Ravnokotarska večer
StoryEditor

Ravnokotarska zabavna večer u dvoru OPG "Žućini dvori" u Vukšiću

Zoran Nakić, vlasnik OPG "Žućini dvori" u Vukšiću uz pomoć Velimira Jelenića organizirao je u svom dvoru glazbeno - pjesničku Ravnokotarsku večer. Bilo je to opušteno nezaboravno druženje za pamćenje. Kroz večer druženja nizali su se stihovi, pjevalo, sviralo uz gitaru i harmoniku. Naravno nije nedostajalo ni domaće spize, autohtonih delicija kao živi izvor svjedočenja o životu ljudi u tom ravnokotarskom selu u Zadarskoj županiji smještenom jugoistočno od Benkovca na putu prema Skradinu i Šibeniku.

Sudjelovali su pjesnici Ante Sikirić Krivin iz Bibinja koji je recitirao svoje pjesme Motika, Tužila se baba didu i Ako se u mladu curu pačaš, pjesnik Hrabri Perišić iz Zadra koji je na svoj osebujan način predstavio svoje pjesme Pismo, Mojoj materi i Nana moja.  

Glazbeni gosti bili su VS "Kantalice" iz Zadra uz pratnju svog voditelja dr. sc. Ivu Brkića čuvara ojkanja i tradicije,  etnomuzikologa i etnokoreologa iz Zadra. Potom zabavljač Milo Škara iz Ždrelca i Šime Kraljev iz Banja, Duo Fafarikula (Ante Perić i Nikola Tokić) i Davor Perić jedan od najstarijih i najpoznatijih solo pjevača iz Zadra. 

Druženje su uveličali i muška pjevačka skupina "Vukšićki bećari" koja izvodi stare napjeve Kotara i Bukovice pjevanje pod bas i orzenje, a koja iza sebe ima niz prepoznatih nastupa diljem Zadarske i Šibensko kninske županije i šire.

Zvuci pjesme lepršali su pod vukšićkim nebom jer je puhala jaka bura, a dobro domaće vino, domaća spiza i ugodan ambijent posebno su oduševili prisutne strane turiste koji su boravili na ovom imanju Zorana Nakića koji se uz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi i seoskim turizmom. Gosti bolje nisu mogli ni poželjeti!

11.08.2022., 16:43h
Vesna Benić
19. travanj 2024 15:21