Flamingo tongue snailANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
THE BOTANIST

Obiteljski gurmanski raj za sve ljubitelje veganske hrane

Odlučili su otvoriti nešto potpuno drugačije od uobičajenih veganskih fast food restorana koji su već prisutni na tržištu, te podići vegansku gastronomiju na potpuno novu razinu uz široku paletu okusa i profesionalan pristup

Četvorica braće iz petrčke obitelji Stanišić udružila su snage i prošle godine hrabro kročila u gastronomsku avanturu otvaranja The Botanista, prvog veganskog restorana u Zadru. Duje, Lujo i Roko odlučili su se na ovaj potez nakon što je njihov brat Vice jednoga dana po povratku iz Švedske donio svoju strast prema veganstvu u obiteljski dom. Nakon nekog vremena i puno argumentiranja za i protiv, svi članovi obitelji Stanišić postepeno su prihvatili tu pozitivnu promjenu u prehrani.

- Zbog zdravstvenih teškoća, odlučio sam se prebaciti se na vegetarijanstvo, posebice kako bih izbjegao meso i procesuiranu hranu. Nakon istraživanja shvatio sam na koji način funkcionira mesna industrija i nisam htio više biti dio toga, ispričao je Duje.

image

The Botanist

ANDREA KRŠLOVIĆ

Novi nivo veganske gastronomije

Odlučili su otvoriti nešto potpuno drugačije od uobičajenih veganskih fast food restorana koji su već prisutni na tržištu, te podići vegansku gastronomiju na potpuno novu razinu uz široku paletu okusa i profesionalan pristup. U njihovom restoranu sva su jela veganska; bez ikakvih sastojaka životinjskog podrijetla, a nastala su uz obilje ljubavi na osnovama mediteranske kuhinje.

- Brat Lujo otvorio je vegetarijanski restoran u Ražancu, a s vremenom smo se zajednički odlučili upustiti u otvaranje veganskog restorana u Zadru. Imamo drugačiji pristup i želimo da se ljudi osjećaju kao da su u bilo kojem drugom restoranu, ali da jedu veganski i da im apsolutno ništa drugo nije ni potrebno, objasnio je Duje.

Posebna je pažnja posvećena izboru dobavljača koji uzgajaju hranu lokalno i sezonski, kako bi svako jelo bilo svježe i ukusno. Pružaju gostima autentično iskustvo i jedinstvene okuse sami izrađujući temeljce, tjestenine, kreme, razne umake i pesto.

image

Dik-Dik: Veganski filet mignon

ANDREA KRŠLOVIĆ

Razna veganska jela

Nude raznovrsnu paletu jela koja će zadovoljiti sve gastronomske želje, uključujući predjela, juhe, tjestenine, glavna jela i ukusne burgere. Flamingo tongue snail neće nikoga ostaviti ravnodušnim; jelo koje čine gratinirani njoki s prokulicama, ćufticama, cherry rajčicom, špinatom i Kalamata maslinama u domaćem sezonskom pesto umaku.

Dik-Dik, veganski filet mignon, prava je gastronomska poslastica koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Ova delikatesa dolazi uz potato pave, čiji je okus obogaćen aromom ružmarina, baby mrkvicom i kockama od cikle koje su pažljivo poslužene na povrtnom demiglasu.

- Ovo jelo često preporučujemo onima koji inače ne prakticiraju vegansku prehranu jer se svi redovito iznenade koliko su njegovi okus i tekstura slični mesu, kazao je Duje.

Za one koji vole burgere, Mata-Mata je neodoljiva veganska alternativa. Ovaj burger napravljen je od cikle, bijelog luka i slanutka, a obogaćen je feta sirom, svježom rikolom i bogatim biljnim umakom, a poslužen je u zagrljaju focaccie uz prženi krumpir i aioli umak.

Blue footed booby donosi svježinu na tanjur u obliku miješane zelene salate obogaćene krastavcima, cherry rajčicama i dimljenom mrkvom. Da bi se okus još više istaknuo, tu su i hrskavi domaći pohanci, posluženi s kućnim aioli dressingom. Spoj hrskavosti i kremoznosti koja će oduševiti Vaše nepce dolazi u jelu Spiny lumpsucker, veganskom steaku omotanom u lisnato tijesto, posluženom s kroketima od boba i krumpira, a sve to uz ukusni Stroganoff umak od gljiva.

image

Mata-Mata: Veganski burger

ANDREA KRŠLOVIĆ

Uskoro novi restoran u Zagrebu

Imaju bogatu selekciju alkoholnih pića, a ukoliko želite nešto lagano, bezalkoholno i osvježavajuće, preporučuju se svježe cijeđeni sokovi koji dolaze u raznim varijantama. Superpower od cikle, jabuke i krastavca, Vitamin s mrkvom, narančom i jabukom, ili Detox s jabukom, đumbirom i celerom.

Zadovoljni gosti i rastuća potražnja za veganskom hranom potaknuli su ih na odluku da otvore restoran i u Zagrebu, kako bi još više ljudi moglo uživati u njihovim specijalitetima.

Svoj profesionalan pristup i strast prema veganskoj kuhinji prenose na svako jelo koje serviraju, nudeći svojim gostima ne samo ukusnu hranu, već i osjećaj da su dio nečeg posebnog i inovativnog, dok istovremeno brinu o vlastitom zdravlju, dobrobiti životinja i očuvanju okoliša. Ovaj restoran nije samo mjesto za obrok, već i za inspiraciju, potičući ljude da razmišljaju o svojim prehrambenim izborima i utjecaju koji ti izbori imaju na svijet oko nas.

image

Torta od čokolade i kokosa na podlozi od orašida

ANDREA KRŠLOVIĆ

Klasični okusi Dalmacije u biljnom izdanju

Juha od kamena Kakapo pruža jedinstveno iskustvo okusa. U njoj ćete pronaći raviole punjene kremom od češnjaka, maslina, kapara i sušenih rajčica na domaćem ukiseljenom motru.

- Stariji ljudi radili su juhu od povrća kojeg imaju u kući uz kamen iz mora, koji bi dao morsku notu. To je baš posebno jelo s pričom, mi ga radimo na taj starinski način, a ljudima je posebno zanimljivo da se uz dodatak morskog kamena može napraviti ukusno jelo, naglasio je Duje.

Common cockhafer je reinterpretacija tradicionalne dalmatinske pašticade, ali u potpuno veganskom izdanju. U ovom jelu, povrće, šljive i prošek stvaraju dubok i složen okus koji se savršeno slaže s medaljonima i okruglim njokima od batata i krumpira. Common cockhafer savršen je primjer kako se tradicionalna kulinarska iskustva mogu preoblikovati u vegansku verziju bez kompromisa na okusu i kvaliteti.

image

Superpower cijeđeni sok - cikla, jabuka, krastavac

ANDREA KRŠLOVIĆ
14.09.2023., 08:41h
ANDREA KRŠLOVIĆ
24. studeni 2024 05:05