jadranska magistralaWe Will Never Be Abybody‘s Slavesrumble
StoryEditor
VIDEO PRILOZI O ZADRU NA ALTERNATIVNIM PLATFORMAMA

BRRRUM... GUŠTI I VIDEOSNIMKA Ovjekovječena jurnjava motorom od Njemačke do Zadra!

U zadnjih nekoliko godina se na manjim platformama broj video uradaka o Zadru i okolici više nego upeterostručio...

To da se videa o Zadru na najvećoj svjetskoj video platformi YouTube više ni pobrojiti ne može odavno nije tajna. Zato smo htjeli provjeriti kako je naš grad zastupljen na manjim neovisnim patformama koje sve više dobivaju na popularnosti. Cenzura slobode govora, uklanjanje sadržaja i čitavih kanala te besmislena nedavna mjera ukidanja “palca dolje”, samo su doprinijeli većoj popularnosti BitChutea, Odyseea i Rumblea kojima je broj kreatora i korisnika u stalnom porastu.

Eko-etno selo Dračevac

image

zadar doček

Ip/odysee

Odysee je platforma kojoj se zadnjih godina dosta povećala popularnost, a može se pronaći I sve više uradaka koji se odnose na Zadar koji je zastupljen s preko 20 uradaka najrazličitijeg sadržaja. Dio čine oni sportski, to jest utakmice KK Zadar, zatim glazbeni, a posebno je dobro pokriven Zadar Organ Festival. Ostalo je mješavina svega i svačega, a osobito se ističe kanal pod nazivom IP Zadar koji radi vlogove o gradu, Adventu i ukrašavanju, vožnji trajektom do Ošljaka, narodnoj glazbi, ljetnim šetnjama gradom, điru oko Borika, a nađe se i nekoliko pirova. Određen dio, naravno čine i videa o ugođaju na Morskim orguljama, a nađe se i snimka prosvjeda protiv obvezatnog cijepljenja. Tu su i upute za instalaciju programa Zadar Lion Build i njegove razne ekstenzije. Posebno vrijedi istaknuti i foto album o projektu Eko-etno selo Dračevac, Projekt BESELO.

92

video priloga o Zadru nalazi se na platformi Rumble...

Video platforma Rumble na kojoj se okupljaju “prognanici” s YouTubea također ima svoju zadarsku sekciju. Uz neizbježne Morske orgulje, tu su i videa o dočeku Vatrenih nakon srebra u Rusiji koji je detaljno obradila ekipa iz indexpromocije, kao i prikazi zadarskog azila za napuštene životinje. Kanal JureZubcic prikupio je snimke o velikoj poplavi iz 2017., a nekoliko turista ostavilo je svoje video zabilješke posjeta našem gradu tijekom ljeta.

Povratnici u Hrvatsku

Treba još spomenuti i videa koja prate akrobatske letove “Krila Oluje”, Bungee-jumping s Masleničkog mosta, veslanja kajakom u zadarski zalaz sunca. Kanal Slobodni ZAjedno objavio je više uradaka o povratnicima u Hrvatsku, a kanal Banovina Horoasan prati građanski politički aktivizam protiv cenzure i COVID potvrda te sličnih tema.

Kanal JureZubcic prikupio je snimke o velikoj poplavi iz 2017., a nekoliko turista ostavilo je svoje video zabilješke posjeta našem gradu tijekom ljeta...

Originalnošću se svakako izdvaja video kanal We will never be anybody’s slaves (da, sve to mu je ime) o putovanju na motor-kotaču iz Njemačke do Zadra, Vinjerca i Paga s puno lijepih pa i dramatičnih snimaka jurnjave na motoru, kao i očaravajućih prizora naše obale. Sveukupno na Rumbleu ima preko devedeset zadarskih videa.

image

zalaz sunca

Bit Chute

Na platformi Bit Chute se pod pojmom Zadar donedavno moglo naći samo dva videa od kojih je jedan bio snimka Morskih orgulja njemačkog kreatora Haus.zur.letztem.Latern, koji spaja najpopularniju zadarsku znamenitost s već proslavljenim zadarskim zalaskom Sunca, a isti kreator je objavio i kratku snimku zmije u silbljansoj uvali Papranica. U međuvremenu je taj broj narastao na sedam, a najduži je onaj o prosvjednom okupljanju protiv epidemioloških mjera u Zadru i Šibeniku, kako se navodi u naslovu, no sadržaj je ipak isključivo šibenski.

Polako, ali sigurno

Ostale snimke su sve različiti radovi koji prikazuju iskrcavanje NATO snaga prije par godina u Gaženici.

Prateći neovisnu vlogersku scenu može se reći da ona raste, možda polako, ali očito sigurno. U zadnjih par godina se broj uradaka o Zadru i okolici više nego upeterostručio.

image

pag uvala

Croatia/odysee
20.03.2023., 19:02h
IVAN STAGLIČIĆ
19. travanj 2024 23:59