otok ugljanTz Mjesta Ugljan
StoryEditor
VIRTUALNE KRITIKE I POHVALE

Što turisti na Tripadvisoru pišu o Ugljanu i Pašmanu?

Ono što malo začuđuje je nepostojanje referenci na otočnu baštinu i kulturne spomenike...

Na najvećoj svjetskoj turističkoj "društvenoj mreži", web stranici Tripadvisor nalaze se i rubrike posvećene otocimna Zadarskoga arhipelaga. Pogledali smo što se tu piše o otocima Ugljanu i Pašmanu.

Pomalo ironično je da je zapravo najpopularniji ‘topic‘, odnosno tema, vezana uz otok Ugljan ustvari izlet gliserom koji se na njega organizira iz Zadra. No iskustva onih koji su se odlučili na ovu uslugu koju pruža Speed Boat Zadar su veoma dobra, čime je isti i došao na vrh top ljestvice tema vezanih uz Ugljan. Poludnevni izlet obhvaća zaustavljanje na Ošljaku te u Ugljanu i Poljani.

Tako Marjooo v iz Voerendaala u Nizozemskoj opisuje izlet kao vrhunski doživljaj i odlično proveden dan. Flarszi iz Veszprema u Mađarskoj, također je oduševljen kao i njegova šesteročlana obitelj i posebno hvale kapetana Marka. Drugi gosti su hvalili i kapetane Blaža i Marina, a bilo ih je iz Italije, SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Švicarske,...

Za i protiv Sabuše...

image

 Planinarski izlet na otok Pa?man... Vidikovac Stra?a na brdu iznad Tkona

Gordana ŠariĆ

Od čisto ugljanskih priloga najvuše kotira plaža Sabuša, no komentari su prilično malobrojni i nedostaje novijih. Korisnik Easy 1983 iz Italije hvali plažu, ali se žali da nije jasno označeno radi li se o plaži za nudiste kojih ima. Mima O iz Njemačke hvali čisto more, Brendan R iz Swanmorea u Velikoj Britaniji je također oduševljen plažom koju drži idealnom za djecu, dok Christian T iz Padove nije baš oduševljen i uvjeren je da na Ugljanu ima i puno boljih plaža.

Ostale popularne aktvnosti na Ugljanu su biciklističke ture, ture na 4-wheelerima koje organizira High 5 Adventures iz Lukorana te izleti na Kornate....

Pomalo ironično je da je zapravo najpopularniji ‘topic’, odnosno tema, vezana uz otok Ugljan ustvari izlet gliserom koji se na njega organizira iz Zadra...

Svoju stranicu na Tripadvisoru ima naravno i susjedni Pašman, a najpopularnija atrakcija u izboru turista je vidikovac iznad Tkona, o kojem Hugo-E_Limbourg iz Jurbisea u Belgiji piše kako je bio oduševljen i hodanjem do gore, a posebice vdikom te da je to među najljepšim, ako ne i najljepše mjesto na otoku Pašmanu. Jednako su oduševljeni bili i domaći gosti poput Karmen T iz Splita i Hrvoja iz Lepoglave koji se ipak malo žali na nedovoljnu turističku signalizaciju.

Druga po popularnosti je plaža Matlovac u Ždrelcu koju korosnik mcmiha iz Ljubljane smatra idealnom za obitelji s djecom, dok Roberta S iz Trsta hvali čisto more, a potpuno je s njima suglasan po oba pitanja i AndyBud1977 iz Budimpešte...

Čista petica OPG-u Matulić

Iza njih, premda je ocijenjen čistom peticom (ponekad je zbilja teško proniknuti u sustav rangiranja na Tripadvisoru) nalazi se OPG Matulić iz Pašmana. Tridesetak korisnika ostavili su svoje dojmove i najvišu ocjenu kako za Matuliće, tako i njihove proizvode. Tako je JohannesRa iz Münchena posebno oduševljen kvasinom od smokava i umacima od čilija, koje ističe i MarEbe iz Altenmarkta im Pongau u Austriji. Flavia L iz Scaldasole u Italiji hvali odnos cijene i kvalitete proizvoda, dok su doslovce svi komentatori posebno naglasili ljubaznost i susretljivost domaćina.

Kako se može vidjeti, Ugljan i Pašman našli su svoje mjesto u virtualnom turističkom svijetu. Ponešto skromnije od velikih odredišta na kopnu, ali zasigurno nema sumnje da će se s vremenom i to mijenjati i da će se unosi korisnika samo dalje množiti. Ono što malo začuđuje je nepostojanje referenci na bogatu otočnu baštinu i kulturne spomenike. To bi trebalo biti područje na kojemu bi i "lokalne snage" trebale malo više poraditi.

BOLNA TOČKA - LOKALNI AUTOBUSNI PROMET

Može se primijetiti da forum na kojem turisti izmjenjuju međusbno infiornacije i postavljaju pitanja skoro da i nema novijih unosa. “Najfriškija” tema je ona iz 2020. koju je pokrenula Julie C koja je planirala odmor na otoku Ugljanu i zanimala se za javni prjevoz na otoku, no nakon što ju je (inače veoma aktivni član svih foruma koji prate Zadarsku županiju) 424Tarik FX poslao red vožnje autobusa, zaključila je da će ipak radije iznajmiti rent-a-car. Slično je postupio i korisnik Pavel iz Hradec Kralove, koji se također prvotno želio osloniti na javni prijevoz. Premda iz 2020., možda ova informnacija i nije toliko bez značenja, posebice što se skoro pa identična diskusija može pronaći i na forumu koji pokriva otok Pašman.

22.03.2023., 14:19h
IVAN STAGLIČIĆ
18. travanj 2024 14:07