Četvorica braće iz petrčke obitelji Stanišić udružila su snage i prošle godine hrabro kročila u gastronomsku avanturu otvaranja The Botanista, prvog veganskog restorana u Zadru. Duje, Lujo i Roko odlučili su se na ovaj potez nakon što je njihov brat Vice jednoga dana po povratku iz Švedske donio svoju strast prema veganstvu u obiteljski dom. Nakon nekog vremena i puno argumentiranja za i protiv, svi članovi obitelji Stanišić postepeno su prihvatili tu pozitivnu promjenu u prehrani.
- Zbog zdravstvenih teškoća, odlučio sam se prebaciti se na vegetarijanstvo, posebice kako bih izbjegao meso i procesuiranu hranu. Nakon istraživanja shvatio sam na koji način funkcionira mesna industrija i nisam htio više biti dio toga, ispričao je Duje.
Novi nivo veganske gastronomije
Odlučili su otvoriti nešto potpuno drugačije od uobičajenih veganskih fast food restorana koji su već prisutni na tržištu, te podići vegansku gastronomiju na potpuno novu razinu uz široku paletu okusa i profesionalan pristup. U njihovom restoranu sva su jela veganska; bez ikakvih sastojaka životinjskog podrijetla, a nastala su uz obilje ljubavi na osnovama mediteranske kuhinje.
- Brat Lujo otvorio je vegetarijanski restoran u Ražancu, a s vremenom smo se zajednički odlučili upustiti u otvaranje veganskog restorana u Zadru. Imamo drugačiji pristup i želimo da se ljudi osjećaju kao da su u bilo kojem drugom restoranu, ali da jedu veganski i da im apsolutno ništa drugo nije ni potrebno, objasnio je Duje.
Posebna je pažnja posvećena izboru dobavljača koji uzgajaju hranu lokalno i sezonski, kako bi svako jelo bilo svježe i ukusno. Pružaju gostima autentično iskustvo i jedinstvene okuse sami izrađujući temeljce, tjestenine, kreme, razne umake i pesto.
Razna veganska jela
Nude raznovrsnu paletu jela koja će zadovoljiti sve gastronomske želje, uključujući predjela, juhe, tjestenine, glavna jela i ukusne burgere. Flamingo tongue snail neće nikoga ostaviti ravnodušnim; jelo koje čine gratinirani njoki s prokulicama, ćufticama, cherry rajčicom, špinatom i Kalamata maslinama u domaćem sezonskom pesto umaku.
Dik-Dik, veganski filet mignon, prava je gastronomska poslastica koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Ova delikatesa dolazi uz potato pave, čiji je okus obogaćen aromom ružmarina, baby mrkvicom i kockama od cikle koje su pažljivo poslužene na povrtnom demiglasu.
- Ovo jelo često preporučujemo onima koji inače ne prakticiraju vegansku prehranu jer se svi redovito iznenade koliko su njegovi okus i tekstura slični mesu, kazao je Duje.
Za one koji vole burgere, Mata-Mata je neodoljiva veganska alternativa. Ovaj burger napravljen je od cikle, bijelog luka i slanutka, a obogaćen je feta sirom, svježom rikolom i bogatim biljnim umakom, a poslužen je u zagrljaju focaccie uz prženi krumpir i aioli umak.
Blue footed booby donosi svježinu na tanjur u obliku miješane zelene salate obogaćene krastavcima, cherry rajčicama i dimljenom mrkvom. Da bi se okus još više istaknuo, tu su i hrskavi domaći pohanci, posluženi s kućnim aioli dressingom. Spoj hrskavosti i kremoznosti koja će oduševiti Vaše nepce dolazi u jelu Spiny lumpsucker, veganskom steaku omotanom u lisnato tijesto, posluženom s kroketima od boba i krumpira, a sve to uz ukusni Stroganoff umak od gljiva.
Uskoro novi restoran u Zagrebu
Imaju bogatu selekciju alkoholnih pića, a ukoliko želite nešto lagano, bezalkoholno i osvježavajuće, preporučuju se svježe cijeđeni sokovi koji dolaze u raznim varijantama. Superpower od cikle, jabuke i krastavca, Vitamin s mrkvom, narančom i jabukom, ili Detox s jabukom, đumbirom i celerom.
Zadovoljni gosti i rastuća potražnja za veganskom hranom potaknuli su ih na odluku da otvore restoran i u Zagrebu, kako bi još više ljudi moglo uživati u njihovim specijalitetima.
Svoj profesionalan pristup i strast prema veganskoj kuhinji prenose na svako jelo koje serviraju, nudeći svojim gostima ne samo ukusnu hranu, već i osjećaj da su dio nečeg posebnog i inovativnog, dok istovremeno brinu o vlastitom zdravlju, dobrobiti životinja i očuvanju okoliša. Ovaj restoran nije samo mjesto za obrok, već i za inspiraciju, potičući ljude da razmišljaju o svojim prehrambenim izborima i utjecaju koji ti izbori imaju na svijet oko nas.