pogača sirnica pincaAndrea Kršlović
StoryEditor
USKRSNA POGAČA S MIRISOM DJETINJSTVA

Pogača po receptu bame Sanje...

U davna su je vremena bake nazivale blago­slovnicom jer je redovito zauzi­mala glavno mjesto u koša­rama za blago­slov uskrsne hrane na Veliku subotu...

Ovisno o regiji i tradiciji u kojoj se priprema, ova slastica od dizanoga tijesta diljem Lijepe naše nosi razne nazive – pinca, sirnica, pogača... U davna su je vremena bake nazivale blagoslovnicom jer je redovito zauzimala glavno mjesto u košarama za blagoslov uskrsne hrane na Veliku subotu. U Dalmaciji se tradicionalno sprema u vrijeme Uskrsa i zasigurno krasi mnoge uskrsne stolove u vrijeme doručka ili kao desert nakon ručka.

Kada vas vaše peto unuče prozove “bama” jer ste negdje između babe i mame, onda znate da radite dobar posao. U to ime donosimo Vam prigodan recept za ukusnu pogaču bame Sanje, koja mirisom i okusom neodoljivo podsjeća na starinske pogače. Ukoliko isprobate ovaj recept, zasigurno ćete uveseliti sve prisutne za blagdanskim stolom.

Odmah napominjemo kako prostorija u kojoj radimo pogače mora biti topla i bez propuha, a vrlo je važno i da su svi sastojci sobne temperature. Količina ulja može se zamijeniti s domaćom mašću ili kombinirati s maslacem i uljem u jednakome omjeru.

Početak pripreme

Brašno obavezno prosijamo u velikoj plastičnoj zdjeli. Potom dodamo sol i promiješamo. U sredini zdjele formiramo krug i napravimo udubinu na način da brašno pomaknemo sa strane zdjele.

Stavimo dijetalni zaslađivač u šalicu, dodamo vodu, promiješamo i pustimo da se otopi. Izribamo koricu limuna i naranče, zatim iscijedimo sok naranče i u njega dodamo ribane korice.

U toplome mlijeku razmrvimo svježi kvasac te dodamo šećer i brašno. Promiješamo, pokrijemo salvetom i pustimo da se digne.

U manjoj zdjeli par minuta miksamo jaja, šećer i vanilin šećer, sve dok se smjesa ne poveže. Dodamo otopljeni dijetalni zaslađivač te ručno promiješamo. Ugasimo mikser i ulijemo sok od naranče s ribanim koricama. Potom ulijemo i kruškovac. Ručno promiješamo u manjoj plastičnoj zdjeli te nastavljamo miksati.

Dobivenu smjesu prebacimo u veliku plastičnu zdjelu u kojoj je brašno. Kada smo smjesu prebacili u veliku zdjelu, postupno dodajemo brašno sa strana posude i lagano miksamo minutu-dvije. Sada se već i kvasac dignuo. Dodamo i njega u veliku plastičnu zdjelu i promiješamo ručno dok se ne poveže s prethodnom smjesom. Dodajemo i ulje te lagano ručno promiješamo da se sve zajedno poveže.

Promijenimo metlice na mikseru tako da stavimo one namijenjene za miksanje tijesta. Nastavljamo miksati sve dok ne potrošimo sve brašno koje je u zdjeli. Pobrašnimo radnu površinu i istresemo tijesto na nju. Mijesimo tijesto najprije uz pomoć lopatice, a zatim ručno uz dodavanje brašna za doradu, sve dok nam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke.

Smjesa za premaz

Umijesimo kuglu, stavimo je u plastičnu zdjelu, prekrijemo s prijanjajućom folijom, poklopimo i pustimo je da se diže dok se obujam ne udvostruči. To radimo na način da ugrijemo pećnicu na 50°C, a kada se pećnica ugrije ugasimo temperaturu. Zatim stavimo zdjelu unutra, zatvorimo pećnicu i pustimo da stoji 1 sat.

Kada se tijesto diglo, ponovno ga izvadimo na radnu površinu i pobrašnimo. Podijelimo tijesto na 2 komada. Premijesimo tek toliko dok ne formiramo 2 kugle. Prekrijemo ih s 2 kuhinjske krpe i stavimo ih blizu nekog izvora topline da se dižu. Tijesto će se brzo dignuti, za otprilike 30 minuta.

Dok se tijesto diže, ručno umutimo jaje za premaz samo toliko dok nam se povežu bjelanjak i žumanjak. Stavimo grijati pećnicu na 160°C. Pogače zarežemo škarama uzdužno od sredine na 3 dijela, te ih ostavimo još otprilike 15 minuta.

image

pogača sirnica pinca

Andrea Kršlović

Pogače stavljamo peći na drugu prečku od dna pećnice. Najprije pečemo 15 minuta na 160°C, zatim ih premažemo s umućenim jajem, te pojačamo temperaturu na 180°C i pečemo još 15 minuta. Kada lagano porumene, obavezno ih prekrijemo papirom za pečenje ili alu folijom tako da u sredini izrežemo manji krug i stavimo preko pogače. Na taj način srednji dio može “disati” i ispeći se do kraja. Pogače još jednom premažemo 5 minuta prije kraja pečenja, i po želji pospemo sa šećerom, te ih vratimo da se peku još 5 minuta.

Čuvanje svježine

Drvenim štapićem provjeravamo je li pogača pečena. Ukoliko je štapić čist kada ga izvučemo iz pogače, onda je gotova. Pogače su bolje, mekše i sočnije ukoliko ih pustimo da se dižu barem 3 puta.

image

pogača sirnica pinca

Andrea Kršlović

Slijedi par savjeta za očuvanje svježine pogače. Pogače netom izvađene iz pećnice potrebno je premazati s prošekom ili sokom od naranče te još jednom posuti s kristal šećerom. Zatim ih prekrijemo platnenim kuhinjskim ubrusom i alu folijom koja je na više mjesta probušena vilicom. Pogače tako ostavimo da odstoje 45 minuta, zatim ih otkrijemo te lijepo umotamo u papirnati ubrus. Preko paprinatoga ubrusa stavimo prijanjajuću foliju i omotamo čitavu pogaču. Potom pogaču umotamo u platneni kuhinjski ubrus i stavimo u veliku vrećicu za zamrzivač. Vrećicu je potrebno dobro zavezati i istisnuti zrak. Proces na prvu zasigurno djeluje kompliciran, ali zaista nije, te pogača na ovaj način ostane svježa i mekana i do 3 dana.

Uskrsne pisanice

Da bi ovakve uskrsne pisanice krasile vaš stol uz pogače, potrebno je jaja skuhati u vodi i alkoholnom octu u omjeru 50:50. Alkoholni ocat prirodni je izbjeljivač tako da će ljuska jaja nakon 10-ak minuta kuhanja postati bijela, a nakon kuhanja jaja je potrebno nježno prebrisati krpicom kako bi se maknuo ostatak boje i kako bi se dobila glatka površina. Ukoliko želite jaja ukrasiti crtežom, u tu se svrhu najbolje pokazao flomaster za pisanje po CD-u. Na koncu se zaveže salveta oko jaja koja daje karakterističan oblik ušiju zeca.

Blagdani nas uvijek posebno raduju i izazivaju nam osmijeh na lice jer nastavljamo razne starinske običaje sa svojom djecom i unučadi. Uživajte u blagdanskoj atmosferi, obilježite ovaj poseban dan sa svojim najmilijima, stvorite i poneku novu tradiciju, a istovremeno nemojte zaboraviti živjeti vjeru i nadu Uskrsloga.

SASTOJCI ZA DVIJE POGAČE SREDNJE VELIČINE

Tijesto

600 g glatkog brašna

2 cijela jaja + 2 žumanjka

100 g šećera

8 tabletica dijetalnog zaslađivača

1 jušna žlica vode

100 ml suncokretovog ulja

1 ravna čajna žličica soli

2 vanilin šećera

ribana korica limuna

ribana korica naranče

sok od jedne naranče (cca 100 ml)

2 jušne žlice kruškovca

100 g glatkog brašna (za doradu)

Kvas

1 kocka svježeg kvasca

125 ml mlijeka

1čajna žličica šećera

60 g glatkog brašna

Premaz

1 cijelo jaje

09.04.2023., 16:53h
ANDREA KRŠLOVIĆ
19. travanj 2024 00:00