Plava staza Mjesečevog otokaTZ Pag
StoryEditor

Kajak tura u prekrasnoj Paškoj vali i jutra u solanskim poljima

Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga, istaknula je rezultate dosadašnjeg dijela turističke sezone i usporedila ih s 2019. godinom, otkrila što je gostima najzanimljivije, kakav tip smještaja biraju te odakle najčešće dolaze.

- Jako smo zadovoljni dosadašnjim postignutim turističkim rezultatima budući da od 1. siječnja do 10. srpnja, prema podacima iz eVisitora, na području grada Paga bilježimo 274.000 noćenja i 42.800 dolazaka što je 8 % više noćenja i 9 % više dolazaka u odnosu na 2019. godinu što su zaista izvrsni rezultati, kaže Karavanić i dodaje da naravno, kao i svi turistički djelatnici, očekuju odličan nastavak turističke sezone.

A ako je suditi prema trenutačnim najavama i rezervacijama te ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, tako će i biti, a posebno bi ih, kaže Karavanić, radovao dobar rujan i listopad.

Bolji rezultati nego 2019.

Prema podacima iz eVisitora, najviše je gostiju boravilo u kampovima u kojima je ostvareno 95.000 noćenja što je 22 % više nego 2019. godine. Slijede objekti u domaćinstvu s 91.000 noćenja što je 2 % više nego 2019. godine i hoteli s 27.000 noćenja sto je 9 % više nego 2019. godine.

- Najviše prijava zabilježili su Slovenci i domaći gosti, većinom u svojim vikendicama i stanovima. Najbrojniji gosti smješteni u turističkim objektima nam dolaze iz Njemačke, Poljske, Češke i Austrije, saznajemo od Karavanić.

U Pagu im je sve zanimljivo - prekrasne plaže, čisto more, odlična gastro ponuda, prekrasna stara gradska jezgra s pravim mediteranskim duhom, kulturno-zabavni programi, tradicijska baština, čipka, narodna nošnja, izložbe, galerije, fantastični pejzaži mjesečevog otoka i, naravno, outdoor aktivnosti koje su organizirali i ove godine.

Aktivni turizam

- Pag je, možemo slobodno reći, svjetski poznat po svojoj gastro ponudi i mislim da nema gosta koji je došao na naš otok, a da nije probao paški sir. Naši gosti imaju veliki izbor autohtonih jela i proizvoda u našim ugostiteljskim objektima, a tri objekta su dobila oznaku ‘Pag na meniju’ u sklopu istoimenog projekta kojeg provodimo zajednički sa Srednjom školom Bartula Kašića. Naredne godine nastavljamo razvijati ovaj projekt i na temelju njega i nastavak održavanja gastro manifestacije ‘Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku, govori Karavanić.

Pag je, dakle, nadaleko poznat po bogatoj i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi, ali i sadržajima za aktivni i pustolovni turizam.

- Projekt Pag Outdoor se i ove godine nastavlja budući se pokazalo da naši posjetitelji traže ovakve aktivnosti. Ove godine imamo i nešto novo, a to je kajak tura u prekrasnoj Paškoj vali koju smo nazvali Plava staza Mjesečevog otoka i izazvala je veliko zanimanje. Također, tu je, možemo reći, uobičajeno zanimljiva i atraktivna hiking tura u Noći punog Mjeseca, zatim ostale staze na području Druge strane Mjeseca, uspon na najviši vrh otoka sv. Vid, nordijsko hodanje na izvrsnoj stazi Sunčani sat i Stazi mentora, biciklističke ture. Svakako smo ovim programom obogatili turističku ponudu u želji da upravo ove promotivne ture tijekom srpnja i kolovoza budu motiv dolaska gostiju u pred i posezoni. Ono sto je također novo jest da je u Pagu osnovana Udruga sportskog turizma Pag MareMonti koja zajedno s TZG Paga organizira i provodi ovaj projekt, naglašava Karavanić.

Također, nastavlja Karavanić, jako ih veseli što se ove godine Solana Pag uključila u turizam tako da se po prvi puta nudi besplatni razgled naše najveće i najstarije solane u ranim jutarnjim satima pod nazivom “Jutra u solanskim poljima”.

Sol, sir, čipka

- U krugu paške solane otvorena je i trgovina s njihovim proizvodima što je također pomak u ponudi. Inače, Solana Pag, Paška sirana, Grad Pag i TZG Pag donijeli su odluku o zajedničkoj promociji, pa se tako u našoj županiji mogu vidjeti prelijepe info table s brandovima grada Paga - sol, sir, čipka, kaže Karavanić.

A nastojali su da svatko nađe nešto za sebe na ljetovanju. Ono što valja istaknuti je svakako održavanje Paškog ljetnog karnevala posljednjeg vikenda u srpnju nakon dvije godine pauze.

- Veselimo se i proslavi Vele Gospe uz našu tradicionalno veličanstvenu procesiju i koncert 4 tenora. Mnogi naši gosti s nestrpljenjem očekuju početkom kolovoza poznati Pag ArtFestival u organizaciji Nine i Lovre Pogorelića s nizom zanimljivih koncerata za sve ljubitelje klasične glazbe. Također, najavljujemo i 5. Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice” u Vlašićima kojeg zadnjeg dana mjeseca srpnja organizira Udruga Volim Vlašići. Tu su i različiti koncerti, predstavljanja knjiga, radionice, galerije, šetnje gradom u narodnoj nošnji te izložbe koje ove godine organizira Pagturizam, najavljuje Karavanić i vjeruje da će svojim posjetiteljima pružiti ono za što su izabrali njihov grad za svoj odmor.

28.07.2022., 21:08h
26. travanj 2024 05:38