Izlet u Novigrad do Fortice starog gradaLuka Jeličić
StoryEditor
STRAŽARI NAD GRADOM I MOREM

Slikovita novigradska tvrđava Fortica...

Osmanlije su u više navrata pokušavali osvojiti Novigrad, no to im je zakratko uspjelo tek 1646. u Kandijskom ratu...

Novigrad je zasigurno jedno od najslikovitijih mjesta na širem prostoru Sjeverne Dalmacije a, kako se obično kaže, i šire. Izletnici mogu tu naći dosta toga za obići, no mi smo se ovoga puta uputili na Forticu, tvrđavu koja stražari nad Novigradom i Novigradskim morem...

image

 Izlet u Novigrad do Fortice starog grada

Luka Jeličić

Smatra se da je nastala obnovom rimske kule 1220. godine kad je i mjesto nazvano Castrum Novum ili Novigrad. Krajem XIII. stoljeća (1282.) ličko-krbavski knez Juraj Gusić Kurjaković tu je kulu temeljito pregradio i podigao novu utvrdu koja je služila za obranu njegovih posjeda oko Novigrada.

”Novigradske su utvrde tijekom XV., XVI. i XVII. st. bile temeljito modernizirane u nekoliko navrata. Zahvaljujući sretnoj okolnosti da su one prije gotovo dva stoljeća ušle u posjed novigradske općine, koja ih je očuvala od uništenja, povijesna jezgra Novigrada jedna je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih i novovjekovnih utvrđenih urbanih cjelina u Hrvatskoj. Glavni naglasak čitavom kompleksu daje velika utvrda Fortica, koja sa sjeverne strane nadvisuje naselje te ga s relativno uščuvanim sjevernim i istočnim gradskim bedemima čvrsto zatvara u jedinstvenu obrambenu cjelinu. Osim s kopnene strane, srednjovjekovni i novovjekovni Novigrad bio je utvrđen bedemom i s morske strane. Mada je on tijekom XVIII. i XIX. st. razgrađen ili uklopljen u pročelja kamenih kuća na novigradskoj rivi, njegov izgled poznat nam je iz nekoliko slikovnih izvora. Ti izvori nam također svjedoče o postojanju još jednog manjeg utvrđenog kompleksa u Novigradu, sagrađenog uz morski bedem tijekom osmansko-mletačkih ratova u XVI. st”, piše u svom radu “Novigradske utvrde” Krešimir Regan.

image

 Izlet u Novigrad do Fortice starog grada

Luka Jeličić
 
image

 Izlet u Novigrad do Fortice starog grada

Luka Jeličić

Osmanlije su u više navrata pokušavali osvojiti Novigrad, no to im je zakratko uspjelo tek 1646. u Kandijskom ratu, ali već iduće godine je mletačka vojska vratila Novigrad pod svoju kontrolu.

Do novigradske tvrđave vodi stubište usječeno u stijenu, tako da je prilaz jednostavan, no zahtjeva i malko fizičke kondicije. Malo zdrave vježbe na svježem zraku ne će nikome škoditi, a nagrada slijedi kada se s platoa tvrđave uživa u veličanstvenom vidiku.

TAMNOVANJEN DVIJU KRALJICA

Tijekom građanskog rata za hrvatsko-ugarsko prijestolje koji se vodio između Ladislav Napuljskog i Žigmunda Luksemburškog, u novigradskoj tvrđavi su bile zatočene hrvatsko-ugarska kraljica Marija Anžuvinska i njena majka Elizabeta Kotromanić, žena Ludovika I. Anžuvinca i kći bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića. Elizabeta je tu i umrla, a vjeruje se da je bila smaknuta, to jest, zadavljena. To turbulemtno razdoblje opisao je August Šenoa u svom romanu “Kletva”. Po legendi je kraljica Elizabeta u zatočeništvu izvezla kraljevski plašt – «Planitu», koja se čuva u župnoj crkvi Sv. Marije u Novigradu...

image

 Izlet u Novigrad do Fortice starog grada

Luka Jeličić
14.11.2022., 13:15h
IVAN STAGLIČIĆ
19. travanj 2024 14:23