatkom od 600 kuna. E, oni koji imaju mirovinu do 4.360 dobit će 400 kuna, taman toliko da mogu kupiti par toplih cipela, komentira nam Gatara!
PITALI SMO
Anketa: Treba li ukinuti rad nedjeljom?
POPRIČALI SMO
Jadranka Čikić, dipl. učiteljica razredne nastave u zvanju savjetnice tridesetogodišnji staž u učionici ostvarila je radeći u brojnim školama na zamjenama, između ostalih i u Područnoj školi Kukljica, u ratnim godinama, dok se nije zaposlila na neodređeno vrijeme u OŠ Šime Budinića u Zadru, gdje radi i danas. U učionicu ulazi s radošću i zadovoljstvom koje joj pružaju vesela i nasmijana dječja lica.
OBIŠLI SMO
Filipijanske gerontodomaćice već pet godina u domovima i srcima korisnika;
U tijeku je 3. faza projekta Zaželi, kazao je Darko Mikas, voditelj projekta, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti općine Sveti Filip i Jakov.
ČESTITALI SMO
Projekt "SOS – surađuj i ostvari sebe" proglašen je najboljim EU projektom, a njegov nositelj je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA uz partnere na projektu Zadarskom županijom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područni ured Zadar.
PROŠETALI SMO
Za otoke kažu da su preko lita – krasota puna života, a da su preko zime zapravo – lipota bez života.
- Otok je naš život, sudbina i sloboda, tvrdi vitalna 85-godišnja Ljubica Ljuba Kuštera iz Kraja na otoku Pašmanu, koja je do pandemije korone na mega popularnom Škrapingu bila najstarija sudionica među oko 1.500 škrapera iz 10-ak zemalja.
NAUČILI SMO
Dane Šuletić prenosi nam svoja iskustva i preporuke sa korištenjem europskih poticaja za vinarstvo (Mjera 3.1.) kao i nepoljoprivredne aktivnosti u ruralnom prostru (mjera 6.2.)
PREDAHNULI SMO
Privlaku krase dugačke plaže i šetnice, uvale i čisto more. Najpoznatija je po ribarima i pomorcima, posebice po sabunjarima.
A u ugostiteljskoj lepezi restorana, konoba i kafića, krasi ga i popularni caffe bar Tonći.
PROČITALI SMO
Tu je s novom pričom i naša Mirjana Mrkela: NJEGOVE SMEĐE MOKASINE...
EDUCIRANI SMO
Svatko tko voli ribolov, bilo profesionalac, sportski ili rekreativni ribolovac mora znati da je za svaki način ribolova važan pravilan i pravi odabir ješke za ribolov, u svakom slučaju ovisno o mjestu i terenu ribolova, te o vrsti ulova za kojeg smo se pripremili.- Joško Gatara...
UGOSTLI SMO
Trener badmintona Arundeep Singh iz Indije došao je prije sedam godina turistički u Zadar i toliko ga je oduševio da tu živi već pet godina.
POSJETILI SMO
Leonarda Vego tehničarka nutricionizma i pravilne prehrane pomaže ljudima kako bi što lakše došli do svog što boljeg fizičkog rezultata na području prehrane i treninga općenito. U kratkom razgovoru Leonarada nam objašnjava svoj pristup pravilnoj prehrani i životu...
RAZGLEDALI SMO
Novigrad je zasigurno jedno od najslikovitijih mjesta na širem prostoru Sjeverne Dalmacije a, kako se obično kaže, i šire, izletnici mogu tu naći dosta toga za obići, no mi smo se ovoga puta uputili na Forticu, tvrđavu koja stražari nad Novigradom i Novigradskim morem...
SPREMALI SMO
Zagrepčanin Mladen Križanović samostalni sushi chef više od dvije godine surađuje i radi s tvrtkom Cromaris. Između ostalog bavi se edukacijama i konzultacijama za kuhinju, kulinarskim radionicama, organizira privatne večere, a nama kaže što nam je potrebno za kvalitetan sushi...
KUŠALI SMO
Mikrozelenje ili mikrobilje je izuzetno popularno i uvršteno je u jela mnogih svjetskih kuhara, sve više i u domaćinstvima koja žele živjeti zdravo.
- Ima dobar ukus, a uz to mikrozelenje je prebogato vitaminima i mineralima potrebnih za sveobuhvatno zdravlje našeg organizma, kazao je Marin Banović, profesor kulinarstva u Srednjoj školi Biograd na Moru, vlasnik OPG Maslina, jedan od rijetkih proizvođača mikrozelenja u RH.
Tu su i Modni sud, filmska preporuka, enigmatika...
ZADARSKI TJEDNIK U PRODAJI JE IDUĆIH SEDAM DANA... (PL)