Rollin‘ Delights i Rollin‘ Bites
Ove dvije kućice, smještene jedna preko puta druge, dio su iste fast food priče naziva Rollin‘ Flock iza koje stoje dvije partnerske tvrtke. Uz nekoliko restorana i klubova na plaži Zrče, razvijen je brand jednostavnih objekata za pripremu brze hrane pod nazivom Rollin‘ Flock, a u Zadru je već prisutan sa svojim food truckom na tržnici City Galerije. Shroom burger, Sausage special i Spicy cheese balls samo su neki od specijaliteta Rollin‘ Flocka koji su sad stigli i na zadarski Advent. I Delights i Bites nude prvenstveno dobre, bogate burgere i tople sendviče s originalnim dodacima i umacima koji se mogu kombinirati s više vrsta priloga. Ponuda možda jeste slična, ali su razlike u detaljima: dok se, primjerice, u Delights kućici može kuhani buncek s dinstanim kiselim kupusom u sendviču pod nazivom Buncek Bites, na kućici Rollin‘ Bites tog jela nema, ali zato tu imaju u ponudi Cheeky Beef, trgana juneća obrazina u pecivu s mariniranim kupusom, umakom od brusnice i hrskavom prženom kapulom. Dok prva kućica nudi fritule s jabukama i tri vrste preljeva, na Bites pultu se mogu dobiti španjolski churrosi.
Fast food priča Rollin‘ Flocka je zanimljiva i raznovrsna, pa je očekivati da će ljubitelji ove vrste hrane, pogotovo kada taj suvremeniji pristup uključuje i poznate, tradicionalne okuse, imati dovoljno materijala za istraživanje u adventskim danima koji dolaze.
Santa‘s Barrel
Ova je kućica povezana sa Zadranima poznatom trgovinom vrhunskih i kvalitetnih vina te drugih pića imena Barrel. Doduše, poznata je ponuda ove vesele ekipe još od lani kad su se istaknuli s istarskom kobasicom od boškarina i koja je bila jedna od najboljih na cijelom zadarskom Adventu. Srećom, u ponudi je i ove godine. Barrelova ponuda najprije je usmjerena na ponudu dobrih vina prvenstveno iz zadarskog kraja, a od hrane će ipak prije svega preporučiti dobar juneći burger koji se kombinira s jednim od više vrsta umaka: od tartufa, vina s prženom crispy kapulom, kremom od avokada ili BBQ umakom.
Grinch
Bilo je simpatično kada je Julio, jedan od suradnika vlasnika Grincha Ivana Arbanasa gotovo sramežljivo odgovorio na pitanje: Tko vam radi te domaće kekse s pulta?
‘Ponekad moja cura, ponekad ja, tko kad stigne, kod kuće…‘ A mi baš takvo nešto jedva dočekali. Originalni prhki domaći keksi u Grinchu jedno su od onih malih slatkih iznenađenja koji se trebaju cijeniti i svakako probati na Adventu. Ova kućica, naravno, ima i mesnih zalogaja poput poludimljene kobasice iz poznate stankovačke mesnice Miletić, ali i ogromni cheesburger, pa Grinchburger, debrecinku, a ponekad i poneko toplo dnevno jelo poput janjećeg ragua.
Tri kralja
U kućici Tri kralja svoju adventsku gastronomsku priču priča Domagoj Čirjak, pripadnik mlađe, izuzetno talentirane generacije zadarskih kuhara školovanih u HTU školi, koji je iskustvo sticao i kod Marka i Ivane Perić u afirmiranom restoranu Kruške i jabuke u Zatonu, a donedavno je bio chef u poznatom Kapricu. Domagoj je u većem dijelu svoje ponude fuzirao meksičku gastro ambalažu, tapase i tortilje s baštinom ovih naših krajeva. Mali tapas obogaćuje kozicama, pa i s divljači, a u tortilje je umotao ćevape, pohanu piletinu i divljač. Želi zadržati tradicionalne okuse u Tri kralja, samo ih na svoj način približava uličnoj hrani. Možete kod Domagoja dobiti i dobru sarmu, divljač u pecivu, ali i pravu domaću krafnu s džemom od mandarine ili karamelom sa cimetom.
Hedonist
Ova je kućica, naravno, adventska, terenska priča svima poznatog restorana Hedonist Dining & Hangout na Poluotoku. Ideju sjajnih burgera iz svoje baze prenijela je ova ekipa i na Trg pet bunara. Od lanjske su adventske ponude zadržali većinu jela poput trgane svinjetine u Frigusovom pecivu, a ove godine su još ubacili i neka nova jela poput Azijske avijacije – pileći zabatak bez kosti umočen u teryaki umak i obogaćen zelenom salatom. Za preporučiti je i odlična Ikićeva domaća divenica s Jack Daniel‘s medenim umakom.